Checkpoint Charlie
change_status
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1024
Geregistreerd  2013-05-26

Nieuwe Nederlandse musical Checkpoint Charlie verwacht in de theaters

Goedemorgen Theaterproducties brengt vanaf januari 2023 de nieuwe Nederlandse musical Checkpoint Charlie. Na Hugo de Groot, de musical is dit de eerste reizende musicalproductie van producent Fons van Rongen. Van Rongen: ‘De tijd is rijp om het verhaal van de muur te vertellen, over de mensen wier leven geraakt werd door die muur. Dat was een periode waarin veel mensen verdriet ervaarden, maar sommigen vonden juist geluk. We willen het publiek laten meeleven met die gevoelens. De mozaïekvertelling die we als vorm hebben gekozen, past daar prachtig bij.’

Liedteksten
De liedteksten van Checkpoint Charlie worden geschreven door Stef Bos, bekend van onvergetelijke hits als ‘Papa’ en ‘Is dit nu later’. Bos had altijd al affiniteit met deze periode uit de geschiedenis. Dit is de eerste keer dat hij speciaal voor een musical liedteksten schrijft. Bos: ‘De tijd van de DDR was diffuus, dat doet iets met mensen. Het is ergens vergelijkbaar met de onduidelijke tijd waar we nu in leven. Destijds was er een fysieke muur die de mensen verdeelde, nu één die we niet kunnen zien.’ Naast Bos als liedtekstschrijver zullen componist Helmer Kant en regisseur Fons van Rongen hun samenwerking na Hugo de Groot, de musical voortzetten.

Verhaal
Iedereen kent de verhalen over de val van de muur in ‘89. Maar hoe is het om in Berlijn mét de muur te leven? In Checkpoint Charlie volgen we verschillende inwoners van Berlijn, die allen, van de ene op de andere dag, opgesloten zitten in ‘hun’ deel van de stad.

De zangeres die met haar beste vriend droomt van/fantaseert over een vrij leven buiten Berlijn, optreden met haar eigen band, overal ter wereld. Haar droom spat uiteen op het fonkelnieuwe prikkeldraad. Tegelijkertijd geniet haar zachtmoedige vader juist van het oude-vertrouwde leven in de DDR. Het net getrouwde stel dat ‘gelukkig’ in het westen woont, maar uiteen gedreven wordt door de grenzeloze ambitie van de man; de vrouw mist haar moeder aan de andere kant van de muur meer en meer. De grenswachter die dag aan dag zijn ronde doet, zonder dat hij gelooft in de idealen die hij moet verdedigen/bewaken. Ze leven als bomen zonder wortels.

En daar bij het checkpoint staat de Amerikaanse soldaat op wacht. Hij ziet de mensen die op 13 augustus 1961 wakker worden in een parallelle wereld. Hij ziet ze in het duister tasten, gescheiden van hun familie, hun dromen en de stad zoals ze die kenden. Door de muur. De muur die hen verdeelt én verbindt.

Checkpoint Charlie wordt in samenwerking met Impact Entertainment naar de Nederlandse theaters gebracht. Voor meer informatie http://www.checkpointcharliedemusical.nl

  [ # 1 ] 09 March 2022 10:25 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Linda Verstraten en Sanne den Besten te zien in musical Checkpoint Charlie

                                    Fotograaf: Ministerie van Beeld

Goedemorgen Theaterproducties maakte vandaag de eerste twee hoofdrolspelers bekend van de nieuwe musical Checkpoint Charlie. Linda Verstraten zal de rol van de Oost-Duitse Lena vertolken en Sanne den Besten neemt de rol van de in West-Berlijn wonende Anna op zich. Checkpoint Charlie is vanaf begin 2023 te zien in de Nederlandse theaters.

