X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Recensie

Paul Groot wint Musicalworld Award én viert première You’re The Top ⭐⭐⭐

Musicalworld is op de première van You're The Top, naar het leven van componist Cole Porter. We spreken met hoofdrolspelers Paul Groot en Jochem Smit. Ook krijgt Paul nog zijn Musicalworld Award voor beste bijrol in 2017 (Into the Woods). Pascale recenseert voor voorlopig de laatste keer...

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

We horen ze niet zo vaak in de Nederlandse theaters… De klassieke songs van Cole Porter.
Daar brengt American Songbook Productions met de musical ‘You’re The Top’ in één avond verandering in!

De musical ‘You’re The Top’ vertelt het verhaal van het (niet zo heel) verborgen leven van componist Cole Porter. Hij wordt bekend in een tijd waarin homoseksualiteit in showbizz net zo gangbaar was als nu, maar waarin dit in het openbaar niet kon en mocht. In de musical ‘You’re The Top’ kijken we mee in het leven van Cole Porter, maar dan zonder de suikerlaag die we uit zijn musicalhits kennen. Geen ‘Easy to Love’-verhaal maar gewoon zoals het echt ging: het echte verhaal aan de hand van songs van Cole Porter zelf.

Het is aan Musicalworld Award winnaar Paul Groot om het publiek te laten kennismaken met de mens Cole Porter. Geen glitter en glamour maar gewoon als oude, norse man in een rolstoel. Pas later leren wij aan de hand van Groot de showman kennen. 
Marjolein Keuning speelt Linda Porter. Keuning laat ons zien dat Linda geen meisje was die toevallig ‘een kast homo’ aan de haak sloeg, maar een dame die weet wat ze wil en hoe ze het moet krijgen. Daarnaast zien we Marcel Jonker in de rol van Monty Wooley, die niet alleen de rellerige collega van Cole blijkt te zijn, maar, tegen wil en dank, hem ook echte vriendschap biedt.
American Songbook Productions toont met dit drietal aan de leiding dat ze van wanten weet. Met “You’re the Top” vieren ze hun dertig jarig bestaan en durven ze buiten de gebaande paden te gaan. Geen populair gedoe met casting, maar gewoon onverwachte namen op het podium die kwaliteit bieden. Dat Nederland met Marcel Jonker een groot musicaltalent heeft, weten de echte liefhebbers al lang. Maar we zien hem gewoon veel te weinig op de Nederlandse planken. Gelukkig maakt ‘You’re The Top’ dat we Jonker gewoon lekker in Nederland kunnen zien stralen!
Ook Marjolein Keuning is niet de meest standaard Nederlandse musicalvrouw. Toch zingt ze een lekker eindje weg en vraag je je af waarom we haar eigenlijk niet veel vaker in een musical zien. 
Paul Groot heeft er inmiddels patent op om in de Nederlandse theaters titelrollen te spelen gebasserd op echte mensen. Hij was eerder Robert Long, Wim Sonneveld en nu voegt hij daar met verve een vertolking van Cole Porter aan toe. Hij is een genot om naar te kijken en luisteren, met precies de goeie tongue-in-cheek flair.
Naast deze drie namen ziet het publiek Perry Dosset — waar was hij zo lang?-, Rick Sessink -graag gezien door Musicalworld- en Jochem Smit — wij vielen samen met Cole Porter in katzwijm door hem-. Naast deze drie heren passeren ook Cheyenne Jo Boermans en Nelleke Kuipers de revue. Beide dames zitten in het vierde jaar van Codarts in Rotterdam en we mogen aannemen aan dat ze met deze voorstelling hun diploma wel verdiend hebben. Regisseur Gijs de Lange besteedde veel aandacht aan het acteerwerk. Toch denken we dat de aanwezige vorige vertolker van Porter Willem Nijholt misschien wel gehoopt had op wat meer “PIZZEAZZZ”. Wij ook wel een beetje, als we eerlijk zijn.In ‘You’re The Top’ kunnen alle castleden makkelijk van zich laten horen. Het verhaal van het leven van Cole wordt verteld met behulp van zijn eigen liedjes. En met een oeuvre als dat van Porter is er altijd wel een toepasselijke song te vinden.
Met 54 songs in één musical, toegegeven sommigen zijn verstopt in een medley, is het bijna onmogelijk om niet af en toe mee te wiegen in het rode pluche op bezoek bij Cole Porter.

param name="allowscriptaccess" value="always">

22 January 2018
Première
Utrecht
Stadsschouwburg
https://www.yourethetop.nl
you're the top, paul groot, jochem smit, premiere, Cole Porter, american songbook, rick sessink, perry dossett, marcel jonker,