musical
Synopsis

De musical Droomvlucht vertelt het wonderlijke verhaal van het meisje Lila, dat zich vergeten voelt in het drukke bestaan van haar ouders. Wanneer Lila bij haar oma Myra logeert, start een betoverende reis naar een wereld die alleen in dromen kan bestaan.…
Start > Producties > 2011 > Familie > Droomvlucht
Over...

 
producent:
Efteling i.s.m. Stage Entertainment
jaar:
2011
duur:
120
pauze:
Ja
genre:
Familie
score:
2star
websites:


Perspresentatie Droomvlucht


Artikel: Perspresentatie
Voorstelling: N.v.t.
Datum: 24 mei 2011
Theater: Theater De Efteling
Lokatie: Kaatsheuvel
Website: Officiele site
Auteur: Pascale

In september 2010 werd de nieuwste eigen productie van Stage Entertainment bekend gemaakt; Droomvlucht de Musical. Met deze productie ging Stage Entertainment voor het eerst een contract aan met Efteling Theater.

Op dinsdag 24 mei was het dan eindelijk zo ver. Eindelijk meer nieuws over deze gehele nieuwe productie.
Erwin van Lambaart maakte tijdens ‘Op Zoek Naar Zorro’ al bekend dat Rosalie de Jong in deze productie haar eerste hoofdrol zou gaan vertolken. Maar na dit castingnieuws bleef het lange tijd stil… Tot vanmiddag.

Bart de Boer, onderdeel van de raad van bestuur van de Efteling, opende de middag. Hij vertelde dat Droomvlucht de meest logische keuze is als men een attractie als uitgangspunt wil nemen voor een musical. Vanaf dat de attractie in 1993 geopend werd geldt deze als één van de meest populaire. Toch, merkt hij op, is ook juist enige terughoudendheid wenselijk. Droomvlucht is namelijk dé attractie bij uitstek die uitnodigt tot het bedenken van een eigen verhaal. En omdat juist dit één van de kwaliteiten van Droomvlucht is, is enige voorzichtigheid geboden.

Na deze woorden vult Erwin van Lambaart aan op welke manier Stage Entertainment zal omspringen met deze geliefde attractie. Juist omdat er een duidelijk verhaal mist ziet van Lambaart een uitdaging. ‘Droomvlucht laat korte flarden van een eventueel verhaal zien. Hierdoor is het een enorme uitdaging om hier op dramaturgisch gebied een kloppend verhaal van te maken.”
Ook benadrukt van Lambaart juist het belang van de eigen fantasie in deze voorstelling. Hij geeft aan als vader van twee kinderen goed op de hoogte te zijn van wat kinderen te zien krijgen. Met Droomvlucht hoopt hij een mooie tegenhanger te bieden tegen al het digitale geweld waaraan kinderen tegenwoordig bloot gesteld worden. Volgens van Lambaart is theater hét middel om kinderen tot leven te brengen. Hij noemt Droomvlucht de eerste echte familiemusical van Stage Entertainment. Niet alleen de cast is een verzameling van jong en oud. Het verhaal is ook geschikt voor jong en oud. Als mooie ervaring noemt hij het samen met de hele familie beleven van een mooi verhaal.

Droomvlucht belooft op meerdere manieren een hele nieuwe musical te worden. De cast maakte in een vroeg stadium al kennis met het script zodat men samen kan werken en schaven aan het verhaal. Hierdoor ontstaat de voorstelling stukje bij beetje.
Ook Jasper Verheugd, de regisseur, voegt hier nog het één en ander aan toe. “Het is de bedoeling dat de voorstelling de sfeer van de attractie gaat ademen. Hierbij moet je denken aan beelden en muziek uit de attractie. En, zelfs de specifieke geur zal terug komen in de voorstelling!” Ook vertelt de regisseur meer over het verhaal.

