Musicalreport

Als Op Het Leidse Plein

Een handje vol BNners en wat musical collega's waren getuigen van de premiere van de nieuwe musical 'Als op het Leidseplein' van V&V entertainment. Het vertelt het verhaal over de tekst schrijver Jacques van Tol (prachtig vertolkt door Jos Brink).

Zijn naam is niet zo bekend omdat hij veel van de liedjes schreef voor namen als Louis Davids(gespeeld door Han Oldigs), Heintje Davids (Irene Kuiper), René Vreeswijk (Jan Elbertse) Jan Hahn en Wim Sonneveld (de laatste twee perfect door Barend van Zon gespeeld). Zij brachten de nummers vaak naar buiten onder hun eigen naam. Ook onder vele andere pseudoniemen zijn veel nummers bekend geworden. Nummers als ‘Als je voor een dubbeltje geboren bent’, ‘Naar de bollen’, ‘Ome Thijs’ en natuurlijk ‘Als op het Leidseplein’ zijn verwerkt in het verhaal wat het leven verteld van deze schrijver. Hij kijkt terug op wat hij allemaal heeft meegemaakt samen met Willemien (knap neergezet door Trudy Labij). In een gesprek wat de hele voorstelling loopt met deze vrouw, wordt gesproken over het ontstaan van de verschillende liedjes. Maar vooral ook wat de tweede wereldoorlog voor gevolgen had voor het cabaret in Nederland en voor Jacques zelf. Was hij nou goed of fout in de oorlog. En wat is goed of fout eigenlijk…....De voorstelling veroordeelt niemand, het vertelt alleen de feiten zodat je aan het eind zelf je eigen conclusie kan trekken.
Voor heel veel mensen een feest van herkenning. Het veelal wat oudere publiek begint spontaan bij de eerste klanken van de voor hen o zo bekende nummers mee te zingen wat een heel gezellig effect heeft. Het is een komische voorstelling. Menig grapje passeert de revue. Maar, hier en daar toch wel een wat kwetsende ‘grap’ door de tijd waarin de show zich afspeelt. Over de joden, de duitsers…..Toch overheerst voor mij wel het goede gevoel van een mooie voorstelling. De cast zet het prachtig neer. Het decor en de kostuums zijn eenvoudig en functioneel. Geen poespas eromheen. Een tafel met een typmachine en wat witte schermen waarmee geschoven kon worden. De kostuums mooi in sepia wat een nostalgisch effect heeft.
De geluiden uit de zaal waren overwegend positief. Ik heb genoten!

N.v.t.
IJmuiden
Stadsschouwburg Velsen
Officiele website

v&v entertainment, albert verlinde, jos brink, louis davids, heintje davids