Special

Vlaamse Musicalprijzen 2004

Om het succes van deze eerste Vlaamse Musicalprijzen te vieren, werd er nog tot in de late uurtjes doorgefeest in discotheek Red & Blue in Antwerpen.

Na West End, Broadway en Nederland heeft nu ook België haar eigen musical prijzen. In zaal Elckerlyc vond op maandag 29 november de eerste Vlaamse Musical Prijs plaats. In totaal waren er 34 genomineerden verdeeld in 13 categoriën. Gastheer van de avond was presentator/journalist Jo de Poorter. Bekende Vlamingen en de pers waren massaal op komen dagen en vele artiesten kwamen speciaal terug naar België om bij deze avond aanwezig te kunnen zijn.


image
Dat het de organisatie niet alleen om een feestje te doen was, bleek wel uit de boodschap die achter deze avond zat. Het gaat duidelijk niet goed met de musical in Vlaanderen. Al in het openingsnummer van de avond zat de 1e verwijzing naar de boodschap van deze awardshow.
Jo de Poorter: “Er is bewust gekozen voor het nummer ‘the Jellicle Ball’ uit de Andrew Lloyd Webber musical ‘Cats’. In deze musical krijgt een kat de kans op een nieuw leven. Musical in Vlaanderen is net als die oude kat, ze heeft enorm veel meegemaakt; van hoogtepunten tot faillisementen. Met deze Musicalprijzen willen we ervoor gaan zorgen dat de musical in Vlaanderen weer een nieuw leven gaat krijgen”. Jan Schepens: “Ik hoop dat met deze awardshow de nieuwsgierigheid naar musical in Vlaanderen weer zal verhogen want dat was de laatste tijd een beetje verdwenen. Gelukkig krijgt deze avond veel aandacht in de pers, en laten we eerlijk zijn, mensen zijn op dat gebied toch wat geconditioneerd. Krijgt iets veel aandacht in de pers, dan zal het wel belangrijk zijn. Hopelijk zal het de nieuwsgierigheid gaan prikkelen”.

Grote winaar van de avond was de productie van de musical afdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, ‘Merrily we Roll Along’. In totaal had deze musical 10 nominaties en wist in 5 categoriën te winnen waaronder de ‘Beste mannelijke hoofdrol’ die naar Jan Schepens ging.
Jan: “Ik vind het echt geweldig dat ik gewonnen heb, maar ik vind het tegelijkertijd ook sneu voor de verliezers, met name voor Ara. Soms zou je een award gewoon in tweeën moeten kunnen delen, want Ara verdiende het ook om te winnen!”Naast de 5 categoriën die ‘Merrily we Roll Along’ al wist te winnen, was er nog een klein feestje voor het Koninklijk Ballet van Vlaanderen. Artistiek directeur Linda Lepomme kreeg van de jury ‘De Bijzondere Prijs’ uitgereikt voor al haar verdiensten binnen de musical wereld. Linda: “Ik ben voor het eerst in mijn leven sprakeloos!”. Haar juryraport loog er niet om: “Waar zou de Musical in Vlaanderen zijn zonder Linda Lepomme, zij is de moeder, de leading lady van de musical, zowel voor de grote commerciële als voor de kleine producties”.

Als eerbetoon werden er ook nog een aantal nummers ten gehore gebracht uit producties die Linda met het Koninklijk Ballet van Vlaanderen gedaan heeft: My Fair Lady, Chess en Jesus Christ Superstar.Naast de prijzen die door de jury werden bepaald, had het publiek ook nog een stem. Via de Vlaamse website MusicalSite konden mensen stemmen op hun favoriete musical. Winnaar van deze publieksprijs is ‘Romeo & Julia’ geworden. Dieter Verhaegen vond het ‘een zalige prijs’ om te winnen en ook Goele De Raedt, zelf winares van de prijs van ‘Aanstormend Talent’ is in haar nopjes: “De award voor ‘Aanstomend Talent’ winnen is echt geweldig, maar de publieksprijs krijgen, is helemaal super. De pers in Nederland was niet altijd even positief over de productie, maar de zalen zaten altijd stampvol. Ik vind dus dat we verdiend gewonnen hebben!”.De laatste prijs van de avond, de De Morgen-prijs voor Beste Musical, werd gewonnen door het Koninklijk Ballet van Vlaanderen met de productie ‘Portret van een Verloren Lente’. Hiermee komt de teller op 7 Awards voor dit productiehuis.

De avond werd afgesloten met het nummer ‘Totale Finsternis’ uit de musical ‘Tanz der Vampire. Alle artiesten die die avond een of meerdere nummers hadden vertolkt, kwamen nog eenmaal gezamelijk op het podium om de avond af te sluiten. Om het succes van deze eerste Vlaamse Musicalprijzen te vieren, werd er nog tot in de late uurtjes doorgefeest in discotheek Red & Blue in Antwerpen.Categorie Winnaar
Creatieve Prestatie:
Dominique Borg voor de kostuums van Romeo & Julia
Muziek en Tekst:
Alain Reubens voor Merrily we roll along
Choreografie:
Martin Michel voor Merrily we roll along
Publieksprijs:
Romeo & Julia
Aanstormend Talent:
Goele De Raedt voor Romeo & Julia
Bijzondere Prijs:
Linda Lepomme
Beste vrouwelijke Bijrol:
Ann van den Broeck voor Merrily we rol along
Beste mannelijke Bijrol:
Daan van den Durpel voor Camille
Beste vrouwelijke Hoofdrol:
Chadia Cambie voor Camille
Beste mannelijke Hoofdrol:
Jan Schepens voor Merrily we roll along
Beste Regie:
Paul Eenens voor Sound of Music
Beste Song:
“Er bestaat geen dag” uit Merrily we roll along
Beste Musical:
Portret van een verloren lente
29 November 2004
Evenement
Antwerpen
Zaal Elkerlyck