2 of 2 |  < 1 2
Daens (Studio 100 - Puurs)
  [ # 16 ] 22 February 2020 04:03 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1415
Geregistreerd  2004-09-12

Kijk naar Musicalworlds videoverslag van de première van Daens 2020. Met gesprekken met Peter Van de Velde, Free Souffriau en Jelle Cleymans.

Kijk het videoverslag op Musicalworld.TV’s eigen plek.

  [ # 17 ] 25 February 2020 03:41 PM
Ensemble
RankRankRank
Totaal aantal Reacties:  77
Geregistreerd  2010-02-25

“Daens” is niet alleen een bekende Vlaamse film, het is ook de eerste musical voor volwassenen die Studio 100 in 2008 op de planken bracht. Dat gebeurde toen al op een bijzonder locatie - een oud postgebouw in de buurt van Antwerpen - op een groot toneel van 22 op 40 meter, met behulp van de nieuwste projectietechnieken.

Omdat het maken van een nieuwe musical erg duur is, werd in afwachting van de nieuwe productie over het leven van koning Boudewijn, Daens nog eens onder het stof vandaan gehaald. Vorige vrijdag beleefde de nieuwe 2.0-versie zijn première in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Met meer dan 200.000 verkochte kaartjes voor er één show werd gespeeld, lijkt het alsof het entertainmentbedrijf de juiste snaar bij de Vlamingen weet te raken: met spektakel, maar steeds ten dienst van een goed verhaal.

Bij voorganger 40-45 werd er vertrokken van een leeg blad. Dat kon bij Daens uiteraard niet, wat zowel voor- als nadelen oplevert. Dat iedereen de film al kent, is meegenomen. Maar tegelijk maakt dit het leven van regisseur Frank Van Laecke er niet makkelijker op. Deze moest zich immers aan het verhaal houden, en dat is - helaas - niet altijd even boeiend.

De meeste muziek werd twaalf jaar geleden al geschreven door Dirk Brossé, maar is wel opnieuw ingespeeld door het Symfonieorkest Vlaanderen. Een doorslagje van 40-45 is het zeker niet geworden: de muziek klinkt anders, minder modern misschien, wat meer zeemzoeterig en klassieker. Samen met de grote lappen tekst maakt dit de voorstelling iets moeilijker toegankelijk.

De musical gaat over Adolf Daens (Peter Van de Velde), die als priester het opneemt tegen de sociale wantoestanden in Aalst aan het eind van de 19e eeuw. De versie uit 2008 was een tweeakter en werd omgetoverd tot één lange voorstelling van twee uur. Er werden dus een aantal songs en scènes geschrapt. Of daarbij steeds de goede keuze werd gemaakt is de vraag. Sommige stukken duren te lang (denk maar aan de voetbalwedstrijd), anderen zijn overbodig of ronduit platvloers (de toiletscène), of soms ronduit vreemd geplaatst (het carnaval na de verkrachtingsscène bijvoorbeeld). Een aantal ballades tussen Nette (Free Souffriau) en Jan (Jelle Cleymans) klinken als bladvulling en halen de schwung uit de show. Er is ook minder ‘comic relief’ dan in de oorspronkelijke versie. De grappige scène met de steps in het Vaticaan is bijvoorbeeld niet meer te zien, waardoor Daens over het algemeen een erg zware musical is geworden. Langs de andere kant gaat het aan het einde van de show dan weer met een rotvaart vooruit en maakt het verhaal onduidelijke sprongen in de tijd. De balans zit hierdoor niet altijd helemaal juist. Hopelijk wordt er de komende weken nog wat gesleuteld aan bepaalde scènes.

Het vernieuwende technisch concept met rijdende tribunes kennen we intussen al, maar bij Daens schakelt men nog een versnelling hoger. De tribunes maken meer bewegingen, en de rijdende led schermen staan haast nooit stil. Dat levert met name in de catacomben van het gekkenhuis een prachtig beeld op, waarbij we zelf haast ronddolen in het doolhof. De overgang daarna naar een Aalsters sneeuwlandschap is betoverend. Paarden, honden en zelfs heus indoor-vuurwerk maken het plaatje compleet. Op de led torens worden beelden geprojecteerd van een brand, waarbij je zou zweren dat de schermen zelf in vuur en vlam staan. Het 3D Auro geluid - een Vlaamse uitvinding overigens - is zo levensecht, dat je de politiekers naast je hoort roepen in het parlement.

Peter Van de Velde en Jan Schepens (zijn broer Pieter Daens) spelen de pannen van het dak. Dat het niet de beste zangers zijn leek het publiek niet te deren - ze werden beiden getrakteerd op een staande ovatie. Aan hun zijde schittert het 81-jarige theatermonument Jo De Meyere in de rol van Bisschop Stillemans - naar eigen zeggen zijn allerlaatste rol. Manou Kersting speelt (zoals vaak) de rol van de ‘bad guy’: de fabrieksopzichter Schmitt. Peter Thyssen zorgt voor de komische noot in de rol van priester Ponnet.

