Jabber - Theater Kwatta
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

GOEDELI…! KWATTA IN PREMIàˆRE MET JABBER In een taal die niemand kan verstaan, maar iedereen kan begrijpen

Kwatta komt met een nieuwe voorstelling voor de hele familie: Jabber. Over vier vogels en één nest, in een taal die niemand kan verstaan. Maar wat nou als we elkaar niet verstaan, en toch begrijpen? Dan zijn we voor je het weet, geen vreemde vogels voor elkaar. Op zaterdag 13 oktober 2018 gaat Jabber om 19:30 in première in Theater het Badhuis in Nijmegen.

Sommige vogels bouwen een nest en willen daar altijd blijven. Andere vogels hebben geen rust en vliegen steeds weer af en aan. In de zomer zijn ze hier en in de winter dan weer daar. Flierefluiters, dwaalgasten, binnenvetters, gelukszoekers en holbewoners. Maar wat gebeurt er als vreemde vogels elkaar ontmoeten. Kunnen ze met elkaar praten? Kunnen ze elkaar verstaan? Vinden ze elkaar vreemde vogels? Vechten ze elkaar het nest uit? Of dromen ze dezelfde dromen en maken ze ruimte voor elkaar?
Grijs:              Goedeli…!
Grauw:            Good goo…!
Grijs:              Bon bon…!
Grijs + Grauw:  Mornay!
Jabber is een voorstelling die over de hele wereld even toegankelijk als ontoegankelijk is. Geschreven in een nieuwe taal, door Jibbe Willems, en volledig doorgecomponeerd door Rogier Bosman. D​e voorstelling zelf haakt aan bij de problematiek van de huidige tijd. Met zoveel mensen die op de vlucht zijn en die ergens aankomen waar niemand ze verstaat. Hoe welkom is iemand die niet op ons lijkt?  Jabber is vanaf 5 oktober te zien in de theaters en gaat op 13 oktober in première in Theater het Badhuis in Nijmegen. Tevens staat Jabber op het Krakelingfestival in Amsterdam op 7 oktober. Voor meer informatie en de volledige speellijst kijk op ​www.kwatta.info​. 

Tekst:​ Jibbe Willems - ​Regie:​ Josee Hussaarts​ - Compositie​: Rogier Bosman - ​Spel: ​Sarah Bannier, Rogier van Erkel, Lucas Schilperoort, Jochem Smit - ​Piano:​ Edzo Bos - ​Decor en kostuums​: Barbara Kroon - ​Lichtontwerp​: Paul van Laak - ​Techniek​: Thijs Kempers

  [ # 1 ] 28 February 2019 10:45 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15


Kwatta’s succesvolle jeugdvoorstelling Jabber naar Egypte Voorstelling in nieuwe taal gaat ‘holle bolle worreld rondo’

Theatergroep Kwatta gaat met Jabber naar Egypte. De succesvolle voorstelling - in een taal die niemand kan verstaan, maar iedereen kan begrijpen - speelt van 14 tot en met 16 maart 2019 op het Haykey festival in Caïro. “Super interessant om Jabber voor het eerst in een niet-westersland te spelen.”, aldus acteur Jochem Smit.

Jabber ging in oktober 2018 in première in Nijmegen en trekt in binnen- en buitenland veel aandacht. De cast (Sarah Bannier, Lucas Schilperoort,Rogier van Erkel, Jochem Smit en Edzo Bos) is net terug uit Amerika, waar Jabber te zien was op de internationale showcase van Ipay. “In Amerika reageerden ze niet echt anders dan in Nederland, dat vond ik erg opvallend. Er wordt ademloos geluisterd, gelachenom taalgrapjes en meegeleefd. Het is heel bijzonder om te merken dat het concept van de voorstelling, een grenzeloze voorstelling maken, ook echt werkt.”, aldus Smit. Programmeurs vanuit Engeland, Ierland en China hebben interesse getoond in Jabber en in januari2020 staat een tournee door Amerika gepland.

