X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Recensie

VIDEO EN RECENSIE: Het is nog altijd wat… Met Ciske de Rat ⭐⭐⭐⭐⭐

8 jaar nadat het doek viel voor Ciske de Rat gaat de show alweer in première. Musicalworld maakte niet alleen een reportage gesprekken met Danny de Munk, regisseur Paul Eenens en de ster van de avond, de 8-jarige Silver Metz.maar schreef ook een recensie.

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.

Nog geen 10 jaar geleden ging er een nieuwe, authentiek Nederlandse musical in première.. Ciske de Rat de Musical. In 2009 werd na een tournee én een run in het Circustheater de show beëindigd. Maar, de fans bleven niet met lege handen achter… Er verscheen een heuse dvd registratie!
Mede hierdoor waren dit jaar de nodige mensen verbaasd. Ciske de Rat, terug in het theater? Minder dan 8 jaar na de laatste show? Is dat niet wat snel?
Op zondag 20 november toog Musicalworld naar de première in het DeLaMar Theater in Ciske’s eigen Amsterdam om daarover een oordeel te vellen.

De musical Ciske de Rat vertelt meer dan het gelijknamige boek én de gelijknamige film. Het verhaal over Ciske beslaat namelijk van origine een drietal boeken en de musical probeert deze allemaal te omvangen.
We zien Ciske niet alleen als kleine, grofgebekte doerak… We zien hem ook als de volwassen Cis en maken samen met hem mee wat een jeugd als die van Ciske voor volwassene voortbrengt.

Wie anders kan de volwassen Ciske spelen dan Danny de Munk? De eerste keer dat de Munk deze rol op zich nam was al in 1984. Toch blijkt hij Ciske 32 jaar later nog steeds niet zat te zijn. Ondanks dat sinds zijn rol in de film heel Nederland van hem lijkt ‘te houwe’ weet hij nog steeds een twijfelende Ciske neer te zetten. Daarnaast zingt heerlijk in onvervalst Amsterdams en met meer volume dan de Westertoren.
Er is één iemand die misschien nog meer volume heeft dan de Munk en dat is de o zo kleine, maar o zo getalenteerde Silver Metz. Waar in zijn eerste momenten op het podium het publiek zich voelbaar afvraagt of die kleine schoudertjes wel zo’n grote show kunnen dragen, wint hij ze binnen no time voor zich. Dit kleine ventje heeft een groot talent! Degene die de kleine Ciske gecast heeft is precies op de juiste tijd op de juiste plek geweest om de ideale jongen te vinden!
Hoe verleidelijk het ook is om in deze recensie eindeloos uit de doeken te doen hoe geweldig Silver het deed.. Hij was niet de enige.
Als je Ad Knippels in een rol cast weet je dat je kwaliteit in huis hebt. Als Meester Bruijs ontroert hij. Hij is even aimabel met de volwassen Cis als met de kleine Ciske en als verse vader is hij aandoenlijk.
De andere vader-figuur in de show is de echte vader van Ciske; Frans Vrijmoeth. De meeste mensen zullen Bas Keijzer kennen van tv maar hij is op het podium ook niet onverdienstelijk. Hij is een echte goedzak en weet dit ook te spelen. Dat hij geen standaard zangstem heeft zit hem totaal niet in de weg. Hij zingt met flair en maakt van Vader Vrijmoeth een aangename kerel.
Bij vader Vrijmoeth hoort ook een moeder Vrijmoeth en zij wordt gespeeld door Ellen Evers. Evers’ lekkere stem past precies bij de solo die ma Vrijmoeth ten gehore mag brengen.
De echte moedergevoelens van de show vinden we niet bij Ciske’s moeder, maar bij Tante Jans. De nieuwe vriendin van zijn vader. Brigitte Nijman is met haar zachte uitstraling een lieve Tante Jans en je begrijpt goed dat Ciske zich bij haar thuis voelt.

Naast deze grote rollen kan de musical Ciske de Rat aanspraak maken op een prachtig ensemble. Tot achterin het theater zijn ze in solo’s, in samenzang én in canon niet alleen ontzettend goed verstaanbaar maar zingt men ook nog eens loepzuiver. Dit geldt zowel voor de kinder- als de volwassen-cast.
Voor veel ensembleleden zijn mooie kleinere en grotere rollen weggelegd. Zo speelt Job Bovelander een vileine Jan Verkerk. Heeft Raymond Kurvers de lachers op zijn hand als goeiige Pater de Goey en mag Rick Sessink een lekker moppie zingen op de bruiloft van Vrijmoeth en Tante Jans.

Met een mooie cast ben je er nog niet. Maar Ciske de Rat de musical heeft een klassiek en oer Hollands verhaal te vertellen en slaagt hierin op alle fronten. Het decor staat als een huis, de kleding oogt authentiek en de muzikaal vindt men prachtig de balans tussen Amsterdamse inhakers en emotionele en krachtige nummers.

Toegegeven.. Het is wat vroeg om Ciske al weer terug te brengen naar het theater. Maar als je na de show de tranen van je wangen staat te vegen realiseer je je dat je zo’n ijzersterke show als Ciske de Rat toch eigenlijk best wel hebt gemist!

param name="allowscriptaccess" value="always">

20 November 2016
Première
Amsterdam
DeLaMar