2 of 2 |  < 1 2
Sunset Boulevard / Jozef…..
  [ # 16 ] 04 January 2008 11:53 PM
Avatar
Broadway Ster
RankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  2666
Geregistreerd  2005-01-21

Bij deze en vlug vertaalde synopsis van http://www.theatre-musical.com. Sunset Boulevard. Niet heel erg duidelijk, maar je krijgt wel een indruk van het verhaal. Als iemand een betere synopsis vind. Ik hou me aanbevolen.  😄

SPOILERS!!!!!

Sunset Boulevard

Het doek gaat op als de Overture inzet. We zien een zwembad waarin een lijk drijft. Het lijk wordt uit het water gevist en op een brancard over het podium gedragen. Een man verschijnt en zingt (I guess it was 5 A.M.). Later komen we er achter dat deze man Joe Gillis is.

Flasback, zes maanden terug. Joe staat bij de Paramount Studios vol met zelfingenomen arrogante mensen die afspraken met elkaar die ze niet van plan zijn na te komen (Let’s have lunch). Joe is een schrijver en heeft problemen om aan werk te komen. Hij ontmoet Betty Schaefer, een productie assistente die een verhaal van Joe heeft gelezen en graag wil dat hij er een scriptvan maakt. Ze wil graag een afspraak met hem maken om het te bespreken. Hij is niet al te enthousiast hierover, maar stemt toe als zij hem helpt te ontsnappen van een paar mannen die het op zijn auto hebben voorzien. Helaas is zijn ontsnapping niet echt goed gelukt en er volgt een wilde achtervolgingsscène. Joe raakt de mannen kwijt, maar krijgt een lekke band. Hij draait een inrit op en parkeert in een lege garage van een van de huizen op Sunset Boulevard. Per ongeluk wordt hij aangezien voor een dierenbegrafenisonderneming door de butler en de bewoonster van de Villa (die we wel horen, maar niet zien). De persoon die de zojuist overleden aap die in de Villa leefde mee te nemen. Joe komt binnen in de villa waar een vrouw hem opwacht. Ze neemt afscheid van haar aap (Surrender) waarna Joe haar vertelt dat hij geen begrafenisondernemer is. Ze gebiedt hem weg te gaan op het moment dat hij haar herkend als Norma Desmond een voorbije filmster.  Ze vertelt hem hoe Hollywood haar de rug toekeerde toen de geluidsfilms op kwamen terwijl zijn, als ster van de stomme film, alles kon zeggen met haar ogen (With one look). Als ze ontdekt dat Joe een schrijver is vertelt ze dat zij zelf een scriptheeft geschreven met zichzelf in de hoofdrol, haar terugkeer. Ze wil dat hij het ‘edit’. Joe heeft geen interesse, maar stemt toe als zij hem veel geld bied. Joe trekt in in de villa. De enige andere persoon die in de villa woont (die we te zien krijgen) is Norma’s butler, Max, een mysterieuze man die zich ophoudt in de schaduw en zich aandient wanneer je het niet verwacht. Max brengt Joe naar zijn kamer boven de garange. Hij is beledigd als Joe opmerkt dat Norma nogal een dramatisch persoon is. Max beschrijft hem dat Norma de grootste stel is van allemaal (The greatest star of all).

De volgende avond. Joe gaat naar zijn afspraak met betty in Schwabb’s drugstore (Every movie’s a circus). Joe ontmoet zijn beste vriend, Artie Green, die verloofd blijkt te zijn met Betty. Betty en Joe houden hun bijeenkomst, maar Joe zegt haar dat hij het scriptniet met haar kan schrijven, maar dat het haar vrij staat om zelfstandig aan het materiaal te werken (Girls meets boy). Artie nodigt Joe uit voor oudejaarsavond bij hem thuis. We zien dat er tussen Betty en Joe iets ontstaat. Joe stemt toe te komen.

