Theater Na de Dam
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Theater Na de Dam 2013
Na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei: voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog

Op 4 mei 2013 om 21.00 uur opent een groot aantal theaters in het hele land de deuren voor Theater Na de Dam. Theaters en theatermakers in Amsterdam, Groningen, Zwolle, Maastricht, Utrecht, Den Haag en andere plaatsen spelen speciaal voor of door Theater Na de Dam geproduceerde voorstellingen én hernemingen van voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog. Het initiatief startte in 2010 in een aantal theaters rondom de Dam in Amsterdam en is in 2013 voor het vierde jaar op rij gegroeid.

4 mei, 21.00 uur
Samen 2 minuten stil zijn om 20.00 uur is een zeer bekend gebruik. Samen naar het theater om 21.00 uur wordt dat ook steeds meer. Misschien omdat het in steeds meer theaters kan? Alleen al in Amsterdam zullen om 21.00 uur meer dan twaalf theatervoorstellingen over de Tweede Wereldoorlog te zien zijn. In het hele land sluiten zich steeds meer stadsgezelschappen en theaters aan bij Theater Na de Dam. Het Nationale Toneel bijvoorbeeld neemt deel met een productie. Net als onder andere Toneelgroep Amsterdam, Toneelgroep Maastricht en het Noord Nederlands Toneel.

Gesprek Voor de Dam en Nacht Na de Dam
In Amsterdam gaat Theater Na de Dam nog een stapje verder. Net als in 2012 vindt aan de vooravond van 4 mei een avond plaats in De Balie waarin het verschijnsel en de toekomst van herdenken en de Tweede Wereldoorlog als ijkpunt in de Nederlandse geschiedenis centraal staan. Een gesprek onder leiding van Felix Rottenberg met bijdragen van wetenschappers en kunstenaars.
Wanneer op 4 mei iedereen de theaterzaal verlaat, is er in de Stadsschouwburg in Amsterdam de Nacht Na de Dam. Een tegelijkertijd grote én intieme vaudeville die de overgang van 4 naar 5 mei - bevrijdingsdag - markeert. Theatermakers en bezoekers komen na de voorstelling die zij speelden of bezochten samen op het toneel van de Stadsschouwburg. Een open bar, muziek en gedichten. Met dit jaar als nieuw ingrediënt de première van een speciaal voor de gelegenheid geschreven lied.

Kijk voor het meest actuele programmaoverzicht op http://www.theaternadedam.nl.

Een greep uit het aanbod tot nu toe:
Theater Frascati organiseert een programma dat de thema’s herdenken en overdenken vanuit een internationaal perspectief bekijkt. Het theater presenteert The International Criminal Court van het Duits-Ivoriaanse gezelschap Gintersdorfer KlaàŸen en een nieuwe voorstelling speciaal gemaakt voor Theater Na de Dam van Sadettin Kirmiziyüz.
Mugmetdegoudentand staat met Hannah & Martin in De Nieuwe Liefde. In 2010 speelden zij die voorstelling ook al op Theater Na de Dam.
In Carré zal regisseur Ruut Weissmann een eenmalige voorstelling maken met studenten van de Atka en een aantal speciale gasten.
Kevin Hassing en Michiel Bakker zijn te zien met de voorstelling Bent in Theater aan het Spui in Den Haag. Bent is een productie van Theater Na de Dam en de Engelenbak in een regie van Gerardjan Reinders, die in 2011 tijdens Theater Na de Dam in première ging. Yorick de Zwart speelt zijn voorstelling Montyn in Theater Kikker in Utrecht. In Groningen doet het Noord Nederlands Toneel mee met een jongerenproject.

Op http://www.theaternadedam.nl is het meest actuele programma van Theater Na de Dam te zien.

Dit is een deel van het programma. Wijzigingen voorbehouden.

  [ # 1 ] 05 April 2013 06:34 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Programma Theater Na de Dam 2013 bekend
Na de Nationale Dodenherdenking op 4 mei: voorstellingen over de Tweede Wereldoorlog
Amsterdam, 4 april 2013 - Op 4 mei is Nederland om 20:00 uur twee minuten stil in het kader van de Nationale Dodenherdenking. Om 21:00 uur zijn er op veel verschillende plekken in Nederland voorstellingen te zien over de Tweede Wereldoorlog: Theater Na de Dam. Het volledige programma van Theater Na de Dam 2013 is nu bekend. Zeven premières, negentien hernemingen, vijf theatrale lezingen en zes theaterprojecten gemaakt met jongeren. Theater Na de Dam strijkt dit jaar neer in Amsterdam, Haarlem, Utrecht, Groningen, Assen, Zwolle, Den Haag, Vlissingen, Amersfoort, Vught, Den Bosch, Wageningen en Maastricht. Niet eerder was het programma van Theater Na de Dam zo uitgebreid en zo verspreid over het hele land.

