Recensie

Crazy Situation

Een avondje je 'Love me...' is er op gericht om je aan het eind van de avond een 'feel-good' gevoel te geven. En daar slagen ze in. Maaike Widdershoven: "deze musical is echt een feestje. Het is een heerlijke ongegeneerde, enthousiaste, energieke show, vol vaart".

“Wat een kutmusical is dit!” riep Froukje de Both gisteravond in haar rol van Melanie. Dat deze tekst in het script werd meegenomen zou ironisch zijn geweest als er tijdens de musical niet zoveel werd gewisseld tussen fictie en realiteit. De vraag is dan ook of Froukje serieus was of niet. Het toeval blijkt namelijk dat eerdere teksten van Froukje op waarheden berusten.

Nederland is een nieuwe musicalproducent rijker. Werd er door de Princess Entertainment Group vorig jaar nog samen gewerkt met V&V Entertainment voor de musical ‘Hamelen’, dit seizoen komen zij met hun eerste eigen musical. Er werd gekozen voor een heus Nederlands product, namelijk een musical met de allergrootste hits van de Dolly Dots. Vanwege de jarenlange samenwerking tussen de Dolly Dots en Princess is het dus niet zo vreemd dat juist deze Princess Entertainment Group de musical produceert.
Voor deze avond werd al het mogelijke uit de kast getrokken. Pers en BN’ers waren massaal aanwezig. Ook de echte Dolly Dots waren speciaal voor deze musical naar Breda gekomen. Aad Ouborg: ” Ik vond het heel bijzonder dat de Dolly Dots erbij waren. Ik ben met hun in 1986 begonnen en we hebben heel lang samengewerkt. Ik heb ook de afscheidsconcerten en 10 jaar later weer de reunie georganiseerd. Als ze hier niet waren geweest was het niet afgeweest.”

All I Want
Het verhaal van ‘Love me just a little bit more’ is flinterdun. Het gaat immers over de perikelen van een aantal studenten op een willekeurige middelbare school. In plaats van zich te storten op maatschappelijke problemen (Kernwapens, NEE!) storten ze zich liever op de komst van televisie-goeroe Henny Huisman. Dat het verhaal zo dun is zou in principe voor een musical als ‘Love me…’ niet zo heel veel uitmaken, met de allergrootste hits van de Dolly Dots kun je immers de plank niet mis slaan. Dat de (niet-vertaalde) nummers hierdoor het verhaal ondersteunen in plaats van vertellen, maakt voor de sfeer in de zaal niks uit. Het premiere publiek stak haar enthousiasme niet onder stoelen of banken en klapte volop mee. Rene van Kooten: ” De muziek is heel erg jaren ‘80, dat merkte ik ook nu toen ik de liedjes weer hoorde. De sfeer uit de jaren 80 die ik heel leuk vond komt daardoor voor mij terug”.

Boystown
De rol van Lisa wordt gespeeld door Linda Wagemakers. Na een tijdje van afwezigheid in het musical-wereldje is zij met ‘Love me just a Little bit more’ weer helemaal terug waar ze hoort, op het podium. Af en toe vraag ik me af of zij wel op haar plaats is in deze productie, vocaal gezien steekt ze zo’n enorm stuk uit boven de rest. De enige die haar enigzins kan evenaren is Talita Angwarmasse in de rol van Tina.
Froukje de Both speelt de ‘bitch’ van het hele stel. Een populair, arrogant meisje die iedere jongen kan krijgen. Dat Froukje gecast is vanwege haar acteer kwaliteiten komt ook in deze musical goed naar voren. Van haar zang moet ze het niet hebben, ondanks dat ze erg haar best doet tijdens haar solo nummer ‘this girl’ zit ze toch soms tegen het valse aan. Gelukkig bevat haar rol ook de nodige humor en drijft ze zelfs de spot door te zeggen dat je tegenwoordig niet meer hoeft te kunnen zingen om in een musical te staan.
Charly Luske zien we in de rol van Tim, hopeloos verliefd op Melanie, maar wordt keer op keer door haar afgewezen. Alleen komt hij niet zo heel sterk naar voren, maar met zijn ‘partner in crime’ Steef, gespeeld door Roy Kullick, vormt hij een komisch duo. Zangtechnisch gezien is Charly redelijk goed, maar dat mag ook wel voor iemand die naast musicals ook zijn eigen werk op cd uitbrengt. Qua spel vond ik hem niet echt overtuigend, het is dan toch vooral Steef die het duo op de voorgrond zet.
De verteller van het verhaal is Kick, gespeeld door Paul Boereboom. Voor Paul zijn eerste hoofdrol en meteen een met behoorlijke lappen tekst. Door zijn enthousiasme, of zijn het zenuwen, praat hij soms erg snel en daardoor is niet altijd alles goed te volgen wat hij zegt. Maar zijn enthousiasme en zijn dansprestaties maken een hoop goed. Een van zijn leukste scenes is toch wel de auditie voor de schoolmusical. Kompleet in rieten rokje, bikini topje en stro hoed zingt hij de Limbo song.
Iemand die niet zo’n hele grote rol heeft, maar toch opvalt in het ensemble is Marcel Visscher in de rol van Jan Willem. Een strebertje die regelmatig mijn zijn blij gezicht naar voren komt omdat hij weer een goed voetje wil halen bij de leraar. Met zijn mimiek weet hij de zaal keer op keer aan het lachen te krijgen.

Crazy Situation
Een van de grootste rages uit de jaren ‘80 is toch wel de Rubic’s Cube. Deze vormt dan ook de basis van het decor. 7 blokken beelden het decor uit dat gaat van huis tot schoolkastjes. De kubussen zijn van perspex en gevuld met licht en kunnen daardoor elke gewenste kleur aannemen. Naast de Rubic’s Cube zien we nog meer details uit de jaren ‘80 terug. Kleding in de stijl van Pat Benatar, Cindy Lauper en Madonna, met zelfs een knipoog naar het madonna nummer ‘Material Girl’ tijdens het nummer ‘Boystown’. Natuurlijk mogen dingen als beenwarmers, leggings, geblondeerde kuiven, gewafeld haar niet ontbreken.
Love me just a Little bit more is ook gevuld met de nodige humor. Regelmatig wordt de musicalscene op de hak genomen. Jacob Jan de Graaf, in de rol van leraar Luc, blijkt uiteindelijk toch blij te zijn met de schoolmusical keuze van ‘Leila, the Queen of Sheba’: ” En dan te bedenken dat ik eigenlijk een musical wilde maken met de liedjes van Abba”, aldus Luc.

De vraag die nog rest is natuurlijk of ‘Love me just a little bit more’ inderdaad zo’n -piep—musical is? Om kort te zijn: Nee. Een avondje je ‘Love me…’ is er op gericht om je aan het eind van de avond een ‘feel-good’ gevoel te geven. En daar slagen ze in. Maaike Widdershoven: “deze musical is echt een feestje. Het is een heerlijke ongegeneerde, enthousiaste, energieke show, vol vaart”.

Een belangrijkere vraag is misschien of ‘Love me…’ wel als volwaardige musical bestempeld mag worden. Want deze productie lijkt meer op een concert van de Dolly Dots waarbij acteurs de teksten uitbeelden dan op een doorlopend verhaal. Dit waarschijnlijk omdat de voorstelling eigenlijk te lang duurt (2 en half uur) voor het summiere verhaal dat wordt verteld. Al met al mag Aad Ouborg best trots zijn op zijn eerste echte musical. Het is voor the Princess Entertainment Group zeker een stap in de goede richting om zich op musical gebied meer te ontwikkelen. De volgende projecten staan al in de planning. Aad Ouborg: ” Volgend seizoen gaan we weer samen werken met V&V Entertainment met de musical ‘Annie’. Zelf heb ik nu een klein verhaal geschreven wat ik graag uitgewerkt zou willen zien, dus dat gaat waarschijnlijk onze 3e musical worden”. Nu hopen wij alleen dat dat kleine verhaal uiteindelijk ook een mooi boekwerk gaat worden en dan hebben wij als musicalliefhebbers weer een extra reden om in het theater te gaan zitten.

Première
Breda
Chasse Theater
Officiele website

love me just a little bit more, dolly dots, linda wagemakers