Reportage

Lion King, the - Laatste voorstelling

Op 27 augustus 2006 was de laatste voorstelling van de musical the Lion King. Na 1005 voorstellingen viel vandaag het doek voor deze Disney productie die bijna 2 en half jaar in het Circus Theater in Scheveningen te zien was. Wereldwijd is the Lion King een enorm succes en ook in Nederland heeft het publiek de voorstelling massaal bezocht. De teller staat na vanavond op 1.7 miljoen bezoekers.

In 2 en half jaar is er heel wat gebeurd, de leukste feiten op een rij:
- De Nederlandse productie van the Lion King is de 1e productie die 8 shows per week draaide.
- In deze periode zijn er 2 Lion King scholen opgezet. Op de school voor de kinderen hebben maar liefst 150 kinderen een opleiding gevolgd. 65 van hen waren ook te zien in de voorstelling. Op de volwassenen opleiding hebben 350 mensen een opleiding gevolgd.
- The Lion King heeft in Nederland 3 Musical Awards gewonnen en de ANWB publieksprijs voor Beste Musical.
- Om ervoor te zorgen dat de ‘Circle of Life’ ook bij the Lion King kon doorgaan zijn er de afgelopen 2 en half jaar maar liefst 20 kinderen geboren.
- De grasplaten die in de voorstelling te zien zijn bevatten 232 grassprieten per plaat. In totaal moesten er 4600 grassprieten vervangen worden de afgelopen 2 en half jaar.
- Het decor van Scheveningen gaat verhuizen naar Parijs waar er een Franse productie in het najaar van 2007 in première zal gaan.

Na afloop van de voorstelling blikte Musicalworld met enkele hoofdrolspelers terug op 2 en half jaar the Lion King.

the Lion King is 2 en half jaar in Nederland te zien geweest. Hoe heb je die periode ervaren?
Hans Somers:Het is af en toe erg zwaar geweest, maar wel bevredigend. We hebben heel hard moeten werken, maar je kreeg er enorm veel voor terug. We stonden altijd voor een uitverkochte zaal en dat is natuurlijk geweldig.
Marcel Jonkers: Ik moet toegeven dat ik in het begin wat sceptisch was. Ik kom uit de toneelhoek en het meeste wat ik hiervoor gedaan heb is 80 voorstellingen. Ik wist dus niet goed welke kant het zou opgaan en had ook niet gedacht dat ik het zolang vol zou houden. Maar ik heb het heerlijk gevonden, ook omdat ik nu de kans heb gekregen om een rol helemaal uit te diepen en te verfijnen.
Rutger le Poole: Ik vond het persoonlijk een buitengewone intense ervaring met hoge pieken en soms diepe dalen.

Wat is je mooiste Lion King moment?
Hans: Ik vond deze laatste show eigenlijk wel heel bijzonder. Toen vandaag het doek opging en de muziek begon zette iedereen zo vol in omdat we natuurlijk wisten dat het de laatste keer was.
Rutger: Mijn mooiste moment heeft niet zozeer met de show zelf te maken, maar met de cast. Ik woon in Amsterdam en ik heb een hele mooie oude boot en ik een keer een grote groep van de cast, waaronder een aantal Afrikanen, meegenomen op een nachtelijk boottochtje door Amsterdam. En die waren zo daar zo onder de indruk van en zo blij dat ik dat voor ze gedaan had. Het was echt zo’n moment waarin alle culturen samen kwamen en dat ik ze iets kon geven en laten zien van hier.
Marcel: Voor mij was dat 30 april van dit jaar, dat was namelijk mijn laatste show met Marc Lauwreijs (in de rol van Timon red.). En dat was voor ons beide een emotionele avond omdat we iets afsloten waar we samen vanaf het begin aan hebben gewerkt.

Heb je nog leuke anekdotes van de afgelopen 2 en half jaar?
Hans: Er zijn natuurlijk zoveel dingen gebeurd, maar het enige wat ik gepresteerd heb is het masker af te slingeren zo de orkest bak in. En de dirigent wist het nog met 1 hand op te vangen ook!

The Lion King is een enorm succes geweest in Nederland, had je dat van te voren verwacht?
Marcel: Op een gegeven moment denk je dat iedereen de show wel gezien heeft, maar toch zat avond aan avond de zaal helemaal vol.
Hans: Ik had het eigenlijk wel verwacht zeker als je ziet wat het is want dat is nog nooit vertoond. Volgens mij heeft er niemand ooit aan getwijfeld dat het geen succes zou gaan worden.
Rutger: Het kan toch ook eigenlijk niet mislukken, maar ondanks dat blijft het ongelofelijk dat het 2 en half jaar lang altijd was uitverkocht.

Hoe zou je willen dat het publiek over een paar jaar terugkijkt op the Lion King?
Hans: Als een mijlpaal in de geschiedenis van de musical in Nederland.
Rutger: Als een feestje!

Hoe ga je zelf over een paar jaar terug kijken op deze productie?
Hans: Met heel veel plezier en als een productie waarvan ik erg veel genoten heb!
Rutger: Als een periode van keihard maar dankbaar werken want Zazu is echt iets wat ik enorm zal gaan missen.
Marcel:  In Amerika heb je een musical ‘Dirty Rotten Scoundrels’, daarin zit een nummer waarmee de voorstelling wordt afgesloten en daarin zit de volgende zin: “It was a ball, it was a blast, and it’s a shame it couldn’t last. But in the end I’m glad that I’ve lived to see it all”.

Voordat de cast afscheid kon gaan nemen van het Circustheater werd eerst de sleutel van de kleedkamers symbolisch over gedragen. Vanaf 15 september zal de cast van een andere Disney musical, Beauty and the Beast namelijk haar intrek nemen in het theater. Kleine Nala en Simba droegen daarom de sleutel over aan Chantal Janzen en Stanley Burleson, die in Beauty and the Beast de hoofdrollen spelen.

Laatste voorstelling
Amsterdam
Circus Theater
Officiële website

lion king, disney, joop van den ende, scheveningen, circustheater, fortis, carolina dijkhuizen, danny de munk