Recensie

Vijf jaar met jou

5 jaar, 2 verhalen, 1 relatie. Maar wat voor relatie. De musical “Vijf jaar met Jou” (The Last Five Years) van Jason Robert Brown is een juweeltje om nog lang over na te praten. Een bespreking. Inclusief een gefilmde reportage van Musicalworld.TV.

Regisseur Maarten Maourik levert met Vijf jaar met Jou een prachtige voorstelling af. Ik zag The Last Five Years ooit in het Londense Menier Chocolate Factory, maar deze Nederlandse voorstelling is veel en veel beter. Er is meer interactie tussen de hoofdrolspelers en dat is knap bij een voorstelling die voor 90 procent uit solonummers bestaat. De muziek van Jason Robert Brown behoort tot de mooiste die er de afgelopen jaren is geschreven en wordt schitterend vertolkt door Alberto Klein Goldewijk op toetsen, Bart van Osch op gitaar en Evert Sillem op viool. De Nederlandse bewerking van Allard Blom klinkt als een klok.

Vijf jaar met jou is een ontroerende voorstelling met een schurend randje. Je gaat als publiek van deze twee mensen houden en het is ontluisterend om te zien hoe hun pure verliefdheid uiteindelijk zo'n pijn doet. In een musicaljaar dat gedomineerd lijkt te gaan worden door zingende Bijbelfiguren, middelbare school leerlingen, kinderen in knickerbocker en een afgedankt filmicoon is Vijf Jaar met Jou een prachtige kleine, pure acteermusical die een minstens zo groot publiek verdient.

Scenefoto's van Leo van Velzen
11 September 2008
Première
Den Haag
Koninklijke Schouwburg
officiële website
vijf jaar met jou, last five years, the last 5 years, jason robert brown, birgit schuurman, jim de groot, maarten mourik