Linda Verstraten, momenteel te zien in de musical Titanic, stond eerder in Kinky Boots en Hugo de Groot, de musical. Sanne den Besten werkte de afgelopen jaren op West End in Londen en speelde daar onder andere in Les Misérables en Mamma Mia. In Nederland werd zij bij het grote publiek bekend door haar deelname aan het tv-programma ‘Op zoek naar Maria’. Producent Fons van Rongen: “We zijn ontzettend blij met Linda en Sanne in onze cast. Beiden zijn krachtige actrices, ontzettend getalenteerd, met prachtige stemmen die het publiek weten te raken.”

De liedteksten voor de productie worden geschreven door Stef Bos. Voor Bos is het de eerste keer dat hij meewerkt aan een musical. In Checkpoint Charlie wordt het verhaal verteld van acht mensen in de eerste maanden na het plotselinge optrekken van de Berlijnse muur. Mensen die van de ene op de andere dag leven in een verdeeld Berlijn, afgesneden van familie, dromen en de stad zoals ze die kenden.

Checkpoint Charlie zal vanaf januari tot eind april 2023 te zien zijn door het hele land. De rest van de cast wordt later dit voorjaar bekend gemaakt. Voor meer informatie: http://www.checkpointcharliedemusical.nl

  [ # 2 ] 09 March 2022 05:07 PM
Avatar
Broadway Ster
RankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  4150
Geregistreerd  2012-03-09

Op basis van deze twee namen zou ik meteen al een kaartje willen kopen…

   Handtekening   

“Elphaba, je bent de mooiste…”

  [ # 3 ] 02 May 2022 08:04 AM
Avatar
Administrator
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  13756
Geregistreerd  2002-11-15

Nog even de rest van de cast:

Volledige cast musical ‘Checkpoint Charlie’ bekend
Ook rollen voor Wim van den Driessche, Marleen van der Loo, Job Bovelander, Alex van Bergen, Pieter van Nieuwenhuyze en Jeffrey Italiaander



Eerder maakte Goedemorgen Theaterproducties bekend dat Linda Verstraten en Sanne den Besten te zien zullen zijn in de nieuwe Nederlandse musical Checkpoint Charlie. Zojuist liet producent Fons van Rongen weten dat Wim van den Driessche, Marleen van der Loo, Job Bovelander, Alex van Bergen, Pieter van Nieuwenhuyze en Jeffrey Italiaander de cast compleet maken. Checkpoint Charlie is vanaf januari 2023 te zien in de Nederlandse theaters.

Van Rongen: ‘We zijn ontzettend trots als producent om bij onze eerste reizende musicalproductie te mogen werken met zo’n mooie cast.’ De voorstelling vertelt het verhaal van de beginperiode van de Berlijnse Muur, waarbij acht personages worden gevolgd die met elkaar te maken hebben, elkaar tegenkomen of wier acties gevolgen hebben voor de ander zonder dat ze dit altijd direct door hebben. ‘Door de verschillende personages krijgen we verschillende perspectieven mee. In Berlijn leek de scheiding zo helder door die muur dwars door de stad; voor de mensen die het meemaakten lag het echter niet zo simpel. Simpel is het eigenlijk nooit in roerige tijden. Ook nu niet.’

Op 13 augustus 1961 werden Oost- en West-Berlijn in één nacht van elkaar gescheiden door prikkeldraad. In de nieuwe Nederlandse musical Checkpoint Charlie volgen we Berlijners die van de ene op de andere dag vrienden en familie, kansen en mogelijkheden moeten missen omdat ze niet meer welkom zijn in de andere helft van hun stad. De droom van de zangeres die op doorbreken staat spat uiteen op het fonkelnieuwe prikkeldraad. Terwijl de groenteman, haar vader, zijn waar verkoopt zoals altijd, hij is immers tevreden in de DDR. De slenterende grenswachter helpt ondertussen het prikkeldraad te veranderen in beton en begrijpt eigenlijk niet waarom. Hij praat met de oma die haar pasgeboren kleinkind aan de westkant van de muur niet kan bezoeken. De andere kant, daar waar ook niet iedereen tevreden is. Want wat als je bent opgegroeid in het oosten en je mist het, je mist je moeder en je leven daar een beetje, terwijl je man, een ambitieuze fotograaf, hier niets van begrijpt. Bij het checkpoint staat de Amerikaanse soldaat op wacht. Hij ziet de mensen die op ‘prikkeldraadzondag’ wakker zijn geworden in een parallelle wereld. Hij ziet ze in het duister tasten, gescheiden van hun familie, hun dromen en de stad zoals ze die kenden. Door de muur. De muur die hen verdeelt én verbindt.

