Perspresentatie

Jubileumshow André van Duin

Wil je weer eens wat anders in het theater zien dan een musical, dan lijkt André van Duin's show op papier een goede optie te zijn. Het is een feest om André weer 'thuis' te zien komen in het theater want zijn unieke humor is er voor iedereen. Tijdens een presentatie wordt het een en ander over de show verteld.

"Een prachtige theatergeschiedenis komt samen in deze nieuwe theatershow."
Erwin van Lambaart

André van Duin is na een afwezigheid van 10 jaar weer terug in het theater en viert hiermee zijn 40-jarig jubileum. Voor het eerst staat hij samen met Joke Bruijs en Ron Brandsteder op het toneel.
Op de vraag waarom hij na 10 jaar weer terug is in het theater laat André als vanouds zien waarom hij volkskomiek nummer 1 is: “We moeten wel! Joop heeft zoveel theaters en die moeten gevuld. Hij had geen nieuwe ideeën meer en aangezien alle musicals in Nederland al gedaan worden, kwam hij maar weer bij mij (lacht). Nee even zonder gekheid, het is dit jaar mijn jubileum en ik vond het een mooie aanleiding voor een nieuwe show. Ik wilde namelijk geen tv-show met mensen die komen vertellen hoe mooi het vroeger allemaal was. Daarbij heb ik in de tussentijd ook nog een gast optreden gedaan voor Gerard Cox, voor zijn 40-jarig jubileum en ik hoorde de zaal toen weer lachen. Dat was ik eigenlijk een beetje vergeten, een zaal vol lachende mensen. Dat gaf dus ook wel de nodige aanleiding”.
Voor Joop van den Ende is het een speciale ochtend: “Ik gaf André vaak speldenprikken om hem weer in het theater te krijgen, maar die hielpen niet. Hij had er gewoon geen zin meer in. Waar ligt er ook nog een uitdaging als je alle theaters van Nederland al meerdere keren hebt gezien en als je al zoveel op tv gedaan hebt. Maar nu na 10 jaar is zijn energie weer helemaal terug, deze show is dan ook van hem zelf. Het was André die dit keer naar mij toe kwam met het idee om het theater weer in te gaan”.

Dat het ook deze keer weer Joop van den Ende theaterproducties is die de show gaat produceren is niet zo vreemd. Joop: “André en ik kennen elkaar al zo’n 40 jaar. Ik had vroeger een boekings kantoor en leverde feestavondjes, met van die schnabbel artiesten. Daar heb ik André toen ook eens voor geboekt. Zijn optreden was zo fenomenaal en zo leuk dat de mensen dubbel lagen van het lachen. Op dat moment wist ik dat ik met hem verder wilde”. Erwin van Lambaart: “De persoonlijke band tussen Joop en André is zo sterk. Ze hebben samen ook zoveel gedaan voor zowel het theater als voor televisie dat toen Joop de laatste jaren niet meer betrokken was bij het tv-werk van André hij wel altijd een klankbord is gebleven.

Sidekicks
Naast André zullen ook Joke Bruijs en Ron Brandsteder op het toneel te zien zijn. Voor Ron is het zijn theater debut, maar Joke was al vaker in het theater te zien. Zo was zij leading lady in de Mounties theaterrevue ‘Hoe maller hoe mooier’ en had zij een rol in de musical ‘Blood Brothers’. Haar rol in deze voorstelling omschrijft ze zelf als samen met Ron een steun te zijn voor André Joke: “Het is zijn jubileum, hij moet schitteren, maar ik ben natuurlijk erg blij dat ik hem terzijde mag staan. Daarnaast mag ik ook dingen met hem samen doen zoals een duet en zijn tweelingzus spelen. Ook mag ik voor en na de pauze soleren als zangeres. Ik mag een heel mooi nummer zingen met vertaling van Gerard Cox, dus zelf mag ik ook een beetje schitteren”. Bang om te worden vergeleken met Corrie van Gorp is ze niet. Joke: “Ik heb het geluk dat ik al een naam in de theater- en tv-wereld heb gemaakt, dus dat hoef je niet meer te bewijzen. Daarnaast is er maar 1 Corrie, net zoals er maar 1 Joke is. Bovendien is het nu ook een andere tijd en is de opzet van de voorstelling ook heel anders”.
André “Ik wilde mensen die niet op Frans en Corrie lijken, want mensen maken automatisch die vergelijking. Met Ron heb ik 10 jaar lang ‘Wie ben ik?’ gedaan dus de mensen kennen die combinatie. Daar had hij ook al een rol om balletjes op te gooien die ik dan kon schieten. De keuze voor Joke kwam omdat zij met de Mounties al veel sketches gespeeld heeft en die ervaring dus heeft. Daarnaast is ze ook nog eens een hele goede zangeres”.