De meeste leden van het ensemble spelen ook in 40-45, wat om de veertien dagen afwisselend te zien zal zijn met Daens. Zij moeten dus twee voorstellingen uit het hoofd leren, inclusief de juiste in- en uitgangen in de coulissen. Met name voor de swings is dat een huzarenstukje. Mijn applaus was dan ook vooral voor hen, en voor de honderd medewerkers die onzichtbaar in de coulissen beide spektakels draaiende houden.

4,5/5 sterren

  [ # 18 ] 29 February 2020 04:32 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1415
Geregistreerd  2004-09-12

Meestal is Musicalworld niet in de gelegenheid om met ensembleleden te spreken. Na de première van Daens 2020 (Studio 100) wel. We spreken met o.a. Christophe Degelin, Pieter Casteleyn en Jurgen Stein.

De video is te zien op Musicalworld.TV’s eigen plek.

  [ # 19 ] 27 July 2021 07:20 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Ianthe Tavernier en Michiel De Meyer vervoegen cast van Daens!
voorstellingen in het Studio 100 Pop-Up Theater worden hernomen vanaf 4 augustus

Ianthe Tavernier en Michel De Meyer zullen vanaf eind augustus de cast van de musical Daens vervoegen. Ze spelen respectievelijk de rol van Nette Scholliers en de socialistische voorman Jan De Meeter. De acteurs zullen hun rol afwisselend spelen met Free Souffriau en Jelle Cleymans die uiteraard ook aan boord blijven.

Na een gedwongen pauze van anderhalf jaar is Studio 100 bijzonder verheugd om te kunnen aankondigen dat er vanaf 4 augustus 2021 opnieuw spektakel-musicals opgevoerd zullen worden in het Pop-Up Theater in Puurs. Op 28 februari 2020 ging de nieuwe, spectaculaire versie van de succesmusical Daens in première. Na amper 1 week moesten de voorstellingen echter al gestaakt worden.

Ianthe Tavernier: “Ik ben ongelooflijk blij dat ik deel mag uitmaken van de cast van Daens. Zowel voor als achter de schermen is dit een productie met topmensen. De rol van Nette is voor mij als actrice eten en drinken. En weten dat ik deze rol mag delen met niemand minder dan Free Souffriau is voor mij helemaal een feest!”


Michiel De Meyer: “Na 40-45 is Daens de tweede grote musical in het Studio 100 Pop-Up Theater waarin ik een hoofdrol mag vertolken. Momenteel zijn we nog druk aan het repeteren maar ik kijk er in elk geval heel hard naar uit om gestalte te geven aan Jan De Meeter”

Verhaal
De musical Daens is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1992 van grootmeester Stijn Coninx. Hij situeert zijn epos over recht en onrecht, over leven en dood, in het Aalst van 1900 en dompelt ons onder in het rauwe, uitzichtloze leven van de arbeidersklasse.
Eén man gaat echter de strijd aan met het immense onrecht van die tijd.
Die man is priester Adolf Daens.

vanaf 4 augustus 2021
Studio 100 Pop-Up Theater Puurs
tickets & info via http://www.daens.b

[ Gewijzigd: 19 August 2021 06:37 PM by Jeroen ]
  [ # 20 ] 19 August 2021 06:37 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Verrassende namen vervoegen de cast van Daens, de musical
acteur Tom Audenaert maakt musicaldebuut

Na een gedwongen pauze van meer dan anderhalf jaar werden vorige week de voorstellingen van Daens, de musical terug hervat in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs. Vandaag kondigt Studio 100 heel wat nieuwkomers aan die de cast dit najaar zullen vervoegen. Omdat er heel wat voorstellingen ingehaald moeten worden zijn er dan ook extra acteurs aangetrokken die hun rol zullen afwisselen met de huidige cast. Het gaat om acteur Tom Audenaert die zijn musicaldebuut maakt en in de huid kruipt van priester Ponnet, een rol die momenteel gespeeld wordt door Peter Thyssen. Roger Bolders zal voor de rol van Bisschop Stillemans afwisselen met Jo De Meyere. Ook Walter Baele, Marc Coessens en Ludo Hoogmartens werden aan de cast toegevoegd. Momenteel zijn er opnieuw tickets beschikbaar voor voorstellingen tot en met december 2021.

