Interview

Anthony Rapp: “Rent gaat nooit voorbij.”

Vanavond wordt de allerlaatste voorstelling op Broadway gespeeld van een van de beroemdste musicals: Rent. Musicalworld had gisteren een exclusief gesprek met Anthony Rapp, acteur van het eerste uur en voor het leven met deze musical geassocieerd.

Vervolg
Twee jaar geleden vertelde Anthony maar al te graag dat hij met zijn boek Without You en zijn eenmalige optreden op het tienjarige jubileum van Rent een vette punt zou zetten achter dit hoofdstuk in zijn leven. Verbazing alom toen hij vorig jaar zomer besloot samen met zijn collega Adam Pascal weer in Rent op Broadway te gaan staan. "Nou, dat verbaasde mij zelf ook!", lacht Anthony. "Zomaar uit het niets werden Adam en ik gebeld door de producenten of wij weer onze oude rollen van Mark en Roger op Broadway wilden spelen. Het was in de zomer en Rent bevond zich in een periode tussen twee casts in. Natuurlijk voelden ze aan dat onze casting de kaartverkoop zou opstuwen. Daar hadden ze gelijk in, haha. Persoonlijk was ik er ook aan toe. Ik heb na mijn vertrek prachtige dingen gemaakt, maar niets kwam echt in de buurt van de ongelooflijke ervaring bij Rent. Het jaar daarvoor deden we de filmversie, dat bleek een ongelooflijk fijne reünie. En toen ik de kans kreeg om terug te keren naar het oorspronkelijke theater en de voorstelling te spelen zoals we hem oorspronkelijk opgezet hadden, heb ik niet lang na hoeven denken."

Geen spat minder energie
Er wordt vaak geroepen dat mensen te oud zijn geworden voor bepaalde rollen. Werd vorige zomer ook dat soort kritiek geuit? Anthony: "Toen we uiteindelijk op het podium stonden, waren de reacties overweldigend en gaf de terugkeer mijzelf veel voldoening. Dat laatste is voor mij het belangrijkste. Ik heb er geen spijt van. Bovendien, al die discussies over te oud en te jong... Het is allemaal theater. Ik heb ooit toen ik twintiger was een jongen van vier gespeeld. Geen haan die ernaar kraaide. Het verhaal van Rent blijft hetzelfde en ik ken het karakter van Mark als geen ander. Het enige wat ik mij even afvroeg was of mijn lichaam nog steeds bestand was tegen acht keer in de week op tafels te springen. Dat blijkt me nog steeds te lukken."

Is Anthony het Mark-personage in twaalf jaar geleidelijk anders gaan spelen? "Vast wel", antwoordt Anthony, "maar dan heb ik dat niet bewust gedaan. De Mark die ik speel, zal nu iets milder zijn en minder gecompliceerd. Maar hij heeft geen spat energie verloren. Zelf ben ik niet de meest geschikte persoon om daarover een uitspraak te doen, maar vrienden van mij die mij al die jaren hebben gevolgd vertellen weleens dat ik Mark vooral beter ben gaan spelen. Zo'n compliment is natuurlijk te gek!"

Voor Rapp persoonlijk is het hoofdstuk Rent na morgen nog lang niet voorbij. "Nee", onderbreekt Anthony, "ik vind het fantastisch dat Adam Pascal (de oorspronkelijke vertolker van het personage Roger, MW) en ik volgend jaar in de nationale tournee voor het allerlaatst de hoofdrol weer oppakken. Daarnaast ben ik net begonnen met een onemanshow, Without You, naar mijn memoires, hoewel dat boek naast Rent ook over andere persoonlijke zaken gaat, zoals het verliezen van mijn moeder en het ontdekken van mijn eigen biseksualiteit. De formule is simpel, net als die van Hedwig and the Angry Inch houd ik monologen en zing ik liedjes samen met mijn band. De structuur is heel los. Ik zie mijn solovoorstelling graag als een boom met veel takken. De stam is mijn boek en elke tak een aspect van mij of een belevenis waar ik met een lied of een verhaal bij stilsta."

Nooit afstand van Rent
Waar zal Rapp zijn tijdens de laatste voorstelling morgen? "Ik zit gewoon in het publiek. Ze zullen vast wel vragen of de oorspronkelijke cast het podium opkomt tijdens het slotapplaus. Maar verder geen toeters en bellen."

Anthony sluit af: "Naast die kritiek over leeftijd ben ik ook doof voor al die uitspraken dat acteurs hun vertrouwde succes achter zich moeten laten en nodig iets nieuws moeten uitproberen. Ik ben altijd bezig met nieuwe dingen, maar ik zal nooit afstand nemen van Rent en Mark Cohen. Rent is het dierbaarste in mijn leven, ik ben toch gek als ik vrijwillig afscheid neem van de zaken waarvan ik het meeste houd?"
06 September 2008
Laatste voorstelling
New York
Nederlander Theater
officiële site
anthony rapp, rent, broadway, jonathan larson