Rumble in da jungle
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

RUMBLE IN DA JUNGLE

Een bijzondere mix tussen boksmatch, theatervoorstelling en concert

Het Luxor Theater Rotterdam brengt in co-creatie met de Arenberg Schouwburg uit Antwerpen op zaterdag 31 oktober de nieuwe productie ‘Rumble in da Jungle’. Voor het eerst in Nederland te zien, met veertienkoppige band en Rotterdamse performers als Don Diego Poeder, Pink Oculus, Tim Beumers en Romano Haynes!

Rumble in da Jungle
Veertig jaar geleden vond in Kinshasa de bekendste bokswedstrijd uit de geschiedenis plaats. De zogenoemde Rumble in the Jungle was niet alleen memorabel vanwege de spectaculair sportieve prestatie van Mohammed Ali, die aanvankelijk kansloos werd geacht tegen de jongere wereldkampioen George Foreman. De wedstrijd had ook een sterke symbolische lading in het postkoloniale Zaïre van Mobutu Sésé Seko. Het Antwerpse theatergezelschap Sincollectief, acht slam poets én de veertienkoppige band B.U.R.K.A., namen deze historische tweekamp als uitgangspunt voor een unieke voorstelling.

‘Wat Rumble in da Jungle zo overtuigend maakt, is de eigen expressievorm. Is dit theater? Een concert? Een bonte avond? Het zal SIN en co een worst wezen. Dit is waar ze goed in zijn: grootstedelijke ervaringen omdichten in een stormende mix van woord, beeld en muziek.’
— De Standaard (over de Vlaamse uitvoering)

Nederlandse invulling
Deze oorspronkelijk Vlaamse voorstelling wordt in en door het Luxor Theater opnieuw geproduceerd en aangevuld met Rotterdamse performers. Niemand minder dan de Rotterdamse bokslegende Don Diego Poeder, kruipt in deze productie in de huid van de bokstrainer. Naast hem zijn ook Tim Beumers (frontman van Rotterdams Hiphop collectief VSOP), Esperanza Denswil aka Pink Oculus (actrice en muzikante bekend van o.a. Refreshed Orchestra, 3FM Serious Talent) en Romano Haynes (acteur, woordkunstenaar). Voor de invulling van deze Nederlandse productie werkt het Luxor Theater samen met Malique Mohamud van Studio Narrative.

Luxor als producent
Rumble in da Jungle is een van de producties die het Luxor Theater komende jaren gaat (mede)produceren. Deze producties zullen allen aansluiten bij de nieuwe missie van het theater:
‘Luxor staat voor onderscheidende breed toegankelijke podiumkunsten van hoge kwaliteit, en sluit met haar aanbod aan op de stad en haar culturele instellingen. Luxor koppelt de menselijke nieuwsgierigheid en de behoefte tot gastvrije benadering aan de gretigheid tot ontmoeten en de voortdurende behoefte tot persoonlijke ontwikkeling.’

Nieuwe vorm
Het decor van deze voorstelling bestaat uit een boksring en een podium voor de veertienkoppige band. Het publiek treedt het theater binnen via het loading deck, aan de achterkant van het theater. Tijdens de voorstelling staat het publiek ook op het toneel, rond het opgebouwde podium en de boksring. Luxor ontdekt op deze manier hoe het theater op een flexibele manier gebruikt kan worden. Wanneer deze vorm succesvol blijkt te zijn kunnen in de toekomst meerdere shows, zoals bijvoorbeeld popconcerten, op deze manier worden geprogrammeerd.

ZATERDAG 31 OKTOBER 2015 | 21:00 UUR

Nieuwe Luxor Theater (op het toneel)
Prijs: € 15