Op 21 februari 2020 ging de nieuwe, spectaculaire versie van de succesmusical Daens in première. Na amper 1 week moesten de voorstellingen echter al gestaakt worden. Na een verplichte pauze van 17 maanden werden de voorstellingen vorige week terug hervat.
Onder aanvoering van titelrol-speler Peter Van de Velde, die een krachtige en tegelijk ook breekbare Adolf Daens neerzette, krijgt het publiek een aangrijpende voorstelling te zien met een overtuigende cast die er ongelooflijk veel zin in heeft om weer voor publiek te mogen spelen. De muziek van Dirk Brossé werd ingespeeld door het 60-koppig Symfonieorkest Vlaanderen.

nieuw bloed in de cast
Naast de nieuwe namen die vandaag worden aangekondigd zullen ook Ianthe Tavernier en Michel De Meyer vanaf eind augustus de cast van de musical Daens vervoegen. Ze spelen respectievelijk de rol van Nette Scholliers en de socialistische voorman Jan De Meeter. De acteurs zullen hun rol afwisselend spelen met Free Souffriau en Jelle Cleymans die uiteraard ook aan boord blijven.

Gert Verhulst: “Ik ben blij dat we na anderhalf jaar de voorstellingen van Daens in het Studio 100 Pop-Up Theater kunnen hervatten. Om al deze shows te kunnen inhalen was er nood aan vers bloed in de cast. Ik ben dan ook verheugd dat we stuk voor stuk weer sterke namen hebben kunnen strikken om de cast te vervoegen. Momenteel spelen we aan 70% bezetting maar wij hopen dit snel naar 100% te kunnen optrekken met de nodige veiligheidsmaatregelen uiteraard.”

Het ensemble uit Daens bestaat verder uit:
Niels Batens, Jurgen Stein, Martijn Claes, Dirk Van de Merlen, Nordin De Moor, Wout Sels, Tim Saey, Pieter Casteleyn, Steven Colombeen, Christophe Degelin, Chris Schep, Juan Gerlo, Rudi Giron, Hilde Van Wesepoel, Liv Van Aelst, Ellen Dilles, Maja Van Honsté, Elke Buyle, Annelies Boel, Florence Van Laecke, Charline Catrysse, Tessy Torfs, Justine Maurau, Andres Vercoutere, Neal Jansen, Julie Daems, Elise Declerck en Lien Van den Bossche.


Verhaal
De musical Daens is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1992 van grootmeester Stijn Coninx. Hij situeert zijn epos over recht en onrecht, over leven en dood, in het Aalst van 1900 en dompelt ons onder in het rauwe, uitzichtloze leven van de arbeidersklasse.
Eén man gaat echter de strijd aan met het immense onrecht van die tijd.
Die man is priester Adolf Daens.

Studio 100 Pop-Up Theater Puurs
tickets & info via http://www.daens.be

  [ # 21 ] 26 August 2021 12:57 PM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Ianthe Tavernier en Michiel De Meyer schitteren in Daens


Ianthe Tavernier en Michiel De Meyer krijgen staande ovatie van het publiek bij Daens, de musical


Ianthe en Michiel werden gisterenavond verwelkomd met een staande ovatie na hun voorstelling. En binnenkort kunnen nog meer mensen in de zaal van hen genieten!

Want vanaf 1 september mag het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs opnieuw met volle capaciteit openen. Het publiek zal dan een geldig Covid Safe Ticket moeten voorleggen, maar wordt wel vrijgesteld van afstandsregels en mondmaskers.

Na een gedwongen pauze van meer dan anderhalf jaar, werden begin deze maand de voorstellingen van Daens, de musical terug hervat in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs.

Omdat er heel wat voorstellingen ingehaald moeten worden, zijn er extra acteurs aan boord gehaald, die hun rol zullen afwisselen met de huidige cast.

Ianthe Tavernier en Michel De Meyer spelen respectievelijk de rol van Nette Scholliers en de socialistische voorman Jan De Meeter. De acteurs zullen hun rol afwisselend spelen met Free Souffriau en Jelle Cleymans die uiteraard ook aan boord blijven.


Ianthe Tavernier: “Het is een hele eer en een grote droom om in deze musical te mogen staan, naast zo veel getalenteerde mensen. Ik heb er door corona lang op moeten wachten, maar nu kan ik al mijn emoties kwijt in deze fantastische rol!”
Michiel De Meyer: “Als 14 jarige jongen ging ik kijken naar Daens, en ik dacht: ooit, de dag komt ooit. Vandaag is die dag!”
Hoewel spelen in deze speciale tijden zowel op als naast de bühne heel wat voorzorgsmaatregelen vereist, werd aan het artistieke concept en de kwaliteit van de voorstellingen niet geraakt.

