musical
Biografie

Johnny is de zoon van schrijfster Rim Sartori en John Kraaijkamp sr. en speelde onder andere als zoon samen met hem in de comedyserie ''Het Zonnetje in Huis''. Johnny Kraaykamp jr. verkreeg ook bekendheid als stem door het inspreken van Dolf in…
Start > Acteurs > Kraaijkamp > Johnny Kraaijkamp
Over...

 
Geb.datum:
22-02-1954
Woonplaats:
Amsterdam


Johnny KraaijkampBiografie
Johnny is de zoon van schrijfster Rim Sartori en John Kraaijkamp sr. en speelde onder andere als zoon samen met hem in de comedyserie ''Het Zonnetje in Huis''. Johnny Kraaykamp jr. verkreeg ook bekendheid als stem door het inspreken van Dolf in de serie "Alfred Jodocus Kwak".

Als tienjarige stond hij voor het eerst op het toneel in de musical "Oliver!". Gesteund door zijn vader ging hij naar de toneelschool, waarna hij een serie gastrollen speelde bij gezelschappen als ''Het Publiekstheater'' en de ''Haagsche Comedie''.
Hoewel hij een uitstekend 'serieus' acteur is, wordt hij over het algemeen gevraagd voor komische rollen.

== Theater ==
Speelde in 1978 met zijn vader in het blijspel ''De verlegen versierder'', geproduceerd door Tony Dirne. Blijspel van Robin Hawdon, vertaald door Berend Boudewijn.
Met in de hoofdrollen: Marja Huynen, Johnny Kraaykamp jr., Johnny Kraaykamp sr., Kika Mol, Teddy Schaank.

Speelde met Joop Doderer en Trees van der Donck in het toneelstuk ''Oscar'', met o.a. Piet Bambergen in ''Geluk Bij Een Ongeluk'' (1990), in de musical De Jantjes (1998) de rol van Mooie Leendert.
Zowel op het toneel als in de latere televisiebewerking speelde hij de rol van Louis in "Jan Rap en zijn maat" van Yvonne Keuls.
De laatste jaren speelde hij in de theaterstukken ''One For The Road'' (''Stennis met Dennis''), samen met zijn vader in ''The Sunshine Boys'', ''Boyband'', ''Hemelen'' van Haye van der Heyden en in ''Stones In His Pocket'' (''Hoofd In De Wolken''), waar hij samen met Laus Steenbeeke alle vijftien rollen voor zijn rekening nam.
In 2005/2006 was hij te zien in "Pietje Bell; de Musical'' en (2006/2007) speelde hij een opvallende dubbelrol in "Wat Zien Ik ?". Hierna was hij te zien in "Purper" en de "Fantasticks". In 2008 speelde hij Herr Schulz in de musical "Cabaret". In 2009 speelt hij samen met Celine Purcell in het toneelstuk "Geknipt om te leren" (Educating Rita) de rol van Frank.

== Televisie ==
Naast diverse televisiereclames en een presentatie (de ''Mid Lotto Live show'' van de VARA) was hij ook te zien in de televisiebewerking van de musical ''Fien'' met o.a. Jasperina de Jong en in de comedy's "De Brekers" (1988) ''Alle Kinderen De Deur Uit'' (1994), ''Wat schuift 't?'' (1995), ''Vreemde Praktijken'' en natuurlijk elf seizoenen naast John Kraaijkamp sr. en Martine Bijl in ''Het Zonnetje in Huis'' en ''Samen'', de dagelijkse comedyserie van Talpa.
Ook in de dramaserie ''Blauw Blauw'' speelde hij een grote rol. In 2008 verleende Johnny zijn stemtalent aan de zesdelige programmareeks ''FutureMe'', te zien op jongerenzender MTV.

== Film ==
* ''Dokter Vlimmen'' (1979) van Guido Pieters
* ''Grijpstra en De Gier'' (1979) van Wim Verstappen
* ''Honneponnetje'' (1988) van Ruud van Hemert
* ''Jan Rap en zijn maat'' (1989) van Guido Pieters
* ''Pietje Bell 2: De Jacht op de Tsarenkroon'' (2003) van [[Maria Peters]]
* ''Erik of het klein insectenboek (film)'' 2004 als Slak
* ''Piet Piraat en de Betoverde Kroon'' 2005 als Kapitein Snorrebaard

== Nasynchronisatie ==
* ''De Kleine Zeemeermin'' (1989) als Jutter
* ''Belle en het Beest'' (1991) als Lefou
* ''Darkwing Duck' (1992) als Darkwing Duck en Darkwings tegenpool Megaduck
* ''Aladdin' (1992) als Marktkoopman en zanger van het openingslied
* ''Pico" (1994)
* ''De Kleine Zeemeermin II: Return to the Sea (2000) als Jutter
* ''Stuart Little 2'' (2002) en ''Stuart Little 3: Call of the Wild'' (2005) als Monty
* ''Finding Nemo'' (2003)
* ''De Gnoefs'' (2006) als Hippelgnoef
* ''Open Season (Baas in eigen bos)'' (2006) als Van Squizzy
* ''Barnyard'' (2007) als Freddy de Fret
* ''Mickey's Kerstfeest'' als Scrooge ''Oom Dagobert''
* ''Alfred Jodocus Kwak'' als Dolf de Kraai

== Onderscheidingen ==
* In 2006 ontving hij voor zijn rol van '''Drogist Geelman''' in ''Pietje Bell - de Musical'' een John Kraaijkamp Musical Award in de categorie ''Beste Mannelijke Bijrol in een Grote Musical''.
* Voor zijn rollen in de musicals Boyband en Cabaret ontving hij een nominatie voor een John Kraaijkamp Musical AwardLijst Producties
Johnny Kraaijkamp stond eerder óók in onderstaande producties. Klik voor meer informatie op deze titels van deze productie.