Vergeten Helden
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

VERGETEN HELDEN
Een muzikale vertelling over WO II verzetstrijders van kleur in Nederland - in het kader van theater na de Dam
 
De Kleine Komedie presenteert in samenwerking met theatergezelschap Urban Myth: Vergeten Helden. Muziektheater over verzetshelden uit Suriname, Aruba en Indonesië. Met Monique Klemann, Berget Lewis, Jeangu Macrooy, Sjors van der Panne en Shirma Rouse. 
De voorstelling is naar een idee en in regie van Jörgen Tjon A Fong, de directeur van De Kleine Komedie en artistiek adviseur van Urban Myth. Op 3 mei is de voorstelling te zien in Het Nationaal Theater in Den Haag en 4 mei in De Kleine Komedie in Amsterdam.
 
Evy Poetiray, Albert Wittenberg, Boy Ecury…Voor de meeste Nederlanders onbekende namen. Niet zo bekend als Hannie Schaft, Erik Hazelhof Roelfzema of Gerrit Jan van der Veen. 
Toch zijn dit ook verzetshelden. Ze kwamen uit Suriname, Aruba en Indonesië en vochten in Nederland zij aan zij met Nederlandse verzetsstrijders tegen het Naziregime tijdens de Tweede Wereldoorlog. Ze hielpen Joden onderduiken, pleegden aanslagen en moesten dat soms met hun leven bekopen. Wat ze niet kregen was erkenning en waardering. Hun daden bleven onbekend en haalden de geschiedenisboeken niet. Vergeten Helden eert deze ongeziene helden alsnog met spel en zang. Met een fantastische sterrencast die muzikaal begeleid wordt door een live band onder leiding van Alvin Lewis. Zo maakt Vergeten Helden van deze verzetsstrijders Herinnerde Helden. 
 
TV-drieluik Vergeten Helden
De voorstelling is naar een idee en concept van Jörgen Tjon A Fong, de directeur van De Kleine Komedie en artistiek adviseur van Urban Myth. Tjon A Fong is op 2, 3 en 4 mei ook te zien bij Omroep Max op NPO2, waar hij het tv-drieluik met dezelfde titel presenteert, waarin hij nog meer verhalen van verzetshelden uit Suriname, Aruba, Curaçao en Indonesië uitdiept. 
 
Theater na de Dam
Vergeten Helden is een productie van De Kleine Komedie in samenwerking met Urban Myth en is onderdeel van Theater na de Dam. Elk jaar spelen op 4 mei gelijktijdig, om 21.00 uur, meer dan honderd voorstellingen die ieder op hun eigen manier betrekking hebben op de Tweede Wereldoorlog.


Theater na de Dam is een initiatief om de Nationale Dodenherdenking zodoende van extra betekenis te voorzien. 
 
Kijk voor meer informatie over de voorstelling op http://www.dekleinekomedie.nl/vergetenhelden.