Winterswijks Muziek Theater brengt Broadway-musical Big Fish naar de Achterhoek
change_status
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Sla je ‘Early Fish’-tickets met korting aan de haak bij Theater De Storm
WINTERSWIJK – Dompel je van donderdag 21 t/m zaterdag 23 november 2024 met de musical Big Fish onder in de wondere wereld van Edward Bloom. Het Winterswijks Muziek Theater (WMT) brengt de verhalen van deze kleurrijke man in Theater De Storm in Winterswijk tot leven als nooit tevoren. Regisseurs Els Damen en Jasper Korving verheugen zich erop om deze Broadway-productie aan het Achterhoekse publiek te tonen. Jasper: “Big Fish is een uitbundige, maar ook ontroerende musical, waarin de fantasie centraal staat.”
De theatervoorstelling Big Fish is gebaseerd op de wonderlijke roman van Daniel Wallace en de hartverwarmende film van Tim Burton. Edwards oh-zo-analytische zoon Will hoort de soms haast bizarre reisverhalen van zijn vader Edward al zijn hele leven aan. Het zijn stuk voor stuk ongelofelijke avonturen, vol onverwachte wendingen en ontmoetingen met magische wezens. Maar de verhalen irriteren hem inmiddels ook; soms wil je als kind gewoon weten hoe het écht is gegaan. Wanneer zijn vaders gezondheid plotseling verslechtert, lijkt het laatste hoofdstuk eerder aan te vangen dan iedereen had verwacht. Welke verhalen zijn wáár en welke waren fraaie verzinsels? Dát probeert Will boven water te krijgen.
Magie en ontroering
“De band tussen vader en kind ontroert me. Het verschil in hun karakters en daarin soms een onvermogen om goed met elkaar te kunnen communiceren. De hoeveelheid groteske avonturen die Edward Bloom ons voorschotelt maakt dat we alle ruimte krijgen – of eigenlijk: ons uitgedaagd voelen – om deze belevenissen met héél veel fantasie tot leven te wekken”, vertelt Els over de regie van de voorstelling. Jasper voegt toe: “En we voelden ons uitgedaagd om andere theatervormen daarbij te gebruiken. Maskerspel, schaduwen, poppentheater. Het is wellicht mens-eigen om mooie momenten uit het leven bij iedere navertelling nóg een beetje meer te laten glanzen. Een sterk verhaal ‘groeit’ iedere keer dat het wordt doorgegeven. Edward Bloom zou je wat dat betreft een meester-verhalenverteller kunnen noemen. Aan ons als theatergroep om zijn verhalen recht te doen.”
De twee regisseurs kijken ernaar uit om de aansprekende elementen uit het boek en de film naar het podium te vertalen. Jasper zegt: “De film, het boek en de bestaande musical verschillen onderling behoorlijk van elkaar. De magische fantasie van de film, in combinatie met het ontroerende van het boek, dát willen we aan de dynamiek van de musical toevoegen. En dat is een heerlijke opdracht aan onszelf!”
Vertrouwde club
Voor Jasper en Els voelt regisseren bij het WMT als een warm bad. “Het is een ambitieuze spelersgroep die er sámen voor gaat. Zowel op de bühne, als alle betrokken vak-idioten achter de schermen. Het is een voorrecht om met hen te werken en te creëren; waarbij spelplezier en gaandeweg groeien in het DNA van de club zit”, vertelt Jasper. Eerder tekende hij voor onder meer Titanic, Urinetown, Hair en MZN8D. Els, die zelf tien jaar geleden als speler begon bij het WMT, valt haar collega bij. “De een haalt meer heil uit zang, de ander uit dans, en de volgende kan weer niet wachten om een rol te mogen spelen. Zo is er voor ieder wat wils. Om die kwaliteiten als regisseur te mogen inzetten, voelt voor mij als een feestje.” Els maakte van haar hobby haar beroep en haar werk bestaat inmiddels uit acteren, zingen en regisseren. De afgelopen jaren vormde ze al vaker een regieduo met Jasper. “Ik was toen als speler wellicht wat onder de indruk van Jaspers creatieve hersenkronkels; inmiddels vullen we elkaars zinnen aan en staan we samen te springen van blijdschap als we ‘het’ gevonden hebben”, lacht ze.  Afgelopen zomer waren ze samen verantwoordelijk voor de indrukwekkende muziektheaterproductie Romeo+Julia in het Steengroeve Theater.
Nu weer terug het theater in, is natuurlijk wel even een omschakeling. “De Steengroeve heeft van zichzelf natuurlijk al een prachtige vorm en eigenzinnig karakter, in het theater kunnen we de omstandigheden, de sfeer juist meer naar onze hand zetten. En het kan niet ineens gaan hozen en onweren in De Storm”, grapt Jasper. “We hebben een kale zwarte kijkdoos, een leeg canvas, om in te gaan kleuren, vanaf het begin. Dat is ook weer heel fijn!”
Kampvuuravondje
Het WMT brengt met Big Fish een verhaal vóór jong & oud dóór een cast van jong tot oud. Met veel muziek, de dynamiek van het live-orkest, véél dans, maar ook bijvoorbeeld videomapping en acrobatiek staat het publiek alles bij elkaar een bijzondere voorstelling te wachten. Wanneer is de musical voor Els en Jasper geslaagd? Els: “Als het publiek verwonderd en misschien wat melancholisch de zaal uit loopt. Blij, ontroerd misschien? In elk geval met een positief gevoel. Alsof je net een mooi verhaal hebt gehoord bij het kampvuur, dat nog even door je gedachten blijft dwalen.”

‘Early Fish’-tickets
Boek nu je ‘Early Fish’-tickets voor Big Fish. Alleen in de maand december zijn de kaarten te bestellen tegen een gereduceerd tarief van €29,50. Vanaf 1 januari 2024 kosten tickets € 35. Zorg dat je niet achter het net vist en boek je tickets nu via http://www.theaterdestorm.nl/wmt.