Ostade A’dam pakt muziektheaterprogrammering weer op
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

[PERSBERICHT]
Ostade A’dam pakt muziektheaterprogrammering weer op

Amsterdam, vrijdag 4 april 2014


Ostade A’dam pakt de muziekprogrammering weer op. Vanaf april 2014 is onder de titel Ostade Muziek twee dagen per maand hedendaags muziektheater te zien. Dit is mogelijk met steun van een programmeringssubsidie van het Fonds Podiumkunsten. In december 2014 staat de eerste editie van het Ostade Muziekfestival op de agenda, voorheen Babelfestival.

Ostade Muziek vangt aan in april, met op maandag 14 april APERA. Een muziektheatervoorstelling van WILco, in regie van Jetse Batelaan, waarin het Egidius Kwartet uiterst beschaafde apen in rokkostuum ten tonele brengt. Componiste Huba de Graaff ontdekte in haar onderzoek naar de zangkunst van apen treffende overeenkomsten met middeleeuwse meerstemmige zang. De trage, polyfone zanglijnen, die letterlijk zijn gebaseerd op authentieke apenzang, zijn van een eindeloze schoonheid. Een nerveuze concertbezoeker, gespeeld door Marien Jongewaard, kijkt toe. Ooit was hij zelf een winnaar maar het podium is door de apen veroverd. En nu moet hij leren omgaan met verlies in een wereld waarin succes de norm is. Wegens succes verlengd en nog één maal te zien in Amsterdam.
 
Vrijdag 18 april brengt Duo Baars-Henneman Het knarst het buigt het zwiept. Ab Baars en Ig Henneman stellen speciaal voor dit concert in Ostade A’dam een programma samen; een selectie uit hun repertoire, geïnspireerd op gedichten van onder andere Anneke Brassinga, Emily Dickinson, Hélène Gelèns, Robert Creeley en Hans Faverey. De titel is ontleend aan een gedicht van de jonge dichteres Hélène Gelèns uit haar bundel Zet af en zweef (2010). Het repertoire van Duo Baars-Henneman bestaat uit eigen werk; improvisaties geïnspireerd op composities en geheel vrije improvisaties. Het duo is opgericht in 1999 en gaf concerten in Europa, Noord Amerika, Japan en Brazilië.

In mei 2014 is in het kader van Ostade Muziek onder andere De Ereprijs en Franki Zappi: “Titties and Beer” te zien van Orkest De Ereprijs.

Door een subsidiekorting per 1 januari 2013 moest Ostade A’dam flink snijden in zowel personeel als programmering. Echter, eind 2013 zette het theater een herpositionering in en ving aan met de wederopbouw van programmering en publiek. Na de jeugdprogrammering is met Ostade Muziek het muziektheater aan de beurt.