Terug in de villa. Joe en Norma kijken naar oude films van Norma (New ways to dream). Joe begint Norma beter te begrijpen en ziet wat de afwijzing van het publiek met haar heeft gedaan. Hij heeft medelijden met haar dus hij beloofd in de villa te blijven wonen nadat het scriptis voltooid, totdat Paramount van zich heeft laten horen. Voor zijn verjaardag krijgt Joe van Norma een complete make over (The lady’s paying). In eerste instantie is Joe er niet gelukkig mee, maar hij slaat al spoedig om. Norma haalt hem over om naar haar feestje met oudejaarsavond te komen. Ze heeft veel gasten uitgenodig en ze heeft zijn steun hard nodig.

Oudejaardsavond. Joe en Norma dansen samen voordat de gasten arriveren (The perfect year). Norma zegt hem dat er geen andere gasten zullen komen. Ze heeft alles in scène gezet zodat ze samen een romantische avond konden beleven. Ze bekent hem dat ze van hem houdt. Hij probeert haar voorzichtig duidelijk te maken dat dat niet wederzijds is. Zij slaat hem en gebied hem weg te gaan. Hij wordt kwaad, stormt naar buiten en gaat naar Artie. Daar is het feest in volle gang (This time next year). Joe vertelt Betty dat hij toch beschikbaar is om samen met haar aan het scriptte werken. We komen er achter dat Atie naar Tennessee vertekt om een film te draaien. Joe belt de villa om mede te delen dat hij zal verhuizen waarop Max vertelt dat Norma heeft geprobeerd zelfmoord te plegen met Joe’s scheermes. Joe snelt zich terug naar de villa waar hij Norma vertelt dat hij haar geen pijn heeft willen doen (New year’s eve/back on sunset). Als de eerste akte tot een einde komt loopt Joe naar de sofa waar Norma ligt en kust haar.

Als de tweede akte begint zit Joe naast het zwembad in een korte broek, een zonnebril en een tropische cocktail aan z’n lippen. Hij zingt tegen het publiek (wat hij veel doet gedurende de show) dat hij het zat om overal voor te moeten knokken en dat hij het accepteert dat Norma dingen juist ‘makkelijker’ voor hem maakt (Sunset boulevard). Norma komt naar buiten en zegt hem dat Paramount heeft gebeld en dat ze haar willen spreken. Ze is opgewonden dat ze haar scriptwillen verfilmen en neemt Joe mee. Ze vertrekken naar Paramount waar Norma Cecil B. DeMille ontmoet. Ze geniet van haar glorieuze terugkeer naar de studio’s (As if we never said goodbye), maar Joe en Max ontdekken buiten de studio dat Paramount helemaal niet van plan het scriptte verfilmen (het is een vreselijk script), maar dat ze haar auto willen gebruiken voor een film. Max laat Joe zweren dat hij het niet tegen Norma zegt. Joe ontmoet Betty en ze spreken af samen aan het scriptte gaan werken. Norma vertrekt en in een kort moment herinnert DeMille Norma’s glorietijd (Surrender (reprise)).

Joe en Betty werken samen aan het script. Ze voelen zich steeds meer tot elkaar aangetrokken en ze kussen bijna.

Norma stort zich helemaal op haar ‘aankomende’ filmrol met dokoters, schoonheidspecialisten, astrologen, etcetera, etcetera (Eternal youth is worth a little suffering). Norma heeft een van Joe’s scripts gevonden met Betty telefoonnummer erop en ze confronteert hem daar mee. Hij zegt dat Betty zomaar een vriendin is en dat er niets is gebeurd tussen hun. Hij gaat weg voor een laatste bijeenkomst met Betty. Samen ronden ze et scriptaf. Betty vertelt hem dat Artie wil dat ze naar Tennessee komt om met hem te trouwen. Joe en Betty biechten hun gevoelen voor elkaar op (Too much in love to care). Ze kussen gepassioneerd en gaan er samen vandoor.