De liedteksten van Checkpoint Charlie worden geschreven door Stef Bos, bekend van hits als ‘Papa’ en ‘Is dit nu later’. Dit is de eerste keer dat Bos speciaal voor een musical liedteksten schrijft. Checkpoint Charlie gaat in première op 30 januari 2023 in Theater De Stoep in Spijkenisse en toert daarna tot eind april 2023 langs de Nederlandse theaters.

Voor meer informatie: http://www.checkpointcharliedemusical.nl

  [ # 4 ] 18 May 2022 01:54 AM
Avatar
Hoofdrolspeler
RankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  1024
Geregistreerd  2013-05-26

De speellijst is bekend.

  [ # 5 ] 16 February 2023 09:40 AM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6801
Geregistreerd  2009-01-21

Ik zat de afgelopen tijd een beetje in mijn “musical dark years” maar toen ik het optreden van Checkpoint Charlie op de Uitmarkt zag vorig jaar was is zo positief verrast dat ik deze productie zeker wilde zien. Gisteravond deed ik dat en het voorproefje op de Uitmarkt maakte mijn verwachtingen meer dan waar.

In anderhalf uur leren we acht mensen kennen ten tijde dat de muur wordt gebouwd in Berlijn; een jong stel dat een kindje verwacht, een ander jong stel met grote dromen om het te gaan maken in de muziek, een moeder die naar haar dochter wil aan de andere kant, een vader die wil voorkomen dat zijn dochter naar de andere kant vlucht, en twee soldaten die proberen een weg te vinden tussen hun werk en hun eigen overtuigingen. Het is een kleine voorstelling over gewone mensen in abnormale omstandigheden. Alle acteurs zijn goed gecast. De zang is bij iedereen sterk evenals het spel. Niemand springt er echt bovenuit en dat is een compliment bij een ensemblestuk.

Er zitten een aantal prachtige muzikale momenten in de voorstelling waardoor ik van harte hoop dat er nog een castalbum verschijnt. Het zou jammer zijn als ook dit weer een musical is die in de vergetelheid raakt omdat het materiaal niet is vastgelegd voor later.

Ik kan deze voorstelling dus van harte aanbevelen. In tijden waarin musicals soms steeds groter en grootser lijken te moeten is het belangrijk dat ook dit soort verhalen en voorstellingen te zien zijn. De zaal gisteravond zat helemaal vol, dus dat is een goed teken.

  [ # 6 ] 18 February 2023 11:32 PM
Ensemble
RankRankRank
Totaal aantal Reacties:  77
Geregistreerd  2006-09-04

Ik heb deze een paar dagen geleden in het DelaMar gezien en het is een aanrader. De zang was erg prettig, het verhaal prima en het decor was miniem maar goed gebruikt. Er zaten mooie nummers tussen en de cast was goed.

Een positieve verassing.

  [ # 7 ] 04 March 2023 10:08 PM
Avatar
Broadway Ster
RankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  4150
Geregistreerd  2012-03-09

Vanavond in Roosendaal deze voorstelling gezien. Zeker naar het einde toe enorm pakkend. Absoluut een aanrader. Wat mij betreft ook voor de Musical Awards….

   Handtekening   

“Elphaba, je bent de mooiste…”

  [ # 8 ] 11 March 2023 01:04 PM
Avatar
Musical Ster
RankRankRankRankRankRankRankRankRank
Totaal aantal Reacties:  6801
Geregistreerd  2009-01-21

Het castalbum komt 26 maart uit. Het eerst nummer is nu al te beluisteren.