Recensie

Hema de Musical… Of je worst lust?!

Bij de aankondiging van Hema de Musical rezen de nodige wenkbrauwen tot aan de haarlijn.. Hema de Wat?! Wat de Musical?! Musicalworld ging eens kijken.. Hema de HILARISCHE musical!

De producent beloofde in persberichten dansende rookworsten en als ondertitel werd ‘The Worst Musical Ever’ gekozen. Dat belooft wat. Sterker nog, je gaat toch met een wat ongemakkelijk gevoel het theater in. Maar zodra de show 5 minuten aan de gang is kom je daarvan terug. Hema de Musical is zeker niet de ‘worst’ musical ever.
We kijken als publiek mee in een Amsterdamse vestiging van de Hema. De Hema wordt neergezet als een alledaags en oer Hollands verschijnsel. Het publiek krijgt met de musical de kans om eens mee te kijken met de mensen die normaal alleen vluchtig je aankopen in een tasje doen en je een fijne dag wensen.

Toegegeven, het moet wel je humor zijn. De cast komt op in glitterende Hema-schorten en knalt er een heerlijke medley uit met overbekende musicalnummers. We zullen niet teveel verklappen maar op de melodie van ‘Maria, Maria!’ uit West Side Story klinkt keihard ‘De Hemaaa, de Hemaaaa’ als nieuwe tekst. De toon is gezet.

In de cast zien we Joep Onderdelinden, zodra hij opkomt zie je nog even ‘postbode Siemen’ maar binnen no time is hij volledig winkelmanager Van Seumeren geworden. Hij zingt heerlijk, heeft een mimiek die boekdelen spreekt en draait zijn hand niet om voor de meest dwaze dingen. Anne-Mieke Ruyten is Anja. Anja is bijna 25 jaar getrouwd en dat is een ideaal moment om eens terug te kijken op je huwelijk…..mits dit niet vol weemoed is en je het gevoel hebt dat er al 25 jaar lang een gemiste kans naast je op de bank zit. Anne-Mieke weet in dit hysterische avontuur nog emotie over te brengen ook. Emotionele lading geven terwijl er tompoucen langs dansen, je moet het maar kunnen!
Mocht je ooit een (bij)baan gehad hebben in een winkel, dan ken je vast en zeker een type als Tilly. Deze rol wordt door Wimie Wilhelm dan ook heel herkenbaar neergezet. Met haar heerlijk, hese stem breekt ze af en toe in, in het verhaal. Op het moment dat je op het publiek denkt dat het niet gekker kan, denkt ook Tilly dit en roept de rest weer tot de orde.
Thomas Cammaert weet als de homo van het stel je hart te veroveren. Hij geeft je, net als alle anderen overigens, een kijkje in zijn privé-leven. Hij doet dit heel charmant en elke dame in de zaal zwijmelt over het hebben van haar eigen homo-vriendje.. Nancy, die door Sytske van der Ster gespeeld wordt, heeft het geluk hem haar beste vriend te mogen noemen. Maar dat het als jongedame lang niet altijd makkelijk is om omgeven te worden door homo’s weet ze treffend te laten zien in een eigentijdse bewerking van Gonnie Baars’ hit ‘Alle leuke jongens..’
Laus Steenbeeke laat vooral zijn veelzijdigheid zien in deze show. Van suffe huisman tot hitsige etaleur.. Hij kan het allemaal.  Een blik in de castlijst leert ons dat de Turkse Yildiz helemaal niet zo Turks is als ze lijkt. Annelotte van Aarst is dan ook haar echte naam. Voor de oplettende kijker is ze ook nog te spotten als vurige flamenco-danseres. Niet alleen verschillende talenten dus, ook verschillende nationaliteiten!
Maar degene die het allermeest straalt in het laten zien van een nationaliteit die je niet hebt is Maaike Martens. Als Ramona Fernandez de Carvallho houdt ze het de hele show vol om een Spaans accent te houden. Zelfs in de, gewaagde, bewerking van Sonneveld’s ‘Tearoom Tango’ houdt ze het, dansend en al, geloofwaardig.
De castleden hebben het stuk voor stuk duidelijk enorm naar hun zin in deze show. Ze weten wat ze in handen hebben en spelen er lekker mee. Het groepsgevoel wat ze in de show uitdragen is voelbaar tot in de zaal. Het zou je dan ook niks verbazen als de joligheid en de gezelligheid in de kleedkamer gewoon doorgaan
Niet te missen is ook het, kleine, ensemble. Ze hebben de ondankbare taak om in een lycra pakje de rookworst uit te hangen. Maar doordat je ziet dat ze er ontzettend veel lol in hebben is het heerlijk om naar ze te kijken. Ook als ze geen Worstenpak aan hebben maar gewoon winkelend publiek zijn.

De wereld van de Hema zien we niet alleen terug in de cast, maar ook in het decor. Er is niet heel veel meer over te zeggen dan dat het ‘Echt Hema!’ is.
De muziek wordt mooi uitgevoerd. Deels schuilt er in de muziek een gevaar. Er is voor gekozen om bestaande nummers te voorzien van een nieuwe tekst. Van te voren klinkt het alsof dat heel gekunsteld kan overkomen, maar dit is eigenlijk nergens het geval. Sommige nummers zul je herkennen maar misschien niet direct kunnen plaatsen. Andere nummers herken je al bij het intro en het is heerlijk om te luisteren naar de vindingrijkheid van de creatives.

Hema de Musical is een gok. Sterker nog, in het huidige klimaat is het een levensgrote gok.
Bos Theaterproducties toont met deze show absoluut lef.. Heel veel lef. Nu maar hopen dat dat niet afgestraft gaat worden.

Hema is herkenbaar, heerlijk en hysterisch. Voor sommigen misschien zelfs te hysterisch.. Maar als je het een kans geeft, jezelf en de show niet te serieus neemt, kun je een heerlijke avond beleven.. Beloofd!

21 October 2012
Première
Amsterdam
Koninklijk Theater Carré
recensie, hema de musical