En nu dus eerst naar Egypte, om te spelen op het Haykey festival in Caïro. Smit: “Een nieuwe test voor onze voorstelling, ik ben benieuwdhoe het publiek uit Egypte reageert op Jabber.” Het Hakawy International Arts Festival presenteert sinds 2011 internationale en lokale jeugdvoorstellingen op een jaarlijks 10-daags festival in Caïro. Naast de voorstelling verzorgt Kwatta tijdens het festivalmaterclasses.

Jabber is een voorstelling over vier vogels en één nest, in een taal die niemand kan verstaan maar iedereen kan begrijpen. Geschreven in een nieuwe taal, door Jibbe Willems, en metmuziek van Rogier Bosman (volledig doorgecomponeerd). Ook in Nederland komt Jabber terug; de voorstelling gaat volgend seizoen in reprise.

  [ # 2 ] 17 September 2019 11:34 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Jibbe Willems wint Gouden Krekel voor Jabber
VSCD Toneelprijs voor Meest Indrukwekkende Podiumprestatie voor zijn libretto geschreven voor Kwatta’s voorstelling Jabber

Op zondag 15 september vond de uitreiking van de VSCD Toneelprijzen plaats tijdens het Gala van het Nederlands Theater. Deze prijzen worden jaarlijks uitgereikt aan acteurs, actrices en theatermakers. De uitreiking besluit het jaarlijkse Nederlands Theater Festival.
Onderdeel van de VSCD Toneelprijzen zijn Krekels, de Jeugdtheaterpijzen. Door het jaar heen reikt de jury Zilveren Krekels uit. Deze winnaars zijn de genomineerden voor de Gouden Krekels: de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende jeugdtheaterproductie en de Gouden Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater.

Laatstgenoemde Gouden Krekel, de Krekel voor de meest indrukwekkende podiumprestatie in het jeugdtheater, is gewonnen door Jibbe Willems voor zijn libretto voor de voorstelling Jabber van Theatergroep Kwatta.
Het rapport van de VSCD-jury over Jibbe Willems:
Jibbe Willems - voor libretto Jabber (6+) van Theatergroep Kwatta
Met zijn libretto voor Jabber van Theatergroep Kwatta zoekt taalvirtuoos Jibbe Willems de grenzen van ons taalgebied niet alleen op, hij springt er behendig overheen. Waar Esperanto ophoudt gaat Willems verder. In zijn ‘Jabbertaal’ shopt hij uiterst creatief in het moderne idioom van verschillende Europese talen waardoor niet alleen uiterst geestige zinsconstructies ontstaan als ‘es rieke par lente, ah oui differente’ en ‘no foodie in de bek for free’, Willems weet ook de drie vogels in het nest en de nieuwe vreemde vogel die daar opduikt hun eigen woordenschat mee te geven, terwijl ze elkaar wel verstaan. Het actuele thema van de vluchtelingenproblematiek heeft Jibbe Willems zo voor iedereen vanaf zes jaar verstaanbaar gemaakt, en dat is reuzeknap. Het internationale succes van de voorstelling van Kwatta, die ‘discover tutti world’ mag hij zich voor een belangrijk deel toe-eigenen. Wonderfee!
https://www.vscd.nl/media/files/juryrapport-gouden-en-zilveren-krekels-2019.pdf

De Gouden Krekel werd tijdens het Gala namens Jibbe Willems — afwezig door vakantie -  in ontvangst genomen door Josee Hussaarts, artistiek directeur van Kwatta. De ontvangstspeech was geschreven door Jibbe Willems, in de Jabber-taal die hij speciaal voor de voorstelling ontwikkeld heeft.

Trailer van Jabber:  https://www.youtube.com/watch?v=gwTzZgn2NUA

‹‹ Benjamin de Beer      Masha en de Beer Live! ››