musical
Synopsis

Mijn vader is een tovenaar, het is echt, het is heus, het is raar maar waar…. een TiTaTovenaar… zo zingt Tika met heldere stem vanuit het luchtkasteel. En als zij in haar handen klapt dan staat alles weer stil... Maar Tika zou graag beter willen toveren.…
Start > Producties > 2005 > Oorspronkelijk > Tita Tovenaar
Over...

 
producent:
V&V Entertainment
jaar:
2005
duur:
150 minuten
pauze:
Ja
genre:
Oorspronkelijk
score:
3star
websites:


Ontmoeting met de Grobbebollen


Artikel: Perspresentatie
Voorstelling: N.v.t.
Datum: 02 maa 2005
Theater: Efteling Theater
Lokatie: Kaatsheuvel
Website: Officiële website
Auteur: Ronny
Lees ook:

V&V Entertainment
De EftelingAangezien de tv-serie aanvankelijk maar uit korte verhaaltjes van 5 minuten bestond, moest er voor de musical dus een oplossing gevonden worden om er een totaal verhaal van te maken.

“Mijn vader is een tovenaar, het is echt, het is heus, het is raar maar waar,
een tita tovenaar, het is waar, het is waar,het is waar
Hij heeft het ook aan mij geleerd, maar soms gaat het wel wat verkeerd
en dan gaat het niet zoals ik wil, dan doe ik dit en alle staat stil”

Op dinsdag 22 februari deed V&V Entertainment een belangrijke stap voorwaarts in de groei van dit theaterproductiebedrijf. Op die dag werden namelijk de handtekeningen gezet onder het contract voor de productie van de musical ‘TiTa Tovenaar’. Deze familie musical wordt in samenwerking met Efteling Theater Producties geproduceerd en zal vanaf november in het Efteling Theater te zien zijn als opvolger van ‘De Kleine Zeemeermin’. Voor V&V Entertainment gaat ‘TiTa Tovenaar’ de eerste productie worden die op een vaste lokatie te zien zal zijn. Roel Vente, zakelijk directeur van V&V Entertainment: “We zijn erg blij dat onze eerste vaste productie een samenwerking is met de Efteling. De positieve energie en de ‘drive’ om er echt een mooie productie van te maken, is iets wat ons bindt.
Het gaat voor ons inderdaad de eerste keer worden dat we een vaste productie op de planken gaan brengen, en we zijn dan ook erg blij dat de Efteling ons deze kans wil geven. Voor V&V gaat dit echt een uitprobeersel worden; wat zijn de voor-en nadelen en wat kunnen we ervan leren voor in de toekomst.”

‘TiTa Tovenaar’ is een bekende tv-serie die in 1972 voor het eerst bij de NOS te zien was. Het vertelt het verhaal van het meisje Tika. Tika kan toveren, net als haar vader. Samen wonen ze in een luchtkasteel. Haar vader is een grote, verstrooide tovenaar met maar 1 beperking; hij kan geen aardbeien in kamelen veranderen. Samen met hun toveraap Tato beleven zij vele avonturen en jagen zij de mensen beneden op aarde vaak de stuipen op het lijf.
Aangezien de tv-serie aanvankelijk maar uit korte verhaaltjes van 5 minuten bestond, moest er voor de musical dus een oplossing gevonden worden om er een totaal verhaal van te maken. Koen van Dijk is aangetrokken om het script te schrijven: “Het repertoire van ‘TiTa Tovenaar’ is echt enorm, ik heb nu al 50 liedjes gevonden waarvan er zeker een hele hoop terug gaan komen in de musical. De uitdaging voor mij in deze productie zijn de ‘onmogelijkheden’ zoals de ‘Grobbebollen’ en het laten verdwijnen van mensen als ze in de lucht springen om vervolgens weer ergens anders terecht te komen. Een stukje theater magie dus. Hiervoor zal ik oude theatertrucs gaan gebruiken die in een nieuw jasje gestoken zijn.”

Origineel scriptschrijver Lo Hartog van Banda, en origineel componist Joop Stokkermans zijn bij het schrijven van het nieuwe script nauw betrokken. Joop Stokkermans schrijft zelfs nieuwe muziek voor de muzikale tussenstukken. Aan Joop en Lo de taak om het nostalgische gevoel dat rond ‘‘TiTa Tovenaar’ hangt te bewaken. Joop Stokkermans: “Qua muziek zullen veel mensen zich alleen nog de openingstune kunnen herinneren, daarom hebben we deze ook niet veranderd voor de musical. Wel gaan we de muziek orchestreren, want tegenwoordig hebben we natuurlijk meer mogenlijkheden en klankkleuren dan vroeger. Bestaande muziek gaan we dus in een nieuw jasje gieten, maar met in ons achterhoofd dat het wel dezelfde verbazing moet gaan creëren als vroeger.”
De inmiddels 88 jarige Lo Hartog van Banda is blij dat zijn geestekindje als musical gebracht gaat worden: “Het voegt weer een hele nieuwe dimensie toe aan ‘TiTa Tovenaar’. Op het toneel kun je ook een veel grotere indruk maken door middel van licht en geluid, dan dat we 30 jaar geleden op tv konden doen. Maar het belangrijkste voor mij is dat de nostalgie van vroeger bewaard blijft.”

Net als bij ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?’, richt V&V Entertainment zich met deze musical op 3 verschillende doelgroepen. Ouders van vroeger, ouders van nu en ouders van de toekomst moeten vanaf november in het Efteling Theater te zien zijn. Roel Vente: “We willen het spannend en leuk maken voor de kinderen van nu, maar ook zeker voor hun ouders en grootouders. Vroeger had je maar 1 zender en daarop was ‘TiTa Tovenaar’ te zien. Ouders en grootouders hebben toch een bepaalde beleving bij ‘TiTa Tovenaar’ en dat nostalgische gevoel willen we ze in het theater laten beleven.”
‘Nostalgie’ is het sleutelwoord in een formule die voor V&V Entertainment de laatste jaren erg goed werkt. Roel Vente: “Als bedrijf praten wij heel veel over ‘wat wij willen’ en dit komt vaak voort uit een gevoel van wat wij als kind leuk vonden. Een paar jaar geleden, na ‘Piaf’, hebben wij de conclusie getrokken dat we met iets wat traditie is, iets nieuws kunnen maken en daarmee ook een nieuwe groep mensen naar het theater kunnen trekken. Dat is schijnbaar onze kracht.
Dat hebben we toegepast op iets wat we zelf het liefste zouden willen maken, namelijk onze jeuddromen en fantasi�n werkelijkheid maken. ‘Hamelen’ was daar de eerste exponent van, en tijdens het proces van ‘Hamelen’ is ‘TiTa Tovenaar’ voorbij gekomen omdat we natuurlijk veel contact hadden met Joop Stokkermans.”

Vanaf november kunnen we ons weer even terugwanen in de tijd dat we net uit bad, met natte haren en warme chocomel op de bank, klaarzaten voor de avonturen van Tika en haar vader. Want vanaf dan zal deze familie musical in het Efteling Theater te zien zijn.Fotos
musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)