Droomvlucht gaat over het meisje Lila. Lila is 11 jaar en begint te puberen. Met het komen van de puberproblemen verliest ze steeds meer haar jeugdige fantasie. Dit totdat haar oma haar mee neemt op een Droomvlucht. Op deze vlucht komt Lila in een wereld terecht die ze alleen kent uit haar fantasie. Een wereld met faunen, elfjes en trollen.
Lila wordt gespeeld door Vajèn van den Bosch. Vajèn heeft al in meerder musicals gespeelt. Eerder was zij steeds deel van een grotere kindercast. En ook al zijn er ook nu meer kinderen in de musical te zien, Vajèn speelt toch duidelijk een grote rol. Doris Baaten zal de oma van Lila gaan spelen. Oma blijkt daarentegen niet te zijn wie Lila altijd dacht dat ze was.
In het Elfenrijk heersen een koning en een koningin. Koning Oberon zal gespeeld worden door Hugo Haenen. Zijn vrouw Titantia wordt gespeeld door Rosalie de Jong.
Behalve een Elfenrijk is er ook een Trollenrijk. Over dit rijk heerst Koning Furius. Deze kwade koning wordt door Jorge Verkroost gespeeld. Maar ook niet al trollen zijn wat ze lijken. Zo is er de trol Krakeel die eigenlijk liever in het Elfenrijk zou wonen, Steve Beinaert zal deze rol vervullen.
De grens tussen fantasie en de werkelijkheid lijkt af en toe te vervagen in Droomvlucht. Zijn de personen uit de Droomvlucht van Lila wel alleen droomfiguren?

Eén van de elfen wordt gespeelt door Wendy Peters. Behalve ensemble-lid en swing is Wendy ook dance-captain. Hierdoor heeft ze al veel te vertellen over de choreografieën. De musicals waar Wendy eerder in speelde kenmerkten zich voornamelijk door het typische showballet. Maar ook op het gebied van choreografie breekt Droomvlucht met het standaard beeld. De choreografie zal voornamelijk erg modern worden. De dansscènes zullen hierdoor typisch dromerig en sprookjesachtig worden maar niet op de geijkte manier.

Furius, de Trollenkoning, wordt vertolkt door Jorge Verkroost. In de vorige familieshow waarin Jorge te zien was, Beauty and the Beast, zorgde hij voornamelijk voor de komische noot. Maar in Droomvlucht is hij in en in slecht. In een wereld waar kinderen steeds meer hun sprookjesachtige fantasieën verliezen ziet Furius een uitgelezen kans om de macht over te nemen. Door zijn kwade karakter zijn zelfs zijn trollerige onderdanen met hem in conflict.
Jorge vertelt dat het neerzetten van de voorstelling anders gaat dan anders. Veel voorstellingen zijn al eens eerder in andere landen opgevoerd en de invulling die een acteur aan een rol geeft moet hier toch een beetje bij aansluiten. In Droomvlucht krijgen de acteurs de vrijheid om zelf een duidelijke invulling voor een rol te kiezen. Juist door de workshop-ronde’s en de eerste leessessie, die in maart al plaats vond, schaven de acteurs gezamenlijk aan het uiteindelijke product.

Steve Beirnaert speelt ook in Droomvlucht weer een komische rol. Maar wel een veel grotere rol dan het publiek van hem gewend is. Krakeel is een trol die eigenlijk liever in het Elfenrijk zou wonen. Door het gedrag wat hij vertoont is hij verbannen uit het Trollenrijk, maar in het Elfenrijk is hij ook niet welkom. Krakeel leeft als het ware in een tussenrijk. En laat dit nu net het rijk zijn waar Lila en haar oma terecht komen.

Maar hoe de voorstelling precies ingevuld gaat worden wordt door iedereen nog angstvallig geheim gehouden. Pas op 4 oktober begint men met Droomvlucht en dan zal alles op zijn plek vallen en helemaal klaar zijn.

 Fotos
musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)