Gesprek Voor de Dam en Nacht Na de Dam
Aan de vooravond van Theater Na de Dam, op 3 mei, is er in de Balie het Gesprek Voor de Dam. Een ontmoeting tussen wetenschappers, kunstenaars en opiniemakers over hoe de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog doorwerkt in verschillende generaties. Onder voorzitterschap van Felix Rottenberg.
Wanneer op 4 mei iedereen de theaterzaal verlaat, is er in de Amsterdamse Stadsschouwburg Nacht Na de Dam. Een tegelijkertijd grote én intieme vaudeville die de overgang van 4 naar 5 mei - Bevrijdingsdag - markeert. Theatermakers en bezoekers komen na de voorstelling die zij speelden of bezochten samen op het toneel van de Stadsschouwburg. Met drankjes, muziek en gedichten.

OVERZICHT PROGRAMMA THEATER NA DE DAM 2013

Premières

Ararat / Sadettin Kirmiziyüz / Theater Frascati / Amsterdam
‘Wie herinnert zich het lot der Armeniërs?’ Met deze uitspraak verwees Adolf Hitler naar de nagenoeg vergeten deportatie van honderdduizenden Armeniërs tussen 1915 en 1917. Kirmiziyüz dacht: hoe vreemd eigenlijk dat ik, nazaat van het in de Tweede Wereldoorlog neutrale Turkije, mezelf de herdenking van de Jodenvervolging heb eigengemaakt, maar niets weet over de oorlog die mijn voorouders wél aan den lijve hebben meegemaakt. Hij volgt het spoor terug en begint bij de Ararat, oftewel Pijnberg.

In bad / De Hollanders en Adriaan van Dis / Theater Bellevue / Amsterdam
Twee generaties op zoek naar wat bovendrijft; een gezamenlijke duik in een niet gezamenlijk oorlogsverleden. Een eenmalige voorstelling over Holland en Indië, over de kloof tussen generaties en continenten.

Theater Na de Dam in Carré (werktitel) / Ruut Weissman / Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstakademie / Koninklijk Theater Carré  Amsterdam
In Carré staat een muziektheatervoorstelling over de Tweede Wereldoorlog, speciaal gemaakt alleen voor die avond. De voorstelling is geïnspireerd op een bezoek aan Auschwitz door de studenten met Ruut Weissman.

Niemand had er aan gedacht mij te waarschuwen / Sarah Jonker (Likeminds) en Daniël van Klaveren / Compagnietheater / Amsterdam
Een montage van het levensverhaal van Traudl Junge, die op haar 21ste secretaresse van Hitler werd, en de monoloog Rita van Antoine Uitdehaag over een veertienjarig meisje dat het bombardement van Rotterdam meemaakt.

Driekleurenopera / Laura de Boer / Castrum Peregrini / Amsterdam
Een theatersolo geïnspireerd op het leven en werk van de Duits-Joodse kunstenares Charlotte Salomon. Over het Berlijn van haar jeugd, haar tragische familiegeschiedenis, haar grote liefde en over het creëren van iets buitengewoon bijzonders om niet krankzinnig te worden.

Uit de eerste hand / De Theatertroep / Melkweg Theater / Amsterdam
‘Het enige wat oma zei, was dat het saai was.’ Omdat ze er nog zijn, moeten we het vragen. We toetsen ons idee aan hun beleving. Uit eerste hand, lege coulisse, volle vloer. Dit leggen we vast.

4veifmij / Freek en Hella de Jonge / Compagnietheater / Amsterdam
Over vrijheid en gevangenschap. In een intieme setting zullen Hella en Freek afzonderlijk en in samenspraak hun licht over het thema laten schijnen. Hella zal voorlezen uit haar boeken: Los van de Wereld en Spring. Freek put uit zijn repertoire en zingt van zijn nieuwe cd Zonde.

Hernemingen

Al mijn zonen / Toneelgroep Amsterdam / Stadsschouwburg / Amsterdam
Als ik nog eens word geboren / Theatergroep Flint / Roode Bioscoop / Amsterdam
Bent / Theater Na de Dam & de Engelenbak / Theater aan het Spui / Den Haag
Denkend Hart / Julika Marijn / Le Brocope / Oldeberkoop
Family Matters / Jochen Stechmann / Verkadefabriek / Den Bosch
Geheim / Leoni Jansen / De Kleine Komedie / Amsterdam
Hanna en Martin / mugmetdegoudentand / De Nieuwe Liefde / Amsterdam
Ik ben niet de oorlog / Carolien Zimmerman / Verzetsmuseum / Amsterdam
Ik ben er nog / Debby Petter / Theater de Speeldoos / Vught
Komedie in mineur / TG Vloerbedekking / 5 mei plein / Wageningen
Kunstenaars in Oorlog / TG Sonja / de Lieve Vrouw / Amersfoort
Montyn / Yorick Zwart / Theater Kikker / Utrecht
Narciss / Kathenka Woudenberg / Het Arsenaaltheater / Vlissingen
Om in de overwinning te geloven / Thirsa van Til / De Balie / Amsterdam
Sterrenlied / Julia Henneman en Shana Bossmann / Pleintheater / Amsterdam
Struisvogels op de Coolsingel / Nard Verdonschot en Ruurt Maesschalck / Toneelschuur / Haarlem
The International Criminal Court / Gintersdorfer en KlaàŸen / Theater Frascati / Amsterdam
Verdachte / Heddy Lester en Frank Affolter / Noorderparkkamer / Amsterdam
Waar waren we gebleven? / Silas Neumann / Odeon De Spiegel theaters / Zwolle

