Amerikaanse theatergrootheid geeerd

Datum: 08-09-05


image Washington - Op 4 december zal de grand dame van het Amerikaanse theater, Julie Harris, de hoogste Amerikaanse culturele onderscheiding ontvangen, het Kennedy Center Honors. Deze onderscheiding wordt een keer per jaar uitgereikt tijdens een gala aan slechts een handjevol artiesten die via hun ouevre een grote bijdrage hebben geleverd aan de Amerikaanse cultuur. Harris is in het bezit van meer Tony Awards dan een ander nl. 6. Verder won ze o.a. 2 Emmy Awards, werd ze voor “The Member of the Wedding” voor een Oscar genomineerd en schitterde ze naast James Dean in de klassieker “East of Eden”. Wereldwijd heeft ze vooral roem vergaard door haar rol in de “Dallas” spin-off “Knots Landing”, de langstlopende prime time soap van Amerika. Hiervoor werd ze ook voor een Emmy genomineerd.Julie Harris won haar Tony’s voor: “I Am a Camera” (1952), waarin ze Sally Bowles speelde die later ook in de musical “Cabaret” zou voorkomen, “The Lark” (1956), “Forty Carats” (1969), “The Last of Mrs. Lincoln” (1973), “The Belle of Amherst” (1977) en een Lifetime Achievement Award.  In 1997 werd ze voor het laatst voor haar tiende Tony genomineerd voor de revival van “The Gin Game”.

Ze maakte haar Broadway debuut in 1945 met “Its a Gift” en heeft sindsdien in meer dan 30 producties in New York gestaan. Ze heeft slechts in een musical gestaan, “Skylight”, en werd uiteraard ook voor deze rol voor een Tony genomineerd.

De overige artiesten die een Kennedy Center Honors ontvangen zijn: Tina Turner, Tony Bennett, Robert Redford en Suzanne Farrell. Voor meer info: www.kennedy-center.org.reacties


Er zijn nog geen reacties op dit bericht.
Reageren is niet mogelijk op dit bericht.