X

Wist je dat?

Je kunt met de slider zelf bepalen of je nu meer het artikel wilt lezen of de videoreportage wilt bekijken.

Recensie

Kleine Zeemeermin - Theater Terra ⭐⭐⭐⭐

Een familievoorstelling van Theater Terra staat garant voor een mooi poppenspektakel. Zo ook deze keer in “De Kleine Zeemeermin”.

Gebruik de slider om te bepalen wat je het meest wilt zien.


We kennen het verhaal van de bekende Disney-film en natuurlijk van het origineel: het sprookje van Hans Cristiaan Anderssen. Het script van Bruun Kuijt probeert angstvallig bij deze eerste versie weg te blijven. De hoofdpersoon heet in deze versie geen Ariel, maar wordt Rana genoemd. Gelukkig wordt ze wel bijgestaan door een mooie verzameling aandoenlijke zeebewoners. Heerlijk is de stekelvis die er apetrots op is dat hij zichzelf kan opblazen, om zich daarna buiten adem weer leeg te laten lopen. Ook het drukke zeepaardje werkt op de lachspieren, al is een vergelijking met krab Sebastiaan (jaja, Disney) wel snel gemaakt. En zo zijn er meer overeenkomsten. Ook bij Theater Terra wordt de zeeheks neergezet als enge octopus en heeft zij ook hier twee slijmerige helpers. Ook het happy end was bij Anderssen wel anders. Maar het is de vraag of je in deze tijd nog wel een kindervoorstelling wil maken die net zo tragisch eindigt als in het originele sprookje. Deze musicalbewerking is al behoorlijk grimmig. De song van de zeeheks is prachtig donker. En met het lied van de Prins zet componist Fons Merkies een zeer sterk nummer. Wanneer de Prins alleen in zijn schip door de storm vaart, maakt de score dat je geen enkele moeite hebt de hoge golven en paniekerige bemanning er zelf bij te bedenken.


De onderwaterwereld is prachtig weergegeven. Met slechts vier acteurs komt een heel rijk tot leven. Er wordt naar vast recept van dit gezelschap veel gebruik gemaakt van poppen. Pas bij het applaus heb je door dat de hele show slechts door vier mensen gespeeld werd. De vissen en zeemeerminnen lijken zich als geoefende zeebewoners natuurlijk door het water te bewegen. Een attractie op zich zijn de overgangen van de onder- naar de bovenwereld en andersom. Door slim gebruik te maken van de trekkenwand en het licht lijken de poppen soms levensecht te zwemmen.

Een fijne, beetje enge voorstelling waar je als ook als ouder met een gerust hart heen kunt.


param name="allowscriptaccess" value="always">

21 January 2018
Première
Amsterdam
De Meervaart
https://theaterterra.nl/kindervoorstellingen/kleine-zeemeermin/
kleine zeemeermin, theater terra, stef pits, verena verhoeven, rianne peterson, Christiaan Koetsier, premiere, Hans Christian Andersen,