Perspresentatie

Ontmoeting Fabeltjeskrant-cast met originele poppen.

Het nieuwe Beeld & Geluid gebouw in Hilversum was de locatie voor een unieke gebeurtenis. Vrijwel alle oorspronkelijke Fabeltjeskrant-dieren kwamen weer bijeen. Een groot gedeelte van de cast van de nieuwe musical was erbij, net als Musicalworld.

Een deel van de originele Fabeltjeskrant-poppen bevindt zich in priv�-collecties; een viertal kan iedereen zien in het Media-museum in Hilversum, de laatste tijd in het nieuws dankzij het kleurrijke, gloednieuwe onderkomen. Speciaal voor de promotie van de nieuwe Fabeltjeskrant-musical werden de dieren van het eerste uur herenigd. Alleen meneer de Raaf bleek gevlogen.

Een aantal van de castleden van de musical maakten deze hereniging mee. Florus van Rooyen, die meneer de uil zal spelen, Arie Cupé (Gerrit de postduif en meneer de Raaf), Sabine Beens (Martha en Myra Hamster), Mieke Dijkstra (Truus de Mier) en bij toeval, Ilona Stokvis (Juffrouw Ooievaar) konden zo kennis maken met de originele poppen. Wat zijn ze klein, was een veelgehoorde opmerking. De poppen die in het theater gebruikt zullen worden zullen ook zeker groter zijn.

Het dierenbos telt in de theaterversie ook een nieuwe bewoonster, Fatima de poes. Nederland is zo veranderd dat ook het Dierenbos niet zonder allochtoon kan. De poes zal waarschijnlijk worden vertolkt door Mieke Dijkstra, die al een kleine demonstratie gaf van hoe ze zal gaan klinken, met een duidelijk Marokkaanse tongval.
Aan Hans Cornelissen de vraag of de dieren die in de tachtiger jaren serie zijn toegevoegd (zoals de toen immens populaire Chico Lama) niet al de rol van “buitenlander” in het bos speelden en of er toen niet juist bewust voor is gekozen niet één specifieke grote groep uit te pikken. Hij antwoordt hier ontkennend op. Deze dieren waren vooral bedoeld om een hoop derde wereldproblemen aan te snijden. In die tijd was dat een hot issue.

Ondanks dat er nog niet veel over de productie gezegd kan worden omdat er nog keihard aan wordt gewerkt hebben we toch nog een paar vragen kunnen stellen aan de spelers.

Florus van Rooyen is in de musicalwereld een grote onbekende. Hij komt uit de kleinkunst-hoek en heeft veel ervaring met stem-acteren. In de vele series die op zenders als Jetix en Nickolodeon te zien zijn komt regelmatig zijn stem terug. Dit is zijn eerste grote musical. Hij zal naast meneer de Uil ook andere stemmen doen, maar welke het uiteindelijk zullen worden is nog niet helemaal bekend. Dit hangt af van de verhaallijnen en wie met wie in de diverse scenes staat.

Arie Cupé laat dit seizoen in Wat Zien Ik?! al zien diverse rollen in 1 voorstelling te spelen. Hij is echt opgegroeid met de Fabeltjeskrant. Ome Gerrit en meneer de Raaf zijn twee rollen die hij zeker zal gaan vertolken. Van allebei de karakters zit wel een beetje in Arie zelf, dus ze zijn beiden erg leuk om te spelen.
De Fabeltjeskrant is alweer zijn vierde musical voor De Graaf & Cornelissen. “Ik heb ook heel lang bij Jos Brink gezeten. Ik ben erg trouw.” Het bevalt hem bij de producent en dat is kennelijk ook wederzijds.
In Wat zien ik?! heeft hij als karakters weinig zang. Dat maakt deze voorstelling weer leuk. Hier kan weer meer worden gezongen.  Het zingen met een “andere stem” is niet zozeer een probleem. Als je de stem of het accent eenmaal hebt gaat de zang eigenlijk vanzelf.

Sabine Beens speelt nu in Honk! ook meerdere rollen, 6 om precies te zijn. Toch is het spelen van de gezusters Hamsters anders. Deze moeten namelijk tegelijk gespeeld worden. Ze heeft nog geen ervaring met het spelen met poppen. “Dat zal nog best zwaar kunnen worden” De stemmen van de gezusters zijn anders van aard. Martha is vrij hoog, Myraa zit heel ergens anders. Voor de stem van Myra moet nog wel hard getraind worden. Die is nogal hees, en dat moet wel op techniek gebeuren. Want anders maak je met vijf voorstellingen per week je stem wel kapot.

Voor Mieke Dijkstra is “de Fabeltjeskrant” (na Chess) een hele overgang. Ze heeft nooit eerder met poppen gewerkt. “Daarom denk ik dat het een leuke uitdaging zal zijn.”  Het is een hele andere manier om je publiek te bereiken. Normaal gaat het om je eigen mimiek,gebaar en lichaam, maar nu moet dat via de pop gaan.
Truus de Mier is een interessant karakter; klein, praat snel, een beetje hysterisch, een beetje ADHD-achtig. Ik denk dat het heel vermoeiend is, maar wel heel leuk om te spelen.
Net als de andere spelers heeft ze meerdere stemmen laten horen; zelfs Momfer de Mol, weliswaar logischerwijs een mannenrol, maar een Limburgs accent en daar komt Mieke oorspronkelijk vandaan.

Ilona Stokvis is juffrouw Ooievaar. Op de manier als de Fabeltjeskrant straks zal worden opgezet heeft ze niet met poppen gewerkt. Wel heeft ze bij Opus One poppen gebruikt om tegen te spelen; de pop was dan toehoorder, een requisiet, waar straks de pop de speler is met een eigen stem. Juffrouw Ooievaar is ook de rol die ze het liefst wilde spelen. Toen haar nog voordat de auditie-resultaten bekend waren in het programma de Rode Loper werd gevraagd, antwoorde ze, na enige aarzeling of ze het wel zou moeten zeggen, juffrouw Ooievaar. Het is heerlijk en geestig om iemand te spelen die zo overtuigd is van haar eigen gelijk. Ze doet dingen gewoon zonder na te denken of je dat wel kunt doen. Op de foto staat ze ook met Isadora Paradijsvogel, maar of ze die uiteindelijk zal spelen hangt van het definitieve script af. Die puzzel ligt nog bij de schrijvers. Maar ook die rol zou Ilona graag spelen.

05 March 2007
Overig
Hilversum
Beeld en Geluid (Omroepmuseum)

Sabine Beens, Mieke Dijkstra, Ilona Stokvis, Hans Cornelissen, Arie Cupé, Ruud de Graaf