Als Joe terugkomt bij de villa komt hij eerst Max tegen. Max zegt dat hij niemand ooit Norma kapot zou laten maken (New ways to dream (reprise)). We ontdekken dat Max een ex echtgenoot is van Norma en dat hij de regisseur was die haar ontdekte en groot maakte.

Joe gaat naarbinnen en vind Norma aan de telefoon met Betty. Joe grist de telefoon uit haar handen en vraagt Betty naar de villa te komen zodat hij haar de waarheid kan vertellen. In deze laatste scène raakt Norma in paniek en rent naar boven. Joe neemt een flink aantal borrels om zich voor te bereiden op wat komen gaat. Norma verschijnt weer bovenaan de trap met een pistool in haar handen.  Ze verstopt zich voor Joe als Betty binnenkomt. Joe is doebewust gemeen tegen Betty door te zeggen dat hij zijn prachtige leventje bij Norma niet op wil geven en dat zij maar terug moet gaan naar Artie. Betty rent weg en Joe beseft zich ineens wat hij zojuist heeft gedaan. Norma komt de trap af en bedankt Joe. Hij rent haar voorbij en komt terug met zijn typemachine en koffer. Hij zegt haar dat hij vertrekt waarop zij antwoord: “niemand laat een ster alleen”. Ze schiet hem in z’n rug, meerdere keren. Hij strompelt naar buiten op het terras en valt in het zwembad. We realiseren ons dat het lichaam dat we in de opening zagen het lichaam was van Joe. Terug in de villa is het druk met politieagenten, journalisten, etcetera. Norma verschijnt bovenaan de trap in het kostuum van haar rol. Ze is zich duidelijk niet bewust van wie of waar ze is. Ze gaat helemaal op in het moment en haar rol. Ze denkt dat haar film nu wordt opgenomen. Ze is zo vol dat ze even een moment neemt Mr. DeMille te bedankten. Vervolgens loopt naar het midden van het podium en is eindelijk “ready for her close up, Mr DeMille”.

  [ # 17 ] 05 January 2008 09:47 AM
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  487
Geregistreerd  2005-01-26

Okee dan, thanks Lance! Ik ben wel heel benieuwd hoe ze dat in het theater gaan doen!

Volgens mij ken ik 1 nummer, The Perfect Year.  Dat was een aantal jaar geleden een hit in Engeland en ik vond het een prachtig nummer.

   Handtekening   

Live life to the Max, tomorrow it all can be over!!!!

  [ # 18 ] 05 January 2008 10:18 AM
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1301
Geregistreerd  2005-06-07

Lance - 04 January 2008 10:10 PM

In Drunen heb ik een tijd terug een amateur versie gezien van de musical Joseph. Geweldige regie en heerlijke choreografie. De show werd zeer interessant. De show opende in een museum waar de figuur Joseph in een lijst staat (zoals Amneris aan het begin van Aida). Een aantal suppoost/rondleidster leid een schoolreisje rond door het museum. Als ze bij de beeltenis van Joseph komt begint ze met de ‘Prologue’. Joseph komt tot leven in de lijst en de show begint. Gaanderweg de voorstelling namen verschillende dames in suppoost/rondleidsterpakjes de rol van verteller over.

De rol van Potiphar werd gespeeld door een gigantische nicht met roze boa en cape, daardoor begreep ik ineens heeéeeel goed dat mevrouw Potiphar een hapje zoals Joseph wilde hebben… 😉 Het was typisch een van die zeldzame amateurvoorstelling waarbij de vocalen voor 75% om te huilen zijn, maar desondanks de show zo ongelofelijk bruist van de energie dat je een geweldige avond hebt. Ik zou zo nog een keer zijn gegaan als dat mogelijk was geweest. Ik heb ontzettend gelachen toen en wat een lol spatte er van dat podium af…

Ik blijf er bij dat ik bang ben voor 50-euro-kaartjes voor anderhalf uur theater…

Dat laatste ziet er voor mij ook eng uit, maar de show uit Drunen had ik best willen zien. Interessant met dat Aida-achtige begin en heel logisch ook om daar een rondleidster met een groep kinderen in te laten rondlopen. En zoals jij Mr. Potiphar beschrijft kan ik mevrouw Potiphar ook heel goed begrijpen 😄 .

