acteur
Biografie

Noortje Herlaar groeide op in Maassluis en volgde vanaf haar vierde jaar de plaatselijke balletschool. Als ze negen is, gaat ze de vooropleiding van de Havo voor Muziek en Dans volgen aan de Dansacademie in Rotterdam. Tijdens haar opleiding aan het Stedelijk…
Start > Acteurs > Herlaar > Noortje Herlaar
Over...

 
Geb.datum:
22-4-1985
Woonplaats:
Maassluis
Website:


Noortje HerlaarBiografie
Noortje Herlaar groeide op in Maassluis en volgde vanaf haar vierde jaar de plaatselijke balletschool. Als ze negen is, gaat ze de vooropleiding van de Havo voor Muziek en Dans volgen aan de Dansacademie in Rotterdam. Tijdens haar opleiding aan het Stedelijk Gymnasium in Schiedam speelde ze in enkele schoolproducties en in haar vrije tijd volgde ze zes jaar lang lessen op de Jeugdtheaterschool Hofplein in Rotterdam en was daar in meerdere voorstellingen te zien.
In 2003 startte ze haar opleiding aan de Muziektheateracademie van het Rotterdams Conservatorium, ook wel bekend als Codarts. Hier volgde zij zang-, dans, interpretatie- en spellessen bij diverse vakdocenten, waaronder zangdocent Alberto ter Doest (Estill Voice Training System - EVTS). Tijdens deze studie volgde Herlaar ook workshops van gastdocenten als Mary Hammond (EVTS), Barbara Duijfjes, Vincent van Warmerdam, Frans Ehlhart en Carlos Garcia (Commedia dell'arte).
In het studiejaar 2004/2005 volgde ze tevens het voorbereidend jaar voor de Dansacademie van Codarts met klassiek ballet en moderne dans. In haar vrije tijd was zij leadzangeres bij verschillende bands, waaronder de Big band van Koos Mark en de 70's/80's-band DISCO. In juni 2007 studeerde Noortje af met haar solovoorstelling La Vie en Rose, waarmee ze o.a. in het Comedy Theater in Amsterdam te zien was.

Na haar studie ging ze als actrice aan de slag bij Theater Terra in de rondreizende familievoorstelling Matroos in de Doos‚ naar een boek van Daphne Deckers. Vervolgens werd ze aangenomen bij de musical Dirty Dancing, waarin ze ruim een jaar de rol van Lisa Houseman in het Beatrix Theater te Utrecht speelde. In september en oktober 2009 was Herlaar te zien in één van de hoofdrollen in de musical Urinetown, andere hoofdrollen waren hierin voor Jamai Loman, René van Kooten en Suzan Seegers.

Noortjeis tevens werkzaam als stemactrice in verschillende tekenfilms en series, waaronder de bioscoopanimatie Het kleine spookje Laban en diverse series, die bijvoorbeeld op Nickelodeon te zien zijn of zijn geweest.

Theater
* Saturday Night Fever (Joop van den Ende Theater Producties (2011) - Stephanie Mangano
* The Producers (Mark Vijn, 2011) - Ulla
* Mary Poppins (Joop van den Ende Theaterproducties, 2010) - Mary Poppins
* Urinetown - Zeikstad (M-Lab, 2009) - Lot Kleinhart
* The Beastly Bombing (Opera aan het IJ, 2009) - Clarissa
* Marilyn (eigen productie cultuurdag Maassluis, 2008) - solovoorstelling van zang, spel en dans
* Dirty Dancing (Joop van den Ende Theaterproducties, 2008/2009) - Lisa Houseman
* Matroos in de Doos (Theater Terra, 2007) - Calypsa, Dolfijn en moeder
* La Vie en Rose (afstudeervoorstelling, 2007) - Solo
* Musical Memories (Stichting Iskra, 2007) - Soliste, ook met Renee van Wegberg
* De Staat (Original Winds, 2006) - duovoorstelling met Jasper Dzuki Jelen
* Onderstroom (Stichting Kunstklank, 2003) - Iris.

Stemactrice (voice-casting)
* The Troop (tv-serie van Nickelodeon, 2009) - Hayley
* Phineas en Ferb (tv-serie van Jetix, 2009) - gastrol
* My Little Pony (tv-serie, 2009) - Cheerilee
* Het kleine spookje Laban (bioscoopfilm, 2008) - Labolina
* The Saddle Club - (Real-life serie van Nickelodeon, 2008) - Deborah
* Dibo, the Gift Dragon (tv-serie van Nickelodeon, 2008) - Annie
* Slim Pig (tv-serie, 2008) - Muis
* Op en Top Fien (Luisterboek, 2008) van Harmen van Straaten
* Diverse commercials: Kon. Luchtmacht, Baby Alive.

Televisie
* Op zoek naar Mary Poppins bij de Avro
* Diverse commercials waaronder Reebok, KPN en Activia van Danone

Overig
* Noortje is verslaggeefster voor Performer Magazine, een digitaal maandelijks magazine gemaakt door en bedoeld voor vakgenoten.
* In 2006 heeft in Rotterdam het Fotofestival aan de Maas met als ondertitel Typical Dutch plaatsgevonden. Een foto van Noortje is gekozen tot hoofd PR-foto van het festival.


Lijst Producties
Noortje Herlaar stond eerder óók in onderstaande producties. Klik voor meer informatie op deze titels van deze productie.