Recensie

Disney Musical Sing-a-long: Geniet, maar zing met mate

De Theaterfabriek in Amsterdam was even de thuisbasis van het gelikte Disney tussen de gelekte olie van de oude fabriekshal.

Iedereen heeft van die gezellige kneuterige tradities, zoals gezelschapsspelletjes op vrijdagavond met vrienden of fonduen met de familie met kerst. Chantal Janzen heeft zo haar eigen tradities: Jaarlijks een avondje disneyliedjes zingen met vrienden. Ze heeft Stanley Burleson, Casey Francisco en Jamai Loman uitgenodigd voor zo’n avond en samen nestelen ze zich voor het grote scherm. Chantal begint met ‘Als een ster valt in de nacht’ uit Pinokkio, het nummer met de bekende klanken waar elke Disney Classic mee begint. Langzaamaan laten de vier zich gaan in een knotsgekke verkleedpartij om af te sluiten met een Eurovisie Disneyfestival waarbij het publiek de winnaar bepaald.

Walt Disney heeft de tekenfilms in de vorige eeuw op de kaart gezet en in bijna al die films waren de muziek en dan vooral de liedjes van groot belang. Disney werd niet voor niets beloont met meerdere Oscars voor ‘Best song’. Walt Disney Theatrical produceerde zelf al eerder ‘On the record’. Een voorstelling die door Amerika tourde in 2004.  Nu krijgt Nederland haar eigen ode aan het Disneylied met deze Disney Musical Sing-a-long.

Stanley Burleson is niet alleen één van de solisten hij is ook de regisseur en heeft samen met (hoe kan het ook anders) Maurice Wijnen de voorstelling samengesteld. Op een paar songs na zijn het allemaal songs uit de Disneyfilms vanaf De Kleine Zeemeermin. Stanley weet als regisseur de meligheid van een groep vrienden die de bekende Disney scènes naspeelt goed over te brengen. Bij nummers zoals ‘Een sprong vooruit’ uit Aladdin en ‘Al die kommer en kwel’ uit De Kleine Zeemeermin spat het plezier van het toneel.

Het heet dan wel Disney Musical Sing Along, maar in de praktijk wordt maar weinig mee gesing-a-longd. Op de plaatsen waar het publiek van zich mag laten horen verschijnt de tekst van de liedjes boven het toneel op een balk. Het afwachtende publiek kwam echter pas goed los toen Jamai tijdens ‘Mensenkind’ uit Tarzan het publiek vroeg mee te zingen. Als Chantal de intro zingt van ‘Van zo ver’ uit Tarzan en zich door een hele reeks moeilijke Latijnse plantennamen worstelt merkt ze plots op: ‘Wat gek dat niemand meezingt’. Uiteindelijk maar goed ook, want zo kunnen wij als publiek vooral genieten van de heerlijke muziek.

Het leeuwendeel van de nummers komt van de hand van Disney’s ‘hofcomponist’ Alan Menken. Zijn muziek is altijd een feest om naar te luisteren, daar is deze voorstelling geen uitzondering op. Tussen de nummers zit voor Nederland ook een primeurtje, want Jamai zingt ‘Haar stem’, een Nederlandse vertaling van het nummer ‘Her voice’ uit de Disney musical The Little Mermaid die vorig jaar op Broadway te zien was. Het nummer is verweven met ‘Dat is mijn wens’ uit dezelfde tekenfilm gezongen door Chantal waardoor het een duet word. Ook een vierstemmige versie van het nummer ‘De Klokken van de Notre Dame’ uit De Klokkenluider van de Notre Dame’ is zalig om naar te luisteren en zorgt voor kippenvel. De Nederlandse nummers worden over het algemeen gezongen in de voor de bezoekers bekende vertalingen uit de tekenfilms, zo horen we hier gelukkig weer ‘Belle en het Beest’ en niet ‘Meisje en het Beest’. Nu alleen nog de originele versie van ‘Kom erbij’ in plaats van ‘Kom erin’ en het zou beter zijn, want dat kunnen we tenslotte echt meezingen.

Wanneer we Jamai horen zingen als Tarzan in het duet ‘Voor het eerst’ is het gewoon té zonde dat hij de rol niet daadwerkelijk heeft gespeeld, het maakt je nieuwsgierig naar hoe andere nummers van Tarzan zouden klinken als hij ze zong. Ook met het nummer ‘Daarbuiten’ uit De Klokkenluider van de Notre Dame levert hij een pareltje af. Te midden van een lang Nederlandstalig blok komt er spontaan een Engelstalig nummer voorbij, ‘Just around the riverbend’ uit Pocahontas, waarin Casey ons laat genieten van haar heerlijke stem, maar als ze losgaat in ‘Of je het gelooft of niet’ uit Hercules zien we een swingende souldame. Stilzitten kan haast niet meer. Het is echter onbegrijpelijk dat ze tijdens het Eurovisie Disneyfestival doorslaat in het nummer ‘Reflection’ uit Mulan, in de versie van Christina Aguilera was het al niks, nu weer niet. Stanley is hilarisch als hij ‘op zijn leeftijd’ Ryan speelt in High School Musical, maar zijn ‘Zij leven voort’ uit The Lion King is prachtig. Chantal Janzen zingt twee nummers uit Enchanted, namelijk ‘Hoe weet ik nu?’ en ‘Een liedje hoort erbij’, vooral de laatste is hilarisch met haar betoverende bosdiertjes. Haar komische timing is al vaak aangehaald en die blijft ook nu weer fantastisch.

Ondanks het kleine verhaaltje waarmee de voorstelling wordt opgestart blijft Disney Musical Sing-a-long natuurlijk gewoon een liedjesprogramma, maar dan wel een heerlijk hysterisch liedjesprogramma met een aantal prachtige kippenvelmomenten. Je zou willen dat dit bij jou thuis ook zou kunnen en met de juiste vrienden kan dat wellicht ook…

18 October 2009
Première
Amsterdam
De Theaterfabriek
http://www.musicals.nl
disney, musical, sing a long, chantal janzen, jamai loman, stanley burleson, casey francisco, beauty and the beast, tarzan, pochahontas, hercules, micky, minnie, goofy, mulan, the lion king, high school musical