X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Reportage

VIDEO: EN REPORTAGE: Veni, Vidi, Vici voor Oranje

Gisteravond werd uitbundig het vijfde jaar voor Soldaat van Oranje gevierd. MusicalWorld deed live verslag van dit evenement via Social Media, maar toch bleef ook bij ons de hele dag de vraag hangen "Waarom gaan we hier zo in mee?" Inclusief VIDEO.

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

“Moeten we niet kritischer zijn?”. Na vijf jaar weet iedereen wel dat Soldaat van Oranje een van de meest indrukwekkende voorstellingen is die we ooit in Nederland hebben gezien. Na vijf jaar uitverkochte zalen, weten we ook wel dat de voorstelling een commercieel succes is. Na vijf jaar en 1,8 miljoen bezoekers kunnen we ook wel voorspellen dat deze musical nog wel enige tijd in Katwijk te zien is. Dus wat trekt ons toch keer op keer naar deze locatie?

Tijdens de dag vond er een aantal evenementen plaats die bovenstaande vragen wellicht voor ons hebben beantwoord. Het zijn namelijk niet alleen de 13 decors, het ronddraaiende podium, het waargebeurde verhaal of de sympathieke acteurs. Maar álles lijkt op zijn plek te vallen. Het team heeft niet alleen een bijzondere theaterervaring neergezet, maar ook een beleving gecreëerd op vliegveld Valkenburg dat ongekend is. Vanaf het moment dat je door de slagbomen komt, verandert je gevoel en ga je mee in de locatie. Ik denk dat we op dat moment onszelf allemaal chauvinistischer voelen dan we normaal gesproken willen. Maar we zijn met zijn allen hoe dan ook verbonden met de geschiedenis van die locatie. Katwijks burgemeester Jos Wienen zei in zijn toespraak treffend dat Soldaat van Oranje niet alleen de theaterbezoekers raakt, maar zelfs een grote impact heeft op de gehele regio. Hotels hebben hun beste jaren dankzij de musical, evenals restaurants, en ook de andere gemeenten in de buurt profiteren daarvan mee. Vanwege deze impact op de regio, overhandigde de burgemeester een erepenning aan Fred Boot, de producent van Soldaat van Oranje.

musical
musical


Omdat Soldaat van Oranje alweer vijf jaar bestaat en voor zoveel mensen herinneringen heeft gemaakt en opgehaald, is het niet meer dan passend om deze musical te blijven herinneren op deze locatie. Of de productie hier over vijf jaar nog steeds staat of niet, dat doet er niet toe. De hangaar van Valkenburg zullen wij ons altijd herinneren als dat bijzondere theater. De producenten hebben dan ook speciaal voor het vijfjarig jubileum een beeld ontwikkeld dat altijd op de locatie kan blijven staan. Het beeld is een holle, doorzichtige V, het symbool van Soldaat van Oranje, dat over een zevental maanden opnieuw in het zonnetje wordt gezet. Fred Boot had dan ook een oproep aan alle theaterbezoekers: neem een persoonlijke herinnering mee van jou aan de Tweede Wereldoorlog. Of dat nu een foto is, een flacon of een brief van jouw opa aan jou. Het monument wordt daarmee op 5 mei 2016 vrij letterlijk een herinnering van Nederland aan de Tweede Wereldoorlog doordat al deze herinneringen bewaard — en zichtbaar- zullen worden in deze symbolische V. Een V die onder andere staat voor Victorie, Vrijheid, Vertrouwen (en natuurlijk “V jaar” Soldaat van Oranje).

musical
musical
musical


Een van de hoogtepunten voor MusicalWorld was toch wel de reünie van de oude én nieuwe cast. Zelden zagen we zoveel muzikaal talent bij elkaar. Afhankelijk van hoelang Soldaat van Oranje nog door zal gaan, zullen we dit misschien ook nooit meer zien. Maar zelfs met dit grote aantal acteurs was de cast niet helemaal compleet. Op de foto’s zijn er slechts 70 van de 130 (!) te zien. Frans was er voor Musicalworld.tv op gebrand om na afloop van de voorstelling enkele hoofdrolspelers te spreken over hun herinnering aan deze dag. Zijn videoreportage wordt later bij dit artikel gevoegd.

musical


Kunnen we na vijf jaar al precies zeggen wat de succesformule is? Kunnen we zeggen waarom wij allemaal de Theaterhangaar als favoriet in onze TomTom hebben geprogrammeerd? Ook binnen de redactie verschillen daarover de meningen en kunnen we er uren over discussiëren. Wat denk jij dat hét succes van Soldaat van Oranje verklaart? Laat het ons weten op ons forum, Facebook of Twitter.

musical
musical


30 October 2015
Besloten voorstelling
Katwijk
Theaterhangaar
http://www.vjaar.nl
soldaat van oranje, vijf jaar, jubileum, matteo van der grijn, dorian bindels, reinier demeijer, xander van vledder, Lars Mak, thomas cammaert, sjoerd oomen, fred boot,