Musicalreport

3 musketiers in Rotterdam

De musical blijft je in je hoofd zitten, maar is geen topper. Mijn vraag is of deze musical ook het succes met zich meebrengt buiten de Nederlandse grenzen?

De media staat al maanden vol van de berichten over Joop van den Ende’s eerste eigen musicalproductie waarmee hij de wereld gaat veroveren. ‘3 Musketiers’ de musical. Klinkende namen, populaire acteurs, een geweldig creative team en noem maar op. De single ‘Alles’ van Bastiaan Ragas en Tooske Breugem schiet in no-time door naar de 2e positie in de hitlijsten en voor je het weet ben je al helemaal in de ban van de musical terwijl je nog niets hebt gezien. Ruimschoots voor de première zondag 30 maart 2003 zijn al 200.000 kaarten verkocht en er lijkt geen eind te komen aan de positieve berichten over 3M (even afgekort).

Het verhaal is bekend en voor diegene die niet meer helemaal weten hoe en wat kunnen voor EUR 15,—het boek kopen van Alexandre Dumas. d?Artagnan is een jonge edelman die de wijde wereld in trekt met een hoofd vol dromen. Hij wil net als zijn vader Musketier worden en dat lukt hem natuurlijk ook al moet hij wel tegen o.a. de corrupte kardinaal Richelieu en diens handlanger Milady de Winter strijden. Laten wij dan ook even het liefdesverhaal niet vergeten wat ontstaat tussen d?Artagnan en Constance, de kamenierster van de koningin.

Visueel is 3M echt een aanrader; je komt letterlijk ogen tekort. Het decor is geweldig (deed me denken aan Disney/Aida) en heeft veel mogelijkheden. Het licht is ook echt verbluffend om naar te kijken en geeft het geheel nog meer power. De ‘Muppets’ (paarden en de honden van het koningspaar) zijn geweldig gemaakt door de Henson Creature Shop en deden mij denken aan de Lion King kostuums. De scène waarin de goede en de slechte op weg zijn naar Parijs (met paard en wagen) ziet er waanzinnig uit evenals de overtocht met een heus schip waarbij jij je afvraagt hoe zoiets op het podium kan komen. Zeer indrukwekkend allemaal.

De muziek mag er ook zijn, maar ik vindt dat de originele versie van ‘Een voor allen en allen voor een’ zo had moeten blijven, nu hebben ze er in eerste instantie een snellere versie ervan gemaakt terwijl juist dit nummer een geweldige impact zou hebben (kippenvel moment) als het zo bombastisch zou zijn gebleven. Verder heb ik geen echt ‘kippenvel moment’ gehad totdat Pia Douwes ‘Waar bleef die zomer’ zong (en eigenlijk alles wat Stanley zingt ? wat een geweldige rol).

Blijft het verhaal over en dat is zeer mager. Er is niet genoeg diepgang om je helemaal in het verhaal op te laten gaan en dat is zeer jammer. Je hebt het gevoel naar allemaal verschillende stukjes te kijken en sommige stukjes passen dan weer niet in het geheel (Milady’s Mannen)

De musical blijft je in je hoofd zitten, maar is geen topper. Mijn vraag is of deze musical ook het succes met zich meebrengt buiten de Nederlandse grenzen?

Reguliere voorstelling
Rotterdam
Luxor Theater
Officiële website

3 musketiers, joop van den ende, pia douwes, stanley burleson, tooske breugem