Willempie
Voor een jubileum show zou je verwachten dat er groots wordt uitgepakt. Niets is minder waar. Vergeleken met de andere producties die op dit moment in het theater te zien zijn, is de André ¶an Duin Jubileum show relatief sober en klein. De allereerste opzet was dat dit een soort ‘best off’ voorstelling zou gaan worden waarin alle typetjes die André ooit gedaan heeft, de revue zouden passeren. Hier werd snel vanaf gestapt en er werd gekozen om voor 90% nieuwe dingen te gaan doen en 10% oude dingen. Een karakter dat zeker niet mag ontbreken is ‘Willempie’. Ondanks dat Willempie een oud typetje is, gaat hij wel iets geheel nieuws doen, hij krijgt zelfs zijn eigen real-life soap! Ook het liedje ‘Allergrootste fan’ wordt nog eens gezongen en wordt de pauze ingeleid met de bekende ‘potje-dekseltje’ methode.
Verder is het een vrij eenvoudig programma van opzet met sketches, liedjes en solo’s. Natuurlijk ontbreken de nodige parodië® niet. Deze keer moeten Pieter van Vollenhoven en André Rieu eraan geloven. Ook durft André het aan om een parodie te maken op bekende musicalnummers als ‘One for my Baby’ en ‘Mr. Bojangles’.

Voor het decor, ontworpen door Misjel Vermeiren en Carla Janssen, wordt voornamelijk gebruik gemaakt van licht- en videoschermen. Het is een vast decor met een open podium en met het orkest op het podium onder leiding van Jan Rietman.
André “Ondanks dat het er wel groots uitziet werken we niet met verschillende doeken en een ballet enzo. Dat hadden we wel kunnen doen, maar dan hadden we ook 250 voorstellingen moeten spelen en daar had ik niet meer zoveel zin in. 100 Shows zijn voorlopig meer dan voldoende”.

Thuis komen
De ‘Andre van Duin Show’ lijkt dus een mooie jubileum-show te worden van een man die zijn sporen heeft verdiend als koning van lach. Dat na 40 jaar werk zo’n show ook bij zo’n ‘fenomeen’ thuis hoort beaamt Erwin van Lambaart: “André is er bijvoorbeeld als een van de weinigen in geslaagd om mensen die niet zo snel naar het theater gaan, toch het theater in te krijgen. Dat is al heel bijzonder vanuit het oogpunt van een producent”. Joke vult op persoonlijk vlak aan: “André is op dit gebied voor mij de enige in Nederland. Dat hij nu nog eens in het theater wil gaan staan vind ik al heel bijzonder. Dat hij mij daar bij wil hebben vind ik heel eervol”.
Wil je weer eens wat anders in het theater zien dan een musical, dan lijkt André van Duin’s show op papier een goede optie te zijn. Het is een feest om André weer ‘thuis’ te zien komen in het theater want zijn unieke humor is er voor iedereen. Daarnaast is de show ook meer naar deze tijd gebracht, toch is 1 ding niet veranderd: nu al is 80% van de kaarten alweer verkocht. Wil je er dus bij zijn in een theater bij jou in de buurt, dan zul je toch snel moeten zijn!

N.v.t.
Amsterdam
Focus
Officiele website

andre van duin, theatershow, joke bruijs, ron brandsteder, joop van den ende, corrie van gorp, frans van dusschoten