   Handtekening   

“And I, most royally, shall now to bed
To sleep off all the nonsense I’ve just said.”

  [ # 19 ] 05 January 2008 10:47 AM
Avatar
Understudy
RankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  127
Geregistreerd  2006-07-05

Jaren geleden heb ik meegedaan aan een amateurproductie van Joseph (in het Engels). Het is een leuk, maar echt bijbels stuk, uiterst geschikt voor kinderen om in mee te doen. Het was toen dikke pret! Ik vraag me af of dit een professionele productie is, die in Nederland zal aanslaan. Het is geen JCS, het is nadrukkelijk een luchtig stuk. Ik vind de muziek geweldig goed, zoals altijd bij stukken van Andrew Lloyd Webber, en er zitten in het Engels ontzettend goede taalgrappen in. Dat doet mij vrezen voor de Nederlandse vertaling. Afwachten maar… Er zitten leuke, hele leuke mannenrollen in, de aankleding kan heel spectaculair en kleurrijk zijn, en er zitten lekkere koorstukken in. Al met al wel een van mijn favoriete stukken, dus uiteindelijk zal ik wel naar het theater gaan. Ik heb er echter wel gemengde gevoelens bij….

  [ # 20 ] 07 January 2008 11:55 AM
Avatar
West End Ster
RankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1874
Geregistreerd  2006-09-11

rineke - 30 December 2007 12:28 PM

Hoi,

Ik ben zeer benieuwd naar het verhaal van Sunset Boulevard. En zijn er misschien liedjes die er in zitten die ik zou kennen?

Zelfde eigenlijk voor Jozef… Ik ken het lied Any Dream will do, maar het verhaal niet.

Wie legt het me uit?

Dank!

Ik zal Sunset proberen, want dat deel van je vraag is volgens mij nog niet beantwoord. (heb trouwens een deja vu, volgens mij heb ik dit al eens gedaan, maar dat terzijde, boeit niet)

Centraal in Sunset staat Norma Desmond, dé steractrice (inmiddels op middelbare leeftijd) uit de tijd van de stomme film en Joe Gillis, een jonge aankomende scriptschrijver voor de “moderne”/gesproken film. Norma leidt een teruggetrokken bestaan met haar butler Max op haar mansion op Sunset Boulevard en leeft in haar eigen gedachten door als dé diva terwijl de wereld haar allang vergeten is. Door toeval komt Joe Gillis, die moeite heeft zich omhoog te worstelen in Hollywood, op haar Mansion aan Sunset Boulevard terecht.
Als Norma hoort dat Joe scriptschrijver is, nodigt ze hem uit bij haar op het mansion te blijven om met haar te werken aan het scriptvan haar come back film “Salome”. Joe accepteert. Zowel in het aanbod als de acceptatie zitten echter dubbele bedoelingen, die beiden in eerste instantie “winst"lijken te brengen maar die uiteindelijk slecht zullen uitpakken. Er ontstaat een verwrongen relatie tussen de 2, waarbij Joe zich steeds meer van de wereld en zijn vriendinnetje afsluit en steeds meer verstrikt raakt in de verwrongen werkelijkheid waarin Norma leeft. Dit alles leidt tot een dramtische eind, waarbij Norma nog eenmaal de diva kan spelen die ze allang niet meer is, zij het op andere wijze dan verwacht….

   Handtekening   

Het is niet de criticus die telt. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat , die als het tegenzit en hij faalt, in elke geval grote moed heeft getoond. T. Roosevelt

  [ # 21 ] 07 January 2008 11:57 AM
Avatar
West End Ster
RankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1874
Geregistreerd  2006-09-11

Oeps, sorry Lance had jouw synopsis over het hoofd gezien…dacht dat er nog niks over Sunset stond. Excuus.

