Perspresentatie

Echt Hema, de Musical

Vanaf september 2012 is Hema de musical in Nederland te zien. Op dinsdag 15 mei presenteerde cast en creatives zich aan de pers in, hoe toepasselijk, de oudste Hema van Nederland; die aan de Nieuwendijk in Amsterdam.

In Hema de musical zie je een dwarsdoorsnede van de Nederlandse samenleving en maak je kennis met verschillende Hema medewerkers. Zo is Anja (gespeeld door Anne-Mieke Ruyten) er al 20 jaar in dienst . Zij zit in een midlifecisis. Maar ook met Huibert (gespeeld door Thomas Cammaert) van de fotoafdeling en vele anderen. Een ding is zeker; hoe verschillend ze ook zijn, samen zijn ze 1 team door dik en dun. Alles wordt anders in het Hema filiaal met de komst van de nieuwe Spaantalige stagiaire Ramona Fernandez. Het is voor haar heel belangrijk om in te burgeren in de Nederlandse samenleving en waar kun je dat beter doen dan in de Hema? Zal zij uitvinden wat de ‘Nederlandse identiteit’ is?

Regisseur Saskia Huybrechtse is blij dat de musical er gaat komen. “Eindelijk is het zover, een musical over de leukste en gewoonste winkel van Nederland! Van kinds af aan ben ik al fan van de Hema, ik vind het een winkel die mensen verbindt want iedereen winkelt wel bij de Hema.  Daarnaast is ze altijd erg trouw gebleven aan wie ze is, maar de vraag is of Nederland wel zo trouw aan zichzelf is gebleven in de loop der jaren. Daar gaat deze musical over.”

Iemand die al vroeg bij het creatieve proces van Hema de Musical betrokken was, was Laus Steenbeeke. In de voorstelling speelt hij de rol van zowel Eddy als van Marco. “Eddy is een vrolijke homosexuele man van in de 40 die single door het leven gaat maar die stiekem toch wel iemand mist al laat hij dat niet echt merken. Daarnaast speel ik Marco, een postbode en de echtgenoot van Anja. Zij hebben bijna hun 25 jarig huwelijksfeest, maar misschien gaat dat wel niet door, want ze zitten in een huwelijkscrisis. Dit ligt natuurlijk aan Anja aangezien zij in een midlifecrisis zit. Het leuke aan deze twee rollen is dat het twee heel uiteenlopende personages zijn. Eddy is heel flamboyant, een lekkere relnicht die gerust op tafel springt om zijn woordje te doen. Marco is daarentegen heel down to earth. Doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg. Hij wil het liefste in en om het huis bezig zijn en is totaal niet avontuurlijk”, aldus Laus.

De rol van onvervalste puber Nancy zal gespeeld gaan worden door Sytske van der Ster. “Nancy is de jongste van het stel. Ze is via haar oma, Tilly (Wimie Wilhelm red.) bij de Hema gekomen. Haar oma heeft haar onder haar vleugels genomen omdat Nancy nogal onhandelbaar is. Zo kan ze in ieder geval een oogje in het zeil houden. Op zich gaat het best goed met Nancy in de Hema maar ze ziet het wel als een verlengde van de middelbare school. Dus ze zet zich lekker af tegen de bedrijfsleider Van Seumeren (Joep Onderdelinden red.). Maar het is vooral schoppen tegen de gevestigde orde, ze zal nooit echt iets durven doen. Gevalletje ‘grote mond, klein hartje’ dus”, aldus Sytske.

Wie naar voorstelling komt kijken moet volgens Laus Steenbeeke geen ‘Hema geschiedenis’ verwachten. “Het verhaal speelt zich af in de Hema, het gaat over het personeel dat daar werkt en de manier hoe ze met elkaar omgaan. En natuurlijk over gewoonten en eigenaardigheden van de Hollanders. Het verhaal speelt zich overigens niet in het heden af, maar in eind 2001 / begin 2002. Dit jaartal is bewust gekozen vanwege het feit dat er toen ontzettend veel gebeurde op Hollands niveau. We stonden aan de vooravond van de Euro en er was een Koninklijk huwelijk op komst. Gebeurtenissen die mooi zijn om uit te lichten en ook wat met de mensen doen. “

Denkt men aan de Hema dan wordt dit in veel gevallen in 1 adem genoemd met rookworsten en tompoucen. Het gevaar ligt dan ook op de loer dat de voorstelling meer naar een klucht gaat neigen dan naar een musical. Toch is dit volgens Laus en Sytske niet het geval.
Laus: “Het worden geen karikaturen, maar hele herkenbare mensen van vlees en bloed, die te volgen zijn in hun problemen. Natuurlijk zijn er geestige onderbrekingen en zal er zeker veel gelachen gaan worden. Maar hopelijk gaan we ook ontroeren, want het is een heel lief verhaal over menselijkheid.”
Sytske vult aan: “De reden dat het geen klucht gaat worden komt ook door de acteurs die erin meespelen. We zijn in staat om er een rond personage van te maken. En de regisseur (Saskia Huybrechtse red.) waakt er natuurlijk ook voor dat het niet plat gaat worden. Het gaat om het lief en leed van de mensen dus we gaan ook zeker de ontroering opzoeken.”

Volgens Sytske is Hema de Musial een absolute must voor aankomend theaterseizoen. “Het gaat een hele leuke en herkenbare avond worden. Een avond met de ouderwetse lach en een traan.”
Hema de musical gaat op 21 oktober in Theater Carré in Amsterdam in première en zal tot en met mei 2013 in de grotere theaters in Nederland te zien zijn. Voor meer informatie en de volledige speellijst ga naar http://www.hemademusical.nl

15 May 2012
N.v.t.
http://www.hemademusical.nl
hema, musical, rookworsten, tompouchen, thomas cammaert, anne-mieke ruyten, joep onderdelinden, laus steenbeeke, bos theaterproducties