---

Tijl Uilenspiegel

De cast is gewoon super. Marjolein Teepen en Roberto de Groot zingen de sterren van de hemel; zij verdienen dan ook de in april 2003 gewonnen Musical Awards voor aanstormend talent en beste acteur.

“Tyl Uilenspiegel Winnaar van 2 MusicalAwards” ... en terecht!!

De oorspronkelijke verhalen van Tyl Uilenspiegel dateren al van de 13e eeuw. Charles de Koster is echter degene die de geschiedenis van Tyl in boekvorm heeft uitgebracht in 1867 (“Les adventures de Tiel Ulenspiegel” en “Het aerdig leven van Thyl Ulenspiegel”.) Hierop heeft Opus One hun jubileumvoorstelling gebaseerd.Tyl wordt in dit verhaal afgespiegeld als een vaderlandslievende grappenmaker die ten strijde gaat tegen de Spaanse Koning Filips de Tweede.

Het verhaal gaat over Tyl die geboren wordt in Damme (Vlaanderen) en opgroeit samen met Nele, zijn geliefde. Hij is een brutale aap en heeft overal lak aan. Op een gegeven moment wordt hij door zijn streken verbannen naar Rome alwaar hij bij de Paus absolutie moet gaan vragen. Onderweg komt hij dan o.a. Lamme Goedzak tegen waar hij enkele avonturen mee beleeft. Thuis in Damme wordt Tyls vader Klaas veroordeeld en sterft. Van zijn moeder ontvangt hij de as van zijn vaders hart dat hij in een zakje om z’n nek bindt. Hij zweert wraak voor zijn vaders dood.

Aan de andere kant volg je het verhaal van de Spaanse koning Filips de Tweede die op dezelfde dag als Tyl wordt geboren en in luxe opgroeit. Filips is echter een sadistische persoon die o.a. op jonge leeftijd een aapje verbrandt. Grote aantallen verbrandingen zullen nog volgen.

Na de pauze gaat het verder als ook Tyls moeder Soetkin sterft van verdriet. Tyl trekt dan - samen met Nele en Lamme Goedzak - ten strijde tegen Spanje. Verteller Katelijne geeft hen beide toverzalf zodat ze naar de wereld van de geesten kunnen gaan. Die vertellen Tyl dat hij op zoek moet gaan naar de Zeven die Vlaanderen kunnen redden. Samen met de Geuzen komt hij in opstand tegen Filips.

Het verhaal van Tyl en Nele wordt een legende - zij onsterfelijk.

De jubileumvoorstelling van Tyl zit boordevol energie. De muziek is up-tempo en modern. Het decor is erg creatief en gedetailleerd. Het betreft hier enkele draaibare panelen en enkele verrijdbare panelen waarop ook afbeeldingen geprojecteerd worden. De cast is gewoon super. Marjolein Teepen en Roberto de Groot zingen de sterren van de hemel; zij verdienen dan ook de in april 2003 gewonnen Musical Awards voor aanstormend talent en beste acteur. Frans Schraven zet op een theatrale manier Tyl neer. Wat mij verder opviel was de choreografie; die zag er zeer goed uit. Strakke danspassen en vloeiende bewegingen - allemaal op popmuzikale klanken.

Tyl staat gegarandeerd voor een leuke avond uit!

07 November 2001
N.v.t.
Sittard
Stadsschouwburg

Marjolein Teepen, Roberto de Groot, Frans Schraven