Biografie

Ara Halici studeerde aan de Frank Sanders Academie voor Musicaltheater. Hij kreeg les van o.a. Margot Giselle, Wil van der Meer, Gerleen Balstra en Frank Sanders. Naast de opleiding volgede hij diverse workshops bij Jasperina de Jong, Petra Laseur, Perry…
Start > Acteurs > Halici > Ara Halici
Over...

 
Geboortedatum:
16-01-1976
Woonplaats:
Amsterdam
Website:


Ara Halici winnaar Gouden Genesius Penning 2015


Artikel: Fotoverslag
Voorstelling: N.v.t.
Datum: 30 nov 2015
Theater: Felix Meritis
Lokatie: Amsterdam
Auteur: Jeroen

Voor het eerst is dit jaar een Gouden Genesiuspenning uitgereikt. De gelukkige eerste ontvanger: Ara Halici

Het weer buiten staat in groot contrast met de sfeer binnen. Hoewel, ook binnen houdt niet iedereen het helemaal droog bij deze uitreiking. Dat is te danken aan een aantal zeer fraaie optredens en speeches, waaronder die van de winnaar zelf.
Deze middag in het fraaie Felix Meritis is een mengeling van filmbeelden, optredens en speeches, met als finale uiteraard de uitreiking van de penning. Op beeld zien we hoe Ara Halici enkele maanden geleden werd overvallen tijdens een bowling uitje. De verbazing en ongeloof straalt van hem af. Gelukkig blijkt hij de middag van de uitreiking nog beschikbaar, dus zien we hem ook in levende lijve deze middag.Het eerste optredens zijn er van een aantal ex-schoolgenoten en vrienden van Ara, die Wilkommen uit Cabaret vertolken in kostuums die aan Ara’s voorgaande producties herinneren. Zo zien we onder andere Burrs uit The Wild Party,de kat uit Honk en natuurlijk de Emcee. Later deze middag zal Sofia Wezer “It Don’t Mean a Thing (If It Ain’t Got That Swing)” vertolken.
Een aantal sprekers spreken hun loftuitingen uit. Beste vriend Allard Blom, en zeker ook cabaretière en klasgenote van Ara, Nina de la Croix, geven indrukwekkende speeches. Blom roemt de zijn eigenzinnigheid, Nina verwoordt haar idolate houding jegens Ara, die ze al sinds haar middelbare schooltijd kent. Een verhaal vol humor, dat tevens weet te ontroeren. Een prachtig moment is ook als Pia Douwes het op film ingestarte nummer van Ara uit het meesterlijke Lelies overneemt. Kippenvel door de herinnering aan deze beelschone productie, maar ook door de uitvoering van de ontroerende tekst, die zo mooi bij Ara past. Na haar optreden meldt de musicalster dat zij de tijd bij Cabaret, toen ze samen de kleedkamer deelden (met Chris Tates) beschouwt een van de mooiste herinneringen. Loftuitingen zijn er ook van Joop van den Ende, op beeld.
Maar ondanks de schijnbaar eindeloze hoeveelheid rollen, die Ara al speelde, en hier op film voorbijkomen, blijkt hij ook nog tijd te hebben gehad voor totaal andere projecten. Meest opvallende is waarschijnlijk de televisiereeks Bloedbroeders, waarin hij, met zijn Armeense achtergrond, samen met de Turkse onderzoeksjournalist Sinan Can een reis maakt op zoek naar de waarheid over de genocide. De journalist is nu in Syrië, en richt het woord tot hem via de film. Ook Ece Temelkura, die bij de film betrokken was, doet dat.
De laatste woorden zijn voor Frank Sanders, die de penning uitreikt, en ook vol bewondering naar Ara kijkt. En natuurlijk aan de winnaar zelf. Opvallend is om hem te horen zeggen dat hij ook mensen om zich heen nodig heeft, zoals regie. Want ook al is niet elke productie die hij gespeeld heeft even geslaagd, op de rol die Ara speelt is nauwelijks wat aan te merken.
De winnaars van de Gouden Genesiuspenning krijgen een speciale plaats in het nieuw , door stichting Tekstpierement opgerichte Genesius Gilde, weet bestuurslid Walter Groenen ons nog te melden.. Daar hebben zij de rol van meester, iemand die jongere leden (de eerdere winnaars van de Zilveren Genesiuspenning bijvoorbeeld) kan begeleiden, sturen en steunen. Dat Ara Halici ook daar zeer geschikt voor is, dat bleek wel uit de voordrachten van diverse sprekers.


Fotos

musical musical musical musical musical musical musical musical musical musical
(foto's zijn te vergroten door ze aan te klikken)