Theatrale lezingen

De Wannseeconferentie / Nationale Toneel / Koninklijke Schouwburg / Den Haag
De Welwillenden / Steve Aernouts / De Brakke Grond / Amsterdam
Joodse Bruidjes / Mieke van Zeben / Theater Kikker / Utrecht
Mein Kampf / Barbaren en Co / Theater Perdu / Amsterdam
Mephisto / Toneelgroep Maastricht / Bordenhal

Theaterprojecten met jongeren

Aan die komen / Jongerenproject Noord Nederlands Toneel / Synagoge Folkingestraat / Groningen
Bij Anderen Thuis / Jongerencentrum Volta / Amsterdam
Hier was het! / Jongeren uit Amsterdam / Amsterdam Zuid
MC Tori / MC Makerslab / Amsterdam
Sophie Scholl / Koorenhuis / Den Haag
Verzet me / Jongerentheatergroep NiznO / De Nieuwe Kolk / Assen

Alle voorstellingen spelen op 4 mei en beginnen om 21:00 uur tenzij anders vermeld.
Een aantal voorstellingen speelt ook op de dagen rondom 4 mei, zie hiervoor http://www.theaternadedam.nl.
Kaartverkoop loopt via het desbetreffende theater.
Wijzigingen voorbehouden

  [ # 2 ] 12 April 2013 01:04 PM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1486
Geregistreerd  2008-06-15

Ook op het programma: Leedvermaak van Judith Herzberg, door Clair Obscur. Hoort officieel niet bij Theater na de Dam, maar speelt ook op 4 mei en heeft zeker met de thematiek te maken! (en is best wel een klassieker uit de Nederlandse toneelschrijfkunst..)

Judith Herzberg schetst met Leedvermaak de structuur van een getraumatiseerde familie, die het leed van de Tweede Wereldoorlog niet achter zich kan laten.
In de nasleep van de holocaust, groeit een nieuwe generatie op.
In hoeverre biedt deze generatie hoop voor verandering?
In hoeverre kan een kind zich losmaken van zijn familiegeschiedenis?
De voorstelling laat niemand onberoerd.
Je familie is immers je familie.

2 en 4 mei om 20:30
5 mei om 14:30

CREA theater. Nieuwe Achtergracht 170
€10,- en €6 voor studenten

reserveren 020-5215400. http://www.crea.uva.nl

spel: Jesse Asselman, Lars Brinkman, Niesje Brinkman, Lars Melkert, Anne Rietmeijer, Nitchka Wefers Bettink, Marijke Zondervan
Regie: Francien Stigter
Foto: Duane Teske
Visagie: Nina van Rheenen

   Handtekening   

The sea has many drops of water, but the salt won’t let you taste the sweet.

  [ # 3 ] 03 May 2013 05:14 PM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1486
Geregistreerd  2008-06-15

En nog even een klein beetje reclame voor een hele bijzondere voorstelling in dit geheel: BENT. Twee jaar geleden al deel van Theater na de Dam, en nu wegens succes in herneming. Zag het vorige week in het Compagnie. Wat een prachtvoorstelling. Zo clean, zo eerlijk, zo oprecht gemaakt door Kevin Hassing (ook deel van de cast van Soldaat van Oranje), Michiel Bakker en Gerardjan Rijnders.

Lang geleden dat ik ergens zo kapot van was.

Martin Sherman`s veel geprezen drama Bent (1979) speelt zich af in Nazi-Duitsland aan de vooravond van de W.O II. Het stuk heeft de afgelopen dertig jaar sterk bijdragen aan de publieke bewustwording van de meedogenloze vervolging van homosexuelen in het Derde Rijk. En is dankzij de thematiek nog steeds actueel en relevant. De titel van het stuk is een scheldwoord dat in sommige Europese landen naar homoseksuelen verwijst.

In Bent wordt de homosexuele Max na een serie schokkende gebeurtenissen door de politie opgepakt en op transport gezet naar concentratiekamp Dachau. Daar ontkent hij zijn homosexualiteit om zodoende de laagste status onder de gevangenen, die van homosexueel, te ontlopen. Want hij wil overleven `koste wat het kost`, ook al moet hij daarvoor de allerlaatste restjes moreel besef laten varen. Dan maakt hij kennis met medegevangene Horst en ontluikt er tussen beiden - in het grootste geheim - een passionele liefde. Veel meer dan een gay love story, is Bent een universele getuigenis over de kracht van liefde en haar magische eigenschap om middenin de hel toch een hemel te creëren.

https://www.youtube.com/watch?v=7an5Wg_Sz80

   Handtekening   

The sea has many drops of water, but the salt won’t let you taste the sweet.