Musicalreport

We Will Rock You in Londen

Op 23 november 1991stierf Freddie Mercury aan de gevolgen van aids dit was ook het einde van Queen. Het was ook een droom van Freddie om een musical te maken over Queen, deze is nu gedeeltelijk waarheid geworden. Er komen maar liefst meer dan 30 Queen-songs in voor.

We Will Rock You is ontstaan door een samenwerking van schrijver/acteur Ben Elton (Young Ones - Blackadder) en Queen. Het is een rock/pop musical met hier en daar een komische noot. Wie kent Queen niet van hun talloze nummers die in de jaren tachtig en begin jaren negentig de charts domineerden. Op 23 november 1991stierf Freddie Mercury aan de gevolgen van aids dit was ook het einde van Queen. Het was ook een droom van Freddie om een musical te maken over Queen, deze is nu gedeeltelijk waarheid geworden. Er komen maar liefst meer dan 30 Queen-songs in voor zoals: A Kind Of Magic, Bohemian Rhapsody en natuurlijk We Will Rock You. Sommige nummers zoal Radio Ga Ga werden gedeeltelijk herschreven voor deze musical.

Het verhaal speelt zich af in de toekomst op een planeet die ooit Aarde zou geheten hebben en waar nu globalisatie heeft plaatsgevonden. Overal ter wereld kijken de kinderen naar dezelfde films, dragen dezelfde kleren en hebben dezelfde gedachten. (One Vision). Planet Mall zoals de aarde tegenwoordig heet, wordt geregeerd door het bedrijf Global Soft dat wordt geleid door Killer Queen (Sharon D Clarke). Zij wordt bijgestaan door Kashoggi (Alexender Hanson) die leiding geeft aan de Ga Ga Cops. Het is een veilige Ga Ga Wereld (Radio Ga Ga), maar niet als je een rebel bent die Galileo Figaro (Tony Vincent) of Scaramouche (Hannah Jane Fox) heet en wilt rocken (I Want To Break Free). Op Planet Mall is Rock ‘n’ Roll eeuwen geleden al verbannen. Alle instrumenten zijn verbannen en ook de materialen om ze te maken zijn nergens te vinden. De computers van Global Soft genereren de muziektonen zodat de kinderen ze kunnen downloaden. Het verzet op Planet Mall groeit. Onder de lichtgevende steden leven de Bohemians Britney (Nigel Clauzel) en Meat (Kerry Ellis). Het zijn rebellen zoals Pop (Nigel Planer) die nog geloven in de Golden Age, de tijd dat jezelf een groep vormde, nummers schreef en muziek maakte. De Bohemians dromen dat deze dag, die ze “Rhapsody” noemen nog eens zal terugkeren. De legende of Rhapsody (Open your eyes, look up to the skies and see) bestaat eruit dat ergens op Planet Mall nog instrumenten bestaan. Ergens diep in “The Rock” (Wembley Stadium) ligt een machtig instrument verborgen dat ooit eigendom was van een harige guitaargod (Brian May). The Bohemians hebben een held nodig om dit machtige instrument te vinden. Ze moet hem vinden voor de Ga Ga Cops dat doen en hem in de vergetelheid van de Seven Seas Of Rhye (Seven Seas Of Rhye) zenden. Is degene die zich Galileo noemt die held?

De cast zet een zeer goed prestatie neer voor een show die toch bijna 3 uur duurt, maar geen van allen kunnen ze tippen aan de geweldige stem die Freddie Mercury had. Regelmatig komen er in het verhaal wel enkele komische onliners in die dikwijl verwijzen naar namen, van liedjes of artiesten. Sommige leden van de Cast hun naam is ontleend aan hedendaagse artiesten: Britney - Britney Spears, Meat - Meatloaf, zo ook Prince,Cliff, Aretha. De muziek wordt gespeeld door een geweldige live band die overigens erg hard speelt. Het podium heeft een gordijn met gigantisch embleem van Queen erop, ernaast rijzen twee indrukwekkende alluminiumen lichtmasten op die als de show begint de zaal vullen met een verblindend wit licht en ook tijdens de show en op het einde is het geweldige lichtspektakel. Het ensemble en een deel van de hoofdrolspelers dragen futuristische kostuums. Ze dansen met op de achtergrond gigantische videoschermen die over heel het podium vliegen in verschillende posities. Een deel van het podium komt in T-vorm naar boven en draait over de eerste rijen van het publiek. Op een ander moment komt dan een nagebouwd deel van een platform van de Londen Underground dat overigens Heartbreak Hotel heet naar boven en schuift naar voren,. Het publiek reageerde goed op de grappen van de cast en deze hadden soms zelf moeite om niet te lachen als er iemand iets riep, iedereen deed ook geweldig mee en bij de finale (We Will Rock You en Bohemian Rhapsody) zong de 2000 man bijna allemaal mee.

Als je van rock en van Queen houdt is dit zeker een aanrader. Raar is wel dat ene helft van de Britse pers hem de hemel inprijst en de andere hem afbreekt, omdat het een multimediashow zou zijn. Kaartjes kosten tussen de £2.50 en £40.00 pond. Wij hadden kaartjes van £40 maar dan heb je wel heel goede plaatsen Overigens als je voor een periode van langer dan 2 of 3 dagen in Londen bent en je wilt nog kaartje voor deze show of een andere show, spring dan eens binnen in het kantoor van Globaltickets. Dit ligt op de 1e verdieping van het British Tourist Informationcentre in Regent Street. Zij kunnen je soms nog wel aan ticket helpen of anders kan je het Half-Price Ticketbooth (niet voor alle musicals) op Leicester Square proberen, ga wel vroeg genoeg en hou er rekening mee dat je soms moet aanschuiven en je soms een booking fee moet betalen (ook bij Globaltickets). Gerucht gaan dat Ben Elton al halfweg is met het schrijven van vervolg op WWRY.

17 October 2002
Reguliere voorstelling
Londen
Dominion Theatre
Officiële website

Queen, Freddie Mercury, Brian May, Ben Elton, Tony Vincent, Nigel Planner