Reportage

Ja Zuster, Nee Zuster anno 2009

Annick Boer en Joep Onderdelinden doen de jaren 60 herleven in de musicalbewerking van de beroemde televisieserie Ja Zuster Nee Zuster. Inclusief gefilmde reportage van MusicalWorld.TV.

De productie van “Ja Zuster, Nee Zuster” is prima in orde. Het decor is typisch jaren 60 lelijk met onder andere een bank waar je nog niet dood op gevonden zou willen worden. De kostuums zijn heerlijk fout, met vooral voor de dames buitengewoon kleurrijke polyester jurken. En wat positief opviel was de uitstekende verstaanbaarheid van de voorstelling. Die teksten van Schmidt “bekken” nou eenmaal uitstekend. Het ensemble was prima op dreef, mede door de lekkere choreografie van Martin Michel.

Ja Zuster, Nee Zuster is vooral een verzameling liedjes met twee magere verhaallijnen. Het nieuwe script van Pieter van de Waterbeemd probeert zoveel mogelijk klassiekers aan bod te laten komen, maar vaak doet deze overdaad aan nummers wat gekunsteld aan. Het wordt nergens echt een musical, waarbij de muzikale nummers bijdragen aan de dramatische handeling. Hier zetten ze de handeling vaak helemaal stil om een tophit aan bod te laten komen. Als het werkt is het heerlijk (De Kat van Ome Willem, Hendrik Haan en Wosjni Nowgarad), maar heel vaak vraag je je af of een nummer niet beter overgeslagen had kunnen worden (Aan de Trapeze, Souvenir uit Nederland). Een voorstelling zonder pauze die zo’n minuut of 20 korter is zou het geheel sterker maken.

Het erfgoed van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink is belangrijk in de Nederlandse musicalhistorie. V+V Entertainment kondigt in het programmaboek aan dat ze de komende jaren een aantal klassiekers van het roemruchte duo op de planken gaan brengen en dat valt te prijzen. De producties van “Heerlijk duurt het Langst” en “Foxtrot” van een aantal jaren geleden lieten al zien dat de musicals ook nu nog een grote dramatische kracht hebben. “Ja Zuster, Nee Zuster” is misschien wel de bekendste titel van Bannink en Schmidt, maar eigenlijk geen musical. Door deze productie zo op nostalgie te spelen ben ik bang dat er weinig nieuw publiek gewonnen zal worden voor dit oeuvre en dat is een gemiste kans. Maar voor een avondje genieten van de beroemdste liedjes van dit duo zit je bij deze voorstelling zeker op de juiste plek. Neem je oma mee zou ik zeggen.

01 November 2009
Première
Den Bosch
Parade
http://www.theaterhits.nl
ja zuster nee zuster, annie m g schmidt, harry bannink, annick boer, joep onderdelinden, ara halici, william spaaij, martijn van voskuijlen, mark haayema, roy kullick, sjoerd oomen, arijan van bavel, frits sissing, jacco plooijer, frans wollrabe