Musicalreport

Bacchanten

Ik ben laatst naar een onwijs mooi toneelstuk geweest. Het speelt helaas niet meer; in ieder geval niet in Nederland, maar ik moet dit toch even met jullie delen.

Het was een Griekse tragedie, de Bacchanten, en het werd gespeeld door Zuidelijk Toneel Hollandia. De Bacchanten is mijn favoriete tragedie; ik heb het ooit vertaald uit het grieks. Het verhaal gaat over Dionysos. Dionysos is de zoon van de god Zeus en het mens Semele. Hera, de vrouw van Zeus, doodt Semele, een prinses van Thebe, maar Dionysos wordt gered en wordt de god van de wijn. Het verhaal van de Bacchanten begint als Dionysos terug keert in Thebe na vele omzwervingen. In Thebe geloven ze niet dat hij een echte god is.
Dionysos wordt dan heel boos en zorgt ervoor dat de vrouwen van Thebe buiten zich zelf raken en zijn rite gaan uitvoeren. Dionysos betovert ze als het ware en lokt ze in mensengedaante de stad uit. Pentheus, de koning van Thebe gelooft er niet in en wil de aanstichter hiervan straffen en de vrouwen. Hij laat de vrouwen en de vreemdeling (Dionysos) oppakken. Maar Dionysos ontsnapt en neemt de vrouwen mee. De vrouwen, de zogenaamde Bacchae (vandaar de titel van deze tragedie), zijn heel sterk en verscheuren met blote handen wilde dieren. Dit bericht wordt aan Penthues door gegeven en intussen is Dionysos weer in de stad. Ze besluiten samen de vrouwen te bespieden, maar eenmaal bij de vrouwen aangekomen wordt Pentheus door hen verscheurd. Ze denken dat hij een wild dier is. De moeder van Pentheus neemt zijn hoofd mee als jachttroffee. Pas terug in de stad ontdekt ze dat het haar zoon is en samen met haar zusters wordt ze verbannen.
Dionysos werd gespeeld door Fedja van Huet, de rest weet ik helaas niet meer.

Wat heel bijzonder was aan deze uitvoering is dat het koor, in griekse tragedies is er altijd een koor die liederen zingt om alle uit te leggen, bestond uit allemaal Syriers die in het Syrisch zongen. Doordat je het niet kon verstaan werd het allemaal nog mooier. Er werd wel een vertaling gegeven boven het podium. De mensen die de muziek maakten zaten ook gewoon op het podium. verder bestond het decor uit twee koelkasten een tafel, heel veel stoelen voor alle koorleden en wat kussens en wat planken. Doordat het allemaal zo eenvoudig was werd het nog indruk wekkender.

Als iemand het verhaal zou willen lezen. :-D Het is echt de moeite waard!!!
Het heet: de Bacchae of de Bacchanten en het is geschreven door Euripides.
veel liefs marly

Gegevens voorstelling:
Tekst: Euripides
Vertaling: Herman Altena
Regie: Johan Simons en Paul Koek
Muziek: Nouri Iskandar, Paul Koek, Johan van Kreij en Ton van der Meer
Dramaturgie: Paul Slangen
Spel: Walter Bart, Elsie de Brauw, Aus Greidanus jr., Fedja van Hu�t, Chris Nietvelt, Frieda Pittoors
Koor: Gonny Gaakeer, Maartje Remmers, Marleen Scholten
M.m.v. Syrisch koor en orkest met 18 zangers en musici o.l.v. Nouri Iskandar
Toneelbeeld: Leo de Nijs
Kostuums: Jesse Boeyen, Greta Goiris en Joke Sommen

Reguliere voorstelling
ZT Hollandia

bacchanten, griekse tragedie