Recensie

Meer dan welkom bij de lente-schoonmaak van Lisa Berendse

In een sympathiek theatertje in Amsterdam, met minder sympathiek personeel, voerde gisteravond Lisa Berendse haar solo-programma op. Van te voren maakte ze niet veel meer bekend dan de titel en, op verzoek, haar tracklist. Musicalworld liet zich graag door haar verrassen.

Lisa stapt het podium op met de melding dat ze een lente-schoonmaak aan het houden is. Weg met de lente, dus gelijk ook alle vergelijkingen overboord met Spring Awakening. Hier staat Lisa gewoon Lisa te wezen.

Een musicalartieste die niet perse iemand anders staat te wezen.. Is dat leuk? Ja! Dat is het zeker. Lisa laat ons veel nummers horen uit Amerikaanse shows die nog lang de Nederlandse podia niet zullen bereiken.
Toch staat ze niet de hele avond te zingen. Aan de hand van het verhaal van haar schoonmaak en herkenbare stukken tekst past ze haar liedjes naadloos in.

Als tweede nummer zingt Lisa ‘And There It Is’ van Scott Alan. Duidelijk is dat ze zich goed inleeft. Als ze zingt dat ze emotioneel is dan zie je dat ook daadwerkelijk.
Het derde nummer van de avond is ‘Accident Prone’ en hier pakt Lisa uit. Haar mimiek is veelzeggend en dankzij haar geweldige dictie is de hilarische tekst ook geweldig verstaanbaar. Toch wordt het publiek van gisteravond pas ingepakt als ze in het Nederlands zingt. Haar eerste Nederlandstalige nummer is ‘Per Ongeluk’ van Youp van ’t Hek. Het is heerlijk om iemand die daadwerkelijk kan zingen het nummer te horen brengen. Het nummer gaat over verschillende spectaculaire manieren om dood te gaan. Zodra de dood van een skiër in een lawine de revue passeert lacht het publiek eerst wat ongemakkelijk om daarna te durven lachen. De prins in Lech dwaalt duidelijk bij iedereen door het hoofd.

Het zou zonde zijn om alle nummers stuk voor stuk hier op te noemen.. Eén tipje van de sluier, ‘Don’t Call Me Trailer Trash’ uit Cowgirls the Musical wordt ook door Lisa gezongen. Kijk niet op YouTube maar laat aan haar de eer om je dit nummer voor het eerst te laten horen. Je zult verliefd zijn!
Lisa zingt negen nummers en met elk nummer laat ze iets ander horen én zien. Van emotionaliteit tot droog komische timing, van liedjes over de dood tot een hoopvol einde van het optreden.. In de 40 minuutjes die de show duurt maak je dankzij Lisa alles mee.

 

20 February 2012
Première
Amsterdam
Parool Theater
http://www.wix.com/lisaberendse
Lisa Berendse, Amsterdam, Spring Awakening, Cowgirls the Musical, Youp van 't Hek, Scott Alan, Accident Prone, musical, parooltheater, solo