Musicalreport

Scarlet Pimpernel, The

The Scarlet Pimpernel is een leuke, interessante musical die me af en toe deed denken aan de Drie Musketiers en Les Miserables. En dan vind ik the Scarlet Pimpernel beter dan de drie Musketiers. Een absolute aanrader voor iedereen die van musical komedie houdt! Dus heb je de mogelijkheid dan moet je zeker gaan.

De musical begint met de laatste voorstelling van de franse actrice Marguerite St. Just. Na deze voorstelling zal ze de Engelse Sir Percy Blakeney trouwen en met hem in Engeland gaan wonen. Gedurende haar laatste voorstelling sluit Chauvelin het theater, dit in opdracht van Robespierre. Chauvelin was vroeger de minnaar van Marguerite en hij wil haar niet verliezen. Deze avond doet hij een laatste poging haar terug te winnen; dit lukt echter niet. Wel belooft hij haar om haar ouders te beschermen tegen de revolutionairen. Ze geeft hem het schuiladres van haar ouders en vertrekt naar Engeland. Nog dezelfde nacht worden haar ouders gedood. Haar broer Armand is op de bruiloft in Engeland en dus de enige familie die ze heeft.

Sir Percy verneemt inmiddels dat zijn schoonouders zijn opgepakt en dat Marguerite het adres heeft verraden. Hij vertelt Marguerite niet wat hij weet en Marguerite vertelt niets over haar verleden. De onwetendheid van beide kanten verslechtert de relatie tussen hen.
Sir Percy besluit dat hij iets wil doen voor de aristocraten in Frankrijk. Samen met zijn vrienden en Armand gaan ze naar Parijs en vermomd als Fransen burgers redden ze velen aristocraten het leven en wordt de guillotine werkeloos. Elke keer laten ze een scarletrode Pimpernel (dit is een klein bloempje) achter bij de guillotine. Tussendoor is hij de “domme” aristocraat uit Londen, die alleen aan mode en feestjes denkt. Hij laat een oude bekende van Marguerite naar Londen komen om haar een beeld van zijn hoofd te maken (Marie Grosholtz, de verloofde van Tussaud). Deze vrouw is een zeer goede beeldhouwster en ze maakt ook kostuums.
Chauvelin, die op zoek is naar de Scarlet Pimpernel, verdenkt Sir Percy en zijn vrienden, aangezien deze heel vaak naar Frankrijk gaan. Daarom besluit hij naar Engeland te vertrekken voor onderzoek. Als hij dan bij Sir Percy arriveert, vertelt deze hem dat hij elke keer terug naar Frankrijk gaat om stoffen te vinden voor kleding. Chauvelin gelooft het niet en probeert Marguerite te dwingen hem te helpen. Hij heeft Armand laten oppakken in Frankrijk. Marguerite besluit echter de Scarlet Pimpernel te waarschuwen en dan naar Parijs te gaan om haar broer vrij te kopen.

In de nacht ontmoet ze hem, niet wetende dat het haar eigen man is, en vertelt hem alles over haar leven en problemen. De Scarlet Pimpernel raadt haar aan naar huis te gaan en alles aan haar man te vertellen. Als Marguerite weg is, weet Sir Percy nog maar net te ontsnappen aan Chauvelin door te doen alsof hij dronken is.
In Parijs vermomt Marguerite zich met behulp van Marie Grosholtz en probeert een soldaat om te kopen. Helaas herkent Chauvelin haar en brengt haar naar de gevangenis, waar ze wordt verenigd met haar broer en ontdekt dat haar man de Scarlet Pimpernel is. Chauvelin heeft een val opgesteld voor Marguerite en Armand - hij laat hen geloven dat de Scarlet Pimpernel hen bevrijd heeft gedurende de vlucht - verraadt Marguerite per ongeluk de identiteit van de Scarlet Pimpernel. Chauvelin vindt Sir Percy en laat hem onthoofden. Daarna zendt hij de meeste soldaten weg om het nieuws in de stad te vertellen. Sir Percy blijkt echter niet dood te zjn, het hoofd dat in de mand viel is gemaakt door Marie Grosholtz (inmiddels getrouwd: madame Tussaud) en de overgebleven soldaten zijn allemaal de vrienden van Sir Percy. Ze doden Chauvelin niet, want dit zal Robespierre doen als hij ontdekt dat er niemand gedood is. Het lijkt nu zo alsof Chauvelin de Scarlet Pimpernel is.

Ik heb echt een geweldige avond gehad. De musical is erg grappig, Sir Percy wil dat niemand ooit zal geloven dat hij de Scarlet Pimpernel kan zijn en speelt de domme, aristocratische, rijke Engelsman, die alleen maar naar feesten gaat en geld uitgeeft. Deze rol werd echt super door Christoph Goetten gespeeld. De beste scene is dat hij van bedroefd (omdat hij eindelijk hoort dat zijn vrouw niet slecht is) over gaat naar dronken (omdat hij Chauvelin wil overtuigen dat hij niet de Scarlet Pimpernel is) en daarna weer naar nuchter (om met zijn vrienden naar Frankrijk te gaan). Dit werd zo overtuigend goed gespeeld. Eigenlijk had de hele voorstelling maar een minpuntje: het orkest was te luid en daardoor was de zang heel moeilijk te verstaan.

The Scarlet Pimpernel is een leuke, interessante musical die me af en toe deed denken aan de Drie Musketiers en Les Miserables. En dan vind ik the Scarlet Pimpernel beter dan de Drie Musketiers. Een absolute aanrader voor iedereen die van musical komedie houdt! Dus heb je de mogelijkheid dan moet je zeker gaan.

Reguliere voorstelling
Zoetermeer
Buytenpark
Officiële website

Frank Wildhorn, Greg & Baud