Sisters
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Sisters
Nieuwe diamonds muziektheatervoorstelling van componiste Anna Mikhailova en regisseur Isabel Schröder

Diamantfabriek presenteert op zaterdag 6 december de wereldpremière van Sisters in Ostade A’dam tijdens de Muziektheaterdagen A’dam. Een opera naar de mythe van Procne en Philomela. Een nieuwe diamonds voorstelling van de Diamantfabriek van regisseur Isabel Schröder en componiste Anna Mikhailova.

Inspiratie putte Anna Mikhailova uit de Situationisten, een groep radicale denkers en kunstenaars, werkzaam in de jaren zestig.  Eén van hun architecten was Constant Nieuwenhuis, die als een reactie op de woonmachines van Le Corbusier,  een stad ontwerpt waarin de spelende mens centraal staat. Iedereen bouwt zijn eigen woonruimte, is creatief en bevrijd van lichamelijke arbeid. De makers stellen deze “homo ludens” (de spelende mens) die heer en meester is over zijn cultuur, bloot aan de mythe.


Sisters. Een opera naar de mythe van Procne en Philomela. Een nieuwe diamonds voorstelling van de Diamantfabriek

Over het verlies van cultuur, taal en je eigen plaats in de wereld.
Over de vicieuze cirkel van geweld en over wreedheid.
Over de verbondenheid van zussen.

Waar is de weg om een nieuwe taal te vinden als de middelen om te spreken je zijn ontnomen? Hoe kun je het alledaagse opnieuw leren benoemen? Het is een prachtige ontdekking, hoe fijn het is om gehoord te worden met je verhaal. En dan: de realiteit onder ogen te zien.

Credits
Compositie: Anna Mikhailova | Regie en libretto: Isabel Schröder | Mezzosopraan (Procne): Antje Lohse | Mezzosopraan (Philomela): Merlijn Runia | Acteur (Tereus): Fabian Holle | Jongen (Itys): Bettino Weisser | Saxofoons: Stefan de Wijs | Drums, slagwerk: Robbert van Hulzen | Bouw instrumenten: Loek Vellekoop & Phonophilia | Artistieke begeleiding: Sylvia Stoetzer | Ontwerp campagnebeeld: Yvo Zijlstra, Antenna-men | Foto campagnebeeld: Grigory Rudko | Met financiële steun van Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Zuid | Met dank aan: Muziektheaterdagen A’dam, Ostade A’dam

Speellijst
do 4 dec. 2014 21.00u (try-out) Ostade A’dam tijdens Muziektheaterdagen A’dam http://www.ostadetheater.nl
za 6 dec. 2014 20.30u (première) Ostade A’dam tijdens Muziektheaterdagen A’dam http://www.ostadetheater.nl
zo 7 dec. 2014 13.00u Ostade A’dam tijdens Muziektheaterdagen A’dam http://www.ostadetheater.nl
di 9 dec. 2014 21.00 uur Ostade A’dam tijdens Muziektheaterdagen A’dam http://www.ostadetheater.nl

Sisters is een productie van de Diamantfabriek | Artistieke en zakelijke leiding: Sylvia Stoetzer | Zakelijke assistentie en productie: Rutger van Otterloo | PR en Communicatie: RVCC Rinske Verdult communicatie in cultuur

Bio’s
Anna Mikhailova is componiste, beeldend kunstenaar en musicus. Ze studeerde compositie, orgel en koto aan het Conservatorium van Moskou en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Ook studeerde ze Compositie voor Filmmuziek in Chicago en volgde zij de Master Muziektheater bij Codarts Rotterdam. Bij de Diamantfabriek maakte zij in 2012 de opera Black Perfume samen met regisseur Annechien Koerselman en bij Codarts de opera Constant Tranzit, bij Gaudeamus de opera Psychogeografie. Ze maakt naast haar muziektheaterwerken en composities als kunstenaar performances en installaties.

Isabel Schröder is regisseur en theatermaker. Verhalen vertellen, gebruik makend van de verschillende theaterdisciplines, is het uitgangspunt van haar werk. Na haar debuut als toneelregisseur in 1999 werkte ze drie jaar in het Duitse theatercircuit. Daarna studeerde ze in Amsterdam aan de Hogeschool van de Kunsten bij Moniek Toebosch. Voorstellingen van eigenzinnige kwaliteit waren te zien o.a. bij Gasthuis/Frascati, het Veemtheater en de Melkweg. Sinds 2012 richt zij zich op muziektheater en assisteert bij De Nationale Opera bij o.a. Pierre Audi, Katie Mitchell en Marcel Sijm. Sinds 2013 werkt ze als regisseur voor hernemingen bij de Diamantfabriek.

De Diamantfabriek richt zich op de ontwikkeling van excellentie binnen het muziektheater, kleinschalige opera en nieuwe hedendaagse muziek. De productiekern geeft professioneel en creatief toptalent de ruimte zich te ontwikkelen door duurzame samenwerkingsverbanden met hen aan te gaan en componisten en regisseurs opdrachten te geven voor nieuw te maken muziektheater. Al werkende doen componisten en regisseurs onderzoek naar nieuwe vormen binnen het muziektheater, en dragen op die manier bij aan de ontwikkeling van het genre. Vanaf januari 2013 maakt de Diamantfabriek deel uit van het Amsterdamse Kunstenplan. Ook Stadsdeel Zuid ondersteunt de Diamantfabriek sinds 2013 structureel.