Reportage

MusicalWorld nog één keer op de catwalk

Een nieuwe theaterproducent met een nieuwe Nederlandse musical. Op 11 januari ging Supermodel de Musical in Krasnapolsky hotel in Amsterdam in premiere. [b]Ook met een reportage van Musicalworld TV[/b]

Haar tegenspeler, Oren Schrijver in de rol van Ralf, zet zijn rol prima neer. Zijn acteren is lekker los en naturel en zijn zang is ook OK. Wel komt Oren meer tot zijn recht als acteur dan als zanger, maar zijn zang is zuiver dus daar is verder niets op aan te merken.
Iemand die voor deze rol een soort van transformatie heeft moeten ondergaan is Wouter Braaf die de rol van catwalk coach Alex speelt. Wouter ging zelfs op 'homo stage' om zich meer te verdiepen in zijn karakter en dat heeft zijn vruchten afgeworpen. Voor een catwalk coach beweegt hij zich nog wel wat te houterig en hier moet hij ook echt aan werken om het geloofwaardiger te maken. Maar verder deed hij niet veel onder voor Miss J. Alexander, catwalk coach van America's Next Topmodel.

Bettina Holwerda speelt de rol van Brenda, de supermodel bitch en de grote concurrente van Monique. Qua zang is het prima in orde met als absoluut hoogtepunt haar solo 'All by Myself' (origineel van Eric Carmen maar ook gecovered door o.a. Celine Dion)waarbij ze na een hoge uithaal in het nummer een groot applaus kreeg. Maar haar acteren is onder de maat. Als bitch van het verhaal mist ze overtuiging waardoor ze soms eerder lijkt op een rijkeluis meisje dat niet de zoveelste cabrio van haar vader krijgt en daardoor staat de stampvoeten, dan iemand die over lijken gaat om aan de top te kunnen blijven.

Verder zijn er nog kleine rollen voor Sebastiano Zafarana als baas van het modellenburo en Inge Iepenburg in de rol van mode ontwerpster Donna Van Dyck. Op Sebastiano is niks aan te merken, prettige zang om naar te luisteren en verder een te kleine rol om echt te kunnen schitteren. Inge Iepenburg daarentegen had men niet moeten laten zingen, dit klonk namelijk ronduit vals en was gewoon beschamend om naar te kijken. Als licht hysterische mode ontwerpster doet ze het verder prima, wellicht iets over de top, maar dat mag in zo'n rol.
Ook Patty Braun (Sandra) en Boris Scheurs (Rob) hebben grote bijrollen en mogen als jong en aanstormend talent ook in de spotlights staan met diverse solo's. Een leuke kans om zich te presenteren aan het grote publiek en het is met name Patty die in positieve zin qua zang opvalt.

Voor de muziek is gekozen voor bekende nummers uit de jaren '80. Deze zijn niet vertaald en zijn dus in het Engels te horen, terwijl de dialogen gewoon in het Nederlands zijn. Een combinatie die prima werkt in deze voorstelling. De nummers zijn veelal wat bewerkt wat voor leuke verrassingen zorgt. Hoogtepunten aan nummers zijn 'When will I be Famous'(Bros), 'Supermodel' (Ru Paul), 'Vogue'(Madonna), 'Don't Stop me Now' (Queen), 'Gaia' (Valencia) en 'Rock me Amadeus' (Falco).

Supermodel de Musical is een voorstelling met potentie. Qua zang is de voorstelling sterk maar op acteergebied mag er nog best een tandje bij. Het verhaal is niet echt diepgaand maar dat is niet erg. Grote voorstellingen als 'Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat','Mamma Mia!' en 'Grease' zijn dat ook niet en die worden ook druk bezocht. Als aan de acteerprestaties meer aandacht besteed wordt dan is Supermodel de Musical zeker een bezoek waard. En natuurlijk hulde voor initiatiefnemer Eugene dat hij, zeker in tijden van kredietcrisis, het toch maar aandurft om met een geheel nieuwe voorstelling te komen!

In 1e instantie is Supermodel de Musical tot en met 5 april in het Krasnapolsky theater in Amsterdam te zien. Mocht de voorstelling een succes blijken, dan is een nationale tour niet uitgesloten. De speeldata zijn van donderdag tot en met zondag, met zowel op zaterdag als op zondag een matinee voorstelling. Kaarten kun je reserveren via http://www.ticketpoint.nl
11 January 2009
Première
Amsterdam
Hotel Krasnapolsky
http://www.supermodeldemusical.nl
super model de musical, super model, krasnapolsky, claudia de graaf, oren schrijver, wouter braaf, boris schreurs, bora sirin, bettina holwerda, celine purcell, paul van ewijk, the full monty, educating rita