Perspresentatie

Pietje Bell, een fenomeen

De productie staat nog volop in de steigers. Componist Ruud Bos, onlosmakelijk verbonden met het briljante thema van de televisieserie De fabriek, heeft inmiddels 11 songs klaar en de scripts worden in de komende weken pas verzonden.

Bijna een eeuw geleden maakten de eerste lezers kennis met een Rotterdamse belhamel; een boefje met een gouden hart en een zeldzaam talent om zichzelf met alle goede bedoelingen in de nesten te werken. Zijn naam: Pietje Bell.
Christiaan van Abcoude, onderwijzer van beroep, merkte dat de boeken die hij zijn leerlingen te lezen gaf verre van populair waren, en besloot toen zelf maar te schrijven. Sommige van deze boeken zijn in de vergetelheid geraakt, maar dat kan niet worden gezegd van de reeks boeken rond Pietje Bell en zijn Bende van de Zwarte Hand. Tot op de dag van vandaag genieten ze een grote populariteit.
Nu, 91 jaar na het verschijnen van het eerste “Pietje Bell”-boek, en na twee goedlopende bioscoopfilms is er dan “Pietje Bell, de Musical’. Ruud de Graaf Musicalproducties BV, dat al 10 jaar grote producties op de planken zet, stort zich na het succes van Peter Pan en Alladin opnieuw op een familiemusical.

Het idee om een musical te maken rond Pietje Bell ontstond anderhalf jaar geleden, mede dankzij de populariteit van de films. Het laatste half jaar heeft creatief producent Hans Cornelissen gebruikt om de juiste mensen op de juiste plaats te krijgen.Tot nog toe zijn voor het seizoen 2005-2006 al 175 voorstellingen ingepland, maar de mogelijkheid bestaat om er nog 35 extra aan toe te voegen. Om de band van Pietje Bell met Rotterdam nog eens te benadrukken zal de première van de voorstelling, op 19 oktober, plaatsvinden in het Luxor.
De Graaf gelooft heilig in de voorstelling: “Pietje Bell wordt een groot succes, daar ben ik van overtuigd.” Het verhaal van de musical zal gebaseerd zijn op de twee eerste boeken van Pietje Bell. Er wordt hierbij nauw samengewerkt met de uitgeverij Kluitman. Toch zullen er eigentijdse elementen aan worden toegevoegd. Zo zal de musical in het heden beginnen, en kunnen we zelfs een rapnummer verwachten.

25 april 2005 worden de cast en de creatives voorgesteld. De plaats van handeling is, hoe kan het ook anders, Rotterdam, de stad waar Pietje Bell zijn avonturen beleefde en wel het Nationaal Onderwijs Museum. Aan kinderen geen gebrek: de cast telt er maar liefst 24 jongens. De rollen van Pietje Bell, Sproet, Engeltje en Peentje worden dankzij de wet op de kinderarbeid door steeds wisselende viertallen vertolkt.
Onder de volwassen spelers vinden we een aantal bekende namen. Johnny Kraaykamp jr.is drogist Geelman, de zuurpruim die niets moet hebben van Pietje en die geen gelegenheid onbenut zal laten hem zwart te maken. Na enkele toneelstukken zien we hem weer terug op het musicalpodium, een plaats die hij al nog kent dankzij rollen in de Jantjes en Boyband.
Verrassende bekende naam in het geheel is Kiki Classen, die haar musicaldebut zal gaan maken. Ze speelt de rol van moeder Bell. Voor Cornelissen is ze bijna een vaste keuze al zal ze het zingen toch vooral aan de anderen overlaten.
Tante Cato wordt vertolkt door Erik Beekes. Enkelen zullen hem kennen van de twee Nederlandstalige albums die hij maakte. De laatste tijd is hij vooral succesvol met een drietal jeugdtheatervoorstellingen. In één ervan speelt hij ook een tante, dus ervaring genoeg om hier wederom als tante het podium te betreden.
Brigitte Nijman speelt de lieve, oudere zus van Pietje, Martha. Na rollen in Grace, Sinatra That’s Life, en recentelijk Songfestival in Concert is ze een gewilde musicalster. Maar haar keus is dus gevallen op Pietje Bell. En ook in deze voorstelling zal ze, zoals in een aantal vorige producties, in trouwgewaad te bewonderen zijn.
De bruidegom in kwestie, journalist Paul Velinga, wordt gespeeld door Roberto de Groot. Hij heeft na een aantal producties bij Opus One gekozen voor een andere omgeving.
Andere belangrijke rollen worden vertolkt door Istvan Hitzelberger(o.a. de Jantjes, Titanic), die vader Bell speelt, Arie Cupé (o.a.Alladin), die Jozef, de zoon van de drogist speelt en Stan Limburg(o.a. de stem van Goofy), die meerdere rollen heeft waaronder die van Meester Ster.

De productie staat nog volop in de steigers. Componist Ruud Bos, onlosmakelijk verbonden met het briljante thema van de televisieserie De fabriek, heeft inmiddels 11 songs klaar en de scripts worden in de komende weken pas verzonden. De cast was voor het eerst voltallig, dus erg veel kon er nog niet worden verteld over de rollen en de invulling ervan.
Toch spraken wij drie van de hoofdrolspelers,Johnny Kraaijkamp Jr, Roberto de Groot en Brigitte Nijman, over hun verwachtingen voor deze voorstelling en over het fenomeen Pietje Bell.

25 April 2005
N.v.t.
Officiële Website

Brigitte Nijman, Johnny Kraaijkamp, Arie Cupé, István Hitzelberger, Roberto De Groot

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen