Recensie

Crazy For You

Na Anatevka, Oliver!, 42nd Street, Titanic en de Sound of Music, wordt voor de 6e Nationale Tour alles uit de kast gehaald met de Gershwin musical 'Crazy for You'. Joop van den Ende heeft na het succes, zowel in Nederland als op Broadway, van 42nd Street, duidelijk de smaak te pakken voor de grote Amerikaanse traditie van Musical-Comedy.

Joop van den Ende theaterproducties is terug met een Nationale Tour. Na de Sound of Music werd om financiele en logestieke redenen besloten om het Nationale Tour-concept op een laag pitje te zetten. Dankzij veelvuldig overleg met de schouwburg directeuren is dit jaar toch besloten het concept tenminste met een jaar te continueren.
Na Anatevka, Oliver!, 42nd Street, Titanic en de Sound of Music, wordt voor de 6e Nationale Tour alles uit de kast gehaald met de Gershwin musical ‘Crazy for You’. Joop van den Ende heeft na het succes, zowel in Nederland als op Broadway, van 42nd Street, duidelijk de smaak te pakken voor de grote Amerikaanse traditie van Musical-Comedy.

Crazy For You vertelt het verhaal van de zelfstandige Polly die vecht tegen het faillisement van haar oude theatertje. Bobby Child, een rijke bankierszoon, moet haar theater onteigenen. Maar hij wordt tot over zijn oren verliefd op Polly. Hij wil haar helpen, maar haar liefde is onbetaalbaar. Ten einde raad probeert hij Pollys hart te stelen door zich te vermommen als de beroemde theaterproducer Bela Zangler. Als de verloofde van Bobby opdoemt en zij hem herkent, is de chaos compleet. Brengt de waarheid de verliefde bankierszoon en de trotse theatereigenaresse bij elkaar?

Niet zeuren aan mijn kop, ben aan het dansen!
De rol van Bobby Child wordt gespeeld door Dick Cohen. Al binnen een paar minuten laat Cohen zien waar hij het afgelopen jaar zo hard aan heeft gewerkt; het tap-dansen. Tijdens het 2e nummer van de voorstelling, ‘Niet zeuren aan mijn kop’, krijgen we meteen al een geweldige tap-show te zien van Bobby en zijn showgirls.
Joost de Jong: “ik sta echt versteld van dingen, ik wist dat Dick goed kon zingen en spelen, maar ik ken hem niet echt als danser. Ik heb echt met verbazing zitten kijken”. Cohen zit duidelijk op zijn plaats in zijn eerste grote hoofdrol. Bijna elke scene op het podium, snelle verkledingen, zingen, dansen, tappen, hij lijkt er zijn hand niet voor om te draaien. En dat alles met een glimlach en een enorme uitstraling! De energie spettert werkelijk van het podium af.
Joke de Kruijf zien we in de rol van de stoere cow-girl Polly. Een prima rol voor haar, ze staat duidelijk haar mannetje tegenover Peter Reijn die we in de rol van Lank zien. Gelukkig krijgen we niet alleen de harde kant van Polly te zien, want middels het mooie nummer ‘De man die echt van me houdt’ blijkt dat ook cow-girls behoefte hebben aan een man in hun leven. Tijdens de persdag gaf Joke aan dat dit waarschijnlijk haar laatste hoofdrol zal worden in zo’n grote showproductie gezien haar leeftijd. Tijdens de premiere heeft ze bewezen dat ze deze job nog gemakkelijk aankan. Qua zang en spel is Joke natuurlijk ijzersterk, maar ook qua dans laat zij zien dat zij niet onderdoet voor de nieuwe generatie musical-acteurs en actrices.