  [ # 22 ] 02 May 2022 08:46 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15


PERSBERICHT
29/04/2022
1 miljoen bezoekers voor de succesmusicals Daens & 40-45 in het Studio 100 Pop-Up Theater
een absolute mijlpaal in de Vlaamse musicalgeschiedenis

Gisterenavond verwelkomde het Studio 100 Pop Up Theater in Puurs de miljoenste bezoeker voor de succesmusicals Daens en 40-45. Dat cijfer mag een absolute mijlpaal in de Vlaamse musicalgeschiedenis genoemd worden, want nooit eerder trokken twee voorstellingen massaal zoveel bezoekers. Na twee gedwongen pauzes werden gisteren de voorstellingen van Daens hervat. Op 1 juni worden ook de voorstellingen van 40-45 hernomen. Deze laatste productie stopt definitief op 3 juli.

In de bloemetjes
Voor Evi Goossens uit Meise was het na afloop van de voorstelling even schrikken toen ze na het slotapplaus samen met haar nicht Elija Wauters uit Leest in de bloemetjes werd gezet. “Ik was compleet verrast toen bleek dat ik weldegelijk de miljoenste bezoeker was. Ik dacht echt: hoe groot is die kans?”. zegt Evi. “Nadat ik eerder de spektakel-musical 40-45 had gezien, wilde ik ook absoluut naar Daens komen kijken. En we werden helemaal overdonderd door deze voorstelling. Kippenvel van het begin tot het einde. De bewegende tribunes zorgen opnieuw voor een onvergetelijke beleving waardoor je echt in het middelpunt van de voorstelling zit. Dat kan je met geen enkele andere productie vergelijken.”

Gert Verhulst: “1 miljoen bezoekers voor de musicals 40-45 en Daens dat mag je absoluut waanzinnig noemen. Ik ben dan ook enorm trots en dankbaar dat het publiek zo massaal de weg vindt naar onze grote, spectaculaire producties in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs.

Daens
Op 21 februari 2020 ging de nieuwe, spectaculaire versie van de succesmusical Daens in première. Na amper 1 week moesten de voorstellingen echter al gestaakt worden. Na twee verplichte pauzes worden de voorstellingen nu weer hervat. Onder aanvoering van titelrol-speler Peter Van de Velde, die een krachtige en tegelijk ook breekbare Adolf Daens neerzet, krijgt het publiek een aangrijpende voorstelling te zien met een overtuigende cast die er ongelooflijk van geniet om weer voor publiek te mogen spelen. De muziek van Dirk Brossé werd ingespeeld door het 60-koppig Symfonieorkest Vlaanderen.

Studio 100 Pop-Up Theater Puurs
tickets & info via http://www.daens.be

  [ # 23 ] 27 June 2022 11:49 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Succesmusical Daens stopt definitief op 1 oktober 2022

Op 1 oktober 2022 stopt de succesmusical Daens definitief. Na een bijzonder succesvolle speelperiode in het Studio 100 Pop-Up Theater en meer dan 225.000 bezoekers, komt er dit najaar een einde aan de 2.0-versie van één van de meest succesvolle Vlaamse musicals. Bezoekers worden niet alleen overklast door de ijzersterke cast, ook de spectaculaire scènes blijven op het netvlies gebrand. In een recordtijd werd deze voorstelling dan ook een echte must-see voor het Vlaamse publiek. 


Op 21 februari 2020 ging de nieuwe, spectaculaire versie van de succesmusical Daens in première. Na amper 1 week moesten de voorstellingen echter al gestaakt worden. Na een verplichte pauze van 17 maanden werden de voorstellingen vanaf deze zomer terug hervat.

Onder aanvoering van titelrol-speler Peter Van de Velde, die een krachtige en tegelijk ook breekbare Adolf Daens neerzet, krijgt het publiek een aangrijpende voorstelling te zien met een overtuigende cast. De actiescénes met paarden en honden weten elke voorstelling opnieuw te impressioneren. De lyrische muziek van Dirk Brossé werd ingespeeld door het 60-koppig Symfonieorkest Vlaanderen.

Peter Van de Velde: “Toen Gert Verhulst me vroeg of ik de hoofdrol wilde spelen in de musical Daens was ik enorm vereerd. Het is een rol waar je als acteur echt je tanden kan inzetten. Meer dan 100 keer mocht ik in de huid kruipen van Adolf Daens en elke keer weer was dat een absoluut voorrecht.”


Verhaal
De musical Daens is gebaseerd op de gelijknamige film uit 1992 van grootmeester Stijn Coninx. Hij situeert zijn epos over recht en onrecht, over leven en dood, in het Aalst van 1900 en dompelt ons onder in het rauwe, uitzichtloze leven van de arbeidersklasse.
Eén man gaat echter de strijd aan met het immense onrecht van die tijd.
Die man is priester Adolf Daens.

DAENS STOPT OP 1 OKTOBER
Studio 100 Pop-Up Theater Puurs
tickets & info via http://www.daens.be

 < 1 2
2 of 2