Recensie

Theater Terra’s Peter Pan vliegt er op uit ⭐⭐⭐⭐

Peter Pan is de nieuwste voorstelling van Theater Terra. Een gloednieuwe bewerking van het bekende verhaal krijgt in een fraai decor een nieuw (poppen)leven.

J.M. Barrie’s Peter Pan is een van die klassieke verhalen, die in Nederland zijn bekendheid mede te danken heeft aan de Disney-film. In bijvoorbeeld Engeland is het een echter een theaterklassieker. Theater Terra weet aan deze nieuwe versie een eigen draai te geven.

In deze versie is het enigst kind Wendy die te maken krijgt met de bekende jongen die niet wilde opgroeien. Ze heeft problemen met haar ouders, die hun dwarse dochter naar een kostschool willen sturen. Ze gaat dus maar al te graag mee met Peter Pan als hij haar grote avonturen in Nimmerland in het vooruitzicht stelt. Dit tegen de zin van elfje Tinkerbel, die alle aandacht van Peter voor andere vrouwen maar niets vindt. Ze laat Wendy zelfs neerschieten door één van de Lost Boys. Gelukkig blijkt de ‘kus’ van Peter Pan haar te redden. Kapitein Haak, de aartsvijand van Peter Pan, is uit op wraak voor de hand die hij verloren is bij een gevecht met Peter: een hand die is opgegeten door een krokodil. Samen met Smee, en een derde piraat die een stuk slimmer is, maar daarvoor niet de erkenning krijgt, lukt het hem steeds bijna Peter Pan in de val te lokken.

(Foto:Boy Hazes)

De voorstelling is vooral het verhaal van Wendy, met wie het publiek zich natuurlijk ook makkelijk kan vereenzelvigen. Een meisje met een hedendaagse instelling, die in een wonderlijke wereld terecht komt. Die verwondering beleeft ook de bezoeker dankzij een knap decor, dat in eerste instantie een rommelige zolderslaapkamer is, maar eenmaal in Nimmerland bijvoorbeeld ook het schip van Kapitein Haak blijkt te bevatten, en de schuilplaats van Peter en zijn Verloren Jongens. Eveneens magisch is de manier waarop de poppen tot leven komen. Daar zijn soms meerdere acteurs per figuur voor nodig, maar dan zien we Peter en Wendy ook levensecht bewegen, lopen en vliegen. Tinkerbel is een formaatje kleiner, en dit temperamentvolle wezentje gaat dan ook een stuk wilder tekeer. Als ze stil hangt, valt het contrast op met de grote poppen: bij het elfje hangen de armen en benen er een beetje bij. Tinkerbel praat niet (echt). De geluiden worden gemaakt met een kazoo (of moeten we het prachtige Drs. P woord Gonzofoon gebruiken), waardoor het vooral toeteren is wat ze doet. Al valt er hier en daar ook wel een zin te herkennen.

(Foto:Boy Hazes)

De cast van Peter Pan is jong en dus betrekkelijk onervaren. Drie van de spelers zitten nog op een opleiding en maken hun professionele debuut. Toch lijdt de voorstelling er niet onder. De conflicten binnen de voorstelling worden wel nog iets te enthousiast uitgevoerd, maar verder doen ze het uitstekend. De eigen rollen maar ook de assistentie bij de andere karakters worden prima uitgevoerd. Anouk Snel valt op door de prachtige vertolking van Wendy, en zeker ook haar liedjes. Jarno Korf weet zich goed in te leven in de jongen die niet groot wil worden. Willianne Liemborg toetert Tinkerbel tot leven. Karin van Vliet is als Smie een leuk piratenkoppel met Anouk, die (net als de anderen) meerdere rollen vertolkt. . Sjors Arts leeft zich lekker uit in de minder sympathieke mannenrollen: de bekakte vader en de overmoedige kapitein Haak. In de mooiste momenten komt alles samen: de Verloren jongens (poppen zonder onderlichaam) die een dansje doen met de benen van de acteurs. Een doek die een kano voorstelt met Tijgerlelie erin, of een miniatuur van een vliegend piratenschip. Eén moment in het verhaal wordt steevast een publieksmoment: het hoort bij de voorstelling als de Verloren Jongens bij Peter Pan horen. Gelukkig is dat moment ook in deze versie aanwezig. En waarom zouden we ook niet geloven in dat wat we met onze eigen ogen zien?
De muziek is wederom van Fons Merkies en Laurens Goedhart. Zij weten de sfeer goed te raken. Ook voor de poppen is teruggevallen op een bekende naam: Kathelijne Monnens. Zij zorgde ook voor het creatieve decor. Wesley de Ridder, zelf al jaren een bekwaam poppenspeler, zorgde voor een prima regie van het uitstekende script van Marc Veerkamp.

Na de teleurstellende Aladdin-bewerking van vorig jaar, die wel heel dicht tegen de Disney-film schurkte, staat Theater Terra met Peter Pan ook in de 6+ categorie weer op het hoogste niveau.

Deel jouw ervaring
19 January 2020
Première
Amsterdam
De Meervaart
https://theaterterra.nl/
Peter Pan, Theater Terra

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen