Musicalnieuws
Synopsis

STORK! vertelt het verhaal van 150 jaar Stork door de ogen van Frederik, een fictieve nazaat van de familie Stork. Frederik is de zoon van Anna van der Meer en Frans Stork, de laatste directeur uit de Stork familie. Het “enfant terrible”, opgegroeid…
Start > Producties > 2018 > Historisch > Stork!
Over...

 
producent:
Gerard Cornelisse, Theaterhotel Almelo, Wilminktheater, Muziekcentrum Enschede, Poppodium Metropool
jaar:
2018
duur:
pauze:
Onbekend
genre:
Historisch
score:
websites:


Stork!

Een theaterstuk over dromen en daden


Synopsis
STORK! vertelt het verhaal van 150 jaar Stork door de ogen van Frederik, een fictieve nazaat van de familie Stork. Frederik is de zoon van Anna van der Meer en Frans Stork, de laatste directeur uit de Stork familie. Het “enfant terrible”, opgegroeid binnen een familie met een rijke historie waar hij nooit in geïnteresseerd was. Hij was de beoogd opvolger van de firma Stork, maar heeft daarvoor bedankt - tot teleurstelling van zijn ouders. Zij hadden hem dan ook niet verwacht op het feest ter ere van het 100-jarig bestaan van de firma. Het is al pijnlijk genoeg, nu de leiding voor het eerst in handen is van iemand buiten de familie.

Op het moment dat de nieuwe directeur Feyo Sickinghe zijn openingsspeech houdt, verschijnt Frederik ten tonele. Het weerzien van Frederik met zijn vroegere grote liefde Eline - die inmiddels met een ander is getrouwd - maakt het alleen nog maar pijnlijker. Een gênante woordenwisseling tussen vader en zoon volgt. Over het nauwe keurslijf van leven in de familie Stork. Over al altijd moeten doen wat van je verwacht wordt. De discussie loopt zo hoog op dat Frans Frederik een fikse duw geeft. Frederik struikelt, knalt met zijn hoofd tegen een grote machine en raakt buiten bewustzijn.

Als hij wakker wordt, is het 1893 en staat hij naast zijn overgrootvader C.T. Stork. C.T. neemt Frederik mee door de geschiedenis van Stork, laat zien hoe het bedrijf is ontstaan, welke dromen eraan ten grondslag liggen. Wat hij en zijn opvolgers voor ogen hadden, wat er is bereikt en wat dat heeft teweeggebracht. C.T. confronteert zijn achterkleinzoon met zijn angst om te kiezen, te falen en laat hem zien wat er mogelijk
is als je je dromen durft uit te spreken en na te leven. De tijd schiet door naar 1968 en C.T. is er nog steeds. Aangestoken door zijn optimisme, stapt Frederik opnieuw op Eline af. Ze trouwen, hij gaat de confrontatie aan met Sickinghe en wordt de nieuwe directeur van Stork.

Maar wat biedt de toekomst? Het is 2018. De ontmanteling van Siemens in Hengelo is begonnen. In 2020 vertrekt het laatste grote bedrijf uit de voormalige machinefabriek van Hengelo. De verslagenheid van C.T. is groot. De hoop die hij op Frederik gevestigd had, blijkt verloren. Nu is het aan Frederik. Hij steekt zijn overgrootvader een hart onder de riem met wat hij van hem leerde, wat Stork voor de mensen heeft betekend.

Het is weer 1968. Frederik schrikt wakker. Zijn vader staat over hem heen gebogen, geschrokken van wat er is gebeurd. Maar Frederik heeft vrede met de situatie en richt het woord tot de aanwezigen.