Naast Dick en Joke zijn er ook 2 hoofdrollen weggelegd voor respectievelijk Chantal Janzen, in de rol van Patsy en Anouk van Nes in de rol van Tess. Ondanks dat de rol van Chantal niet zo heel groot is, laat ze toch een goede indruk achter. Joost de Jong: “Ik geloof dat ze maar 15 zinnen zegt, maar ze zijn allemaal grappig, ik heb alleen maar in een deuk gelegen bij haar. Ze was absoluut aanwezig!”. Met haar bijna ‘Betty-Boop’ stemmetje en domme blondjes-imago weet ze inderdaad de zaal op haar hand te krijgen.
Anouk van Nes is na een paar jaar van afwezigheid weer terug bij haar basis, het theater. Ondanks dat ze haar stoffige tap-schoenen achter uit de kast moest halen, laat ze zien dat ze het tappen nooit verleerd is. Het is jammer dat haar rol net te klein is om te laten zien wat ze allemaal in huis heeft, maar het moge duidelijk zijn, Anouk voelde zich weer als een vis in het water op het toneel.
Verder zijn er nog wat kleinere bijrollen zoals Jaqueline Aronson in de rol van Irene Roth, Christo van Klaveren zien we als theaterproducent Bela Zengler, Peter Reijn speelt de rol van hotel eigenaar Lank Hawkins. Tot slot neemt Marielle Fiolet de rol van Lottie Childe, moeder van Bobby, op zich. Dit alles wordt ondersteund door een geweldig ensemble, bestaande uit 18 ensemble leden en 6 swings!

Ik voel Ritme!
Anouk van Nes vertelde MusicalWorld al tijdens de persdag dat Crazy for You eigenlijk een musical is die je meerdere malen moet gaan zien wil je alles meekrijgen wat er op het toneel gebeurt. Er gebeurd inderdaad heel veel, niet alleen op zang en dans gebied, maar ook zeker op visueel gebied. Grote decors zorgen ervoor dat je midden op Broadway staat voor het Zangler theater waar de show ‘follies’ opgevoerd wordt. Zelfs het Empire State Building ontbreekt niet in het straatbeeld. Van het flitsende New York worden we meegenomen naar Deadrock, Nevada. Een voormalig mijners dorpje waar, sinds de sluiting van de mijnen, het leven maar een dooie boel is geworden. Ook hier is er qua decor flink uitgepakt. Een saloon, hotel en postkantoor anex theater, je vind het er allemaal in Deadrock, Nevada. Om het contrast tussen enerzijds de grote stad en anderzijds het kleine dorpje extra naar voren te brengen, wordt gespeeld met snelheid binnen de nummers, het dansen en de toonhoogtes. Als er gaandeweg meer ‘vleugjes New York’ in Deadrock te zien zijn, wordt het tempo ook steeds een beetje opgevoerd, waardoor de 2 uiteindelijk als het ware samensmelten.

Omdat ‘Crazy for You’ een show-musical is, mogen grote dansnummers natuurlijk niet ontbreken. Angelique Ilo is verantwoordelijk voor de choreografie voor deze Nederlandse versie van de productie. Al eerder was zij als danssupervisor betrokken bij de Broadway versie van ‘Crazy for You’. Aan haar de zware taak om met de cast de grote show en dans nummers als ‘Niet zeuren aan mijn kop’, ‘Raak die Bas’, ‘Ik voel Ritme’ en ‘Bijt op je Lip’ er zo uit te laten zien alsof het geen enkele moeite kost.
Een bijzondere scene die eruit springt, is het nummer ‘Wat kan de reden zijn?’. Bobby, in de vermomming van Zangler, en Zangler ontmoeten elkaar terwijl ze beiden stomdronken zijn. Gelovend dat ze in de spiegel kijken en niet doorhebben dat er een ander tegenover hen zit, ontstaat er een hele leuke spiegelbeeldscene waarin het tot in de kleinste bewegingen op timing aankomt. Volgens Christo van Klaveren, in de rol van Zangler, heeft het oefenen van deze scene ‘bloed, zweet en tranen’ gekost, ‘maar vanavond ging het perfect’ aldus Christo.

Lief Secreetje!
Wie op zoek is naar een goed staaltje artisticiteit met een lach, zit bij ‘Crazy for You’ zeker goed. Joost de Jong “Ik had me heel erg ingesteld op de Fred Astaire films en dan krijg je wat je verwacht, mooi gedanst, goed gezongen en leuk gespeeld. Dat is wat ik had verwacht en dat heb ik gekregen”. Ook Antje Monteiro beaamt dit: ” In deze tijd waar ontzettend veel ellende plaatsvind is het naar mijn mening heel gezond om een avondje te ontspannen en naar het theater te gaan. Dan is ‘Crazy for You’ natuurlijk een hele vrolijke musical waar je na afloop gewoon met een lekker en goed gevoel de zaal uit komt”.

Première
Rotterdam
Nieuwe Luxor Theater
Officiele website

crazy for you, joke de kruijff, chantal janzen, dick cohen, gerswin, joop van den ende, anouk van nes