Perspresentatie

Er was eens….

Er was eens een lief klein meisje; iedereen die haar zag hield veel van haar, maar haar grootmoeder wel het allermeest, en die wist eenvoudig niet, wat ze het kind allemaal zou willen geven.

Op een keer gaf ze haar een rood fluwelen mutsje, en omdat het haar zo goed stond en ze nooit meer iets anders droeg, werd ze voortaan enkel maar Roodkapje genoemd.

De ochtendnevel boven het dorpsplein trekt op. De vroege ochtendstilte wordt onderbroken door de klanken van een oud pierement. Olivier de Orgelman staat naast de fontein en brengt de mooiste orgelmuziek ten gehore. Opeens valt zijn blik op de gedenksteen bij de waterput. Dat doet Olivier denken aan die dag van toen. Die bijzondere dag… De dag waarop het hele dorp in feeststemming was! De dag waarop Roodkapje en haar oma bevrijd werden!

Relatief nieuwe theaterproducent Van Hoorne Events komt aankomend theaterseizoen met ‘Roodkapje de Musical’ in de Nederlandse theaters. Het idee voor deze musical ontstond zo’n 3 jaar geleden toen producent Michael van Hoorne in de Efteling liep. Al wandelend door het Sprookjesbos liep hij langs het sprookje ‘Roodkapje’ en vroeg zich af waarom er eigenlijk niet eerder een musical over dit verhaal gemaakt was en ging meteen met het idee aan de slag. Op kantoor maakte hij een poster met 1 van zijn werkneemsters als Roodkapje. Hij ging met het idee en de poster naar Impresario AT Theater (onderdeel van AT Productions red.) en zij zagen meteen mogelijkheden in het concept. Een hoofdrolspeelster hadden ze ook al in gedachte, namelijk Maud Mulder (bekend van o.a. Idols en Sterren dansen op het ijs red.)

Van Hoorne Events richt zich voornamelijk op de familiemusical. Een belangrijke vraag die ontstond bij het creatieve proces van Roodkapje was dan ook ‘hoe ga je het verhaal vertellen zonder de gruwelijkheden die in het originele sprookje voorkomen?’
Er werd daarom besloten om wat af te wijken van het klassieke verhaal. Zo zullen er bijvoorbeeld niet 1 maar 2 wolven in het verhaal voorkomen. Een mannelijke en een vrouwelijke wolf. De vrouwelijke wolf heeft duidelijk de broek aan in huis want die stuurt haar man continu op pad om Roodkapje te vangen. De mannelijke wolf, die eigenlijk vegetarisch is, wil daar liever niet aan maar zit zo onder de plak bij zijn vrouw dat hij geen keuze heeft.

Het verhaal begint met een verteller namelijk Orgelman Olivier gespeeld door Marcel Smid. “De orgelman is de vertrouweling van iedereen in het dorp. Hij brieft nieuwtjes rond en brengt de jeu in het leven op het dorpsplein en men vertelt hem ook allerlei verhalen”, aldus Marcel. De reden dat er voor een verteller is gekozen heeft volgens Smid te maken met mogelijke nieuwe producties waarmee Van Hoorne Events in de toekomst wil gaan komen. “Er wordt de Orgelman allerlei verhalen verteld en nu pikt hij daar dan het verhaal van Roodkapje uit. Maar het idee van een verteller zou natuurlijk als een herkenbaar punt kunnen terugkeren. Wie weet met welk verhaal hij