Recensie

Kleine show, groot talent!

In de Engelenbak in Amsterdam wordt vijf dagen lang door een vijftal acteurs de musical ‘Alles of Iets’ gespeeld. Op vrijdagavond nam ook Musicalworld een kijkje.

De musical ‘Alles of Iets’ is geschreven door Allard Blom en Jeroen Sleijfer. Blom staat garant voor de teksten, de muziek is van de hand van Sleijfer. Het is dan ook Jeroen Sleijfer zelf die de avond achter de piano kruipt voor de muzikale ondersteuning.
De regie is in handen van Joep Onderdelinden. Alle drie de heren hebben hun sporen verdient in musicalland en dat is ook bij deze show goed te merken.
De muziek is divers, van een melige begintune van een kansspelprogramma tot een emotionele solo.. Alles is er in terug te vinden. Ook de teksten zijn lekker en gevat. Fijn aan het werk van Allard Blom, of het nu vertalingen zijn of eigen werk is, is dat hij de minder voor de handliggende rijmwoorden niet schuwt. Hierdoor is het nergens gezocht of uitgekauwd. Het blijft lekker nieuw en eigen aanvoelen.

Het verhaal nodigt uit voor de nodige hysterie. Via een dwaze lotto-show krijgen we een kijkje in het leven van de kandidaten. Waar het eerst een gezellige vrienden groep lijkt waarin iedereen zijn eigenaardigheden heeft, blijkt er dieper het nodige scheef te zitten. De karakters van Daphne Flint en Thomas Cammaert lijken zo weggelopen uit een boek van Kluun. Met name Els, door Daphne gespeeld, lijkt het woord dertigerdilemma te hebben uitgevonden. Frederick, een rol van Thomas Cammaert, is vooral de suffe gozer die aan de zijlijn staat. Cammaert weet alleen al met zijn mimiek heerlijk sukkelig over te komen. Als dan de bizarre reden van zijn ontslag aan het licht komt is het hek van de dam. We hebben hier te maken met een goudeerlijk maar wereldvreemd figuur. Een groot deel van Cammaerts tekst bestaat uit cheesy oneliners maar hij weet het hilarisch te vertolken!
Het spel van Daphne Flint is voornamelijk heel naturel. Het blijft een heerlijk gevoel om naar iemand te kijken waarbij je het gevoel hebt dat ze niet eens aan het acteren is. Haar spel is top en als ze dan uit mag pakken in een emotionele solo dan laat ze weer eens horen hoe waanzinnig goed haar stem is.

Het tweede koppel wordt gespeeld door Hein Gerrits en Nina de la Croix. De la Croix speelt de ietwat kinderlijke Annet. Annet heeft een grote kinderwens en een ongezond grote liefde voor Disney. Het gevaar met een dergelijke rol is dat het over the top wordt, zeker als alles wat er om je heen gebeurd hysterisch is, maar ze lost het prachtig op. Elk huppeltje en elk giecheltje komt uit haar tenen. Hein Gerrits speelt de macho Harm. Hein beschikt over een heerlijke stem en de capaciteit om zichzelf op de hak te nemen. Hierdoor ben je daadwerkelijk in staat om te geloven dat Gerrits een snelle figuur is die op auto’s kickt. Hans lijkt in eerste instantie de naarste figuur uit het stuk. Hij bewijst dat geld niet gelukkig maakt, al verkondigt hij van wel. Hij krijgt steeds meer bizarre wensen door het simpele feit dat hij genoeg geld heeft om aan deze wensen te voldoen.

De meest hysterische rol is voor Ara Halici als de diabolische quizmaster. Halici komt op in een glimmend trainingspak. Daarnaast draagt hij een blonde pruik die een Schlager-zanger niet zou misstaan. Maar hoe hysterisch hij er ook uit ziet, juist zijn gedrag maakt hem daadwerkelijk hysterisch. Backing vocals in, heldere (!), kopstem en foute dansjes? Halici doet het alsof hij in zijn eentje in de ruimte staat en er niet honderd man naar hem zitten te kijken.
Als quizmaster is hij enerzijds hulpvaardig en reikt de personages hun verhaal aan. Anderzijds is hij ook degene die de boel opstookt en de personages de ene pijnlijke herinnering na de andere weet op te dringen.

Aan het einde van het stuk blijkt bijna iedereen een stuk minder zuiver te zijn dan ze van te voren leken. Maar voordat je dit door hebt heb je al een uur lang heerlijk om iedereen zitten lachen.
‘Alles of Iets’ is een kleinschalige show gemaakt door en met mega talenten. Mocht je de kans zien om vanavond à³f zondag-middag te gaan kijken? Doen!

22 June 2012
Reguliere voorstelling
Amsterdam
De Engelenbak
musical, musicalrecensie, Alles of Iets, Allard Blom, Jeroen Sleijfer, Joep Onderdelinden, Engelenbak, Amsterdam, Ara Halici, Hein Gerrits, Thomas Cammaert, Daphne Flint, Nina de la Croix