   Handtekening   

Het is niet de criticus die telt. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat , die als het tegenzit en hij faalt, in elke geval grote moed heeft getoond. T. Roosevelt

  [ # 22 ] 07 January 2008 12:32 PM
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  487
Geregistreerd  2005-01-26

Mark, jouw uitleg is voor de mensen die snel willen lezen iets eenvoudiger dan die van Lance, dus bij deze ook voor jou: DANK!

   Handtekening   

Live life to the Max, tomorrow it all can be over!!!!

  [ # 23 ] 07 January 2008 01:23 PM
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  496
Geregistreerd  2003-01-14

jabos77 - 31 December 2007 01:53 PM

Ja, een hele leuke samenvatting! Vooral…hij heeft gevochten met een geit, maar verloren…wat een lapswans van een zoon heb je dan, als je als man niet eens van een geit kan winnen en je zoveel broers hem niet eens kunnen redden…. 😉

Ik heb deze show in Londen gezien en vond hem eerlijk gezegd helemaal niets!
Ik schrok al van het kinderkoortje dat links en rechts op een trap op het podium zat met volgend mij mooie Joseph and the amazing technicolor dreamcoats t-shirts aan. Echt zo passend bij het verhaal…not!!!
Ik hou al niet van niet-functionele kinderen in een musical, maar waarom er dan een heel kinderkoor nodig is…..
Als ik dat wil horen, ga ik wel naar een kindermusical…

Verder vond ik het ook wel een een kindermusical lijken eigenlijk. Het had zo als kerststuk (of afscheidsstuk ofzo) van een christelijke school opgevoerd kunnen worden.
Ik vond de show namelijk nogal kinderachtig overkomen. Dit zou zo door een groep acht van een basisschool gespeeld kunnen zijn, met de kleuterklassen als kinderkoortje langs de kant…

Begrijp me niet verkeerd…ik ben christelijk en heb ook niets tegen christelijke scholen, afscheidsmusicals en kinderkoren e.d. maar dit is niet waar ik naartoe wil met een echt avondje uit/theater avondje.
Als mijn neefje dit stuk als afscheidsstuk zou spelen, zou ik op de eerste rij zitten, hartstikke genieten en supertrots zijn….

Maar een heel koor met wildvreemde kinderen…. nee, dank je!

Persoonlijk had ik dit stuk dan liever gewoon volledig als opvoering van het bijbelverhaal gezien, zoals bij JCS. Hier wordt een scene bijvoorbeeld in elvis kostuum gespeeld en andere scenes weer in andere “niet uit die tijd” outfits… Echt zo niet-passend….

Nee, dit is niet mijn musical!
Als er dan een nieuwe webber musical opgevoerd moet worden in Nederland…waarom dan niet The Beautifull Game?
Dat lijkt mij nog eens een geweldige show voor hier! Een show met een boodschap.
Het hoeft niet over het verschil tussen katholiek en protestant te gaan, het kan ook vertaald worden naar het verschil tussen moslim en christen bijvoorbeeld. Oftewel ook hier erg aktueel!

Of als het dichter bij de bijbel moet blijven, Whistle down the Wind! Ook hier doet een groep kinderen in mee. Maar hier is dat ook logisch. Hoort het in het verhaal en doen ze ook echt mee, in plaats van langs de kant van het podium op een trap te zitten zingen.
Dit verhaal is ook supermooi, de liedjes zijn goed, kortom, ik vind het een hele mooie show, die ik graag nog eens in het Nederlands zou willen zien!


Zoals ik het stuk van de film ken die in de UK is uitgekomen met Donny Osmond is het een raamvertelling. Het stuk begint op een school. De juf is uiteindelijk de vertelster en de meesters nemen de rollen van de broers op zich. Ook Joseph is een van de meesters. Het kinderkoor zijn dus de leerlingen en zij omlijsten de opening en het slot.Op die manier is het wel leuk en wordt het stuk ook zodanig in een context geplaatst dat de muziek en de verteltrant logisch zijn

   Handtekening   

Don’t take your organs to Heaven. Heaven knows we need them here!
Heb jij je al als donor geregistreerd?

  [ # 24 ] 18 January 2008 12:01 PM
Avatar
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  469
Geregistreerd  2006-03-13

Caroline1 - 30 December 2007 01:23 PM

Jozef is een bijbel verhaal.
Ik zal het goed proberen te vertellen, maar het is inmiddels al bijna 10 jaar geleden dat ik voor het laatst naar de kerk ben geweest!

Jozef is de lievelingszoon van Jacob, omdat hij het kind is van de vrouw van wie hij het meste houdt. Zijn broers zijn daarom erg jaloers, dat wordt erger als hij een hele mooie mantel krijgt met alle kleuren van de regnboog (het het ook: Joseph and the technicolor dreamcoat). Ze pesten hem ook omdat hij vaak hele aparte dromen heeft en ze kan verklaren.
Op een dag gooien ze hem in een put en verkopen ze hem aan slavenhandelaars. Hij wordt meegenomen naar Egypte, waar hij als slaaf verkocht wordt aan een huishouden. De vrouw wordt verliefd op hem en probeert hem te verleiden. Jozef wijst haar af, waarna zij hem beschuldigd van ?. Hij komt in de gevangenis bij een bakker en een wijnschenker.
Zij hebben allebei dromen en Joseph verklaart ze. De dromen komen uit en als de farao dan een keer een vreemde droom heeft denken ze aan Jozef.
De farao is zo blij met hem dat hij hem zijn raadsman maakt. Het land Egypte heeft daardoor veel goede jaren en doordat Jozef het heeft voorspeld zijn ze voorbereid op de slechte jaren.
In die slechte jaren komen de andere streken bij Egypte aankloppen om eten.
Tussen de mensen ziet Jozef dan zijn broers.
Hij stopt een gouden beker in 1 van de zakken van zijn broers, waardoor er eentje gevangen wordt genomen.
In ruil voor zijn vrijlating moet dan de jongste broer komen, die hij nog nooit heeft gezien.

Hoe het verder loopt weet ik niet meer precies, maar uiteindelijk wordt hij verenigd met zijn inmiddels stokoude vader.
Dit is het bijbelse verhaal (in een beknopte versie), of de musical hetzelfde verhaal heeft weet ik niet precies.

Als je op deze site kijkt krijg je een beetje een indruk over deze musical.
http://www.josephthemusical.com/

   Handtekening   

Mijn musicalsterren:
Manon Novak, Suzan Seegers
Willemijn Verkaik, Chantal Janzen
Pia Douwes, Freek Bartels, René van Wegberg

  [ # 25 ] 22 January 2008 07:07 AM
Alternate
RankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  487
Geregistreerd  2005-01-26

Zojuist gehoord dat Antonie Kamerling in Sunset Boulevard de hoofdrol gaat spelen. Ik heb net het verhaal van Lance nog een keer gelezen met Antonie in gedachten en zie het hem helemaal doen. Dus wat mij betreft goed gecast!

   Handtekening   

Live life to the Max, tomorrow it all can be over!!!!

  [ # 26 ] 22 January 2008 03:54 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6127
Geregistreerd  2004-03-15

Gek genoeg zie ik het ook wel voor me… weet niet of ik me nu moet gaan schamen, maar het geeft me ergens geen slecht gevoel.

   Handtekening   

Have you ever yearned to go, past the world you think you know,
been in thrall to the call of the beauty underneath?

  [ # 27 ] 22 January 2008 03:54 PM
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  4893
Geregistreerd  2004-05-12

je kijkt in het verkeerde topic Heidi 😉

  [ # 28 ] 22 January 2008 03:56 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6127
Geregistreerd  2004-03-15

Ben net thuis 😉

   Handtekening   

Have you ever yearned to go, past the world you think you know,
been in thrall to the call of the beauty underneath?

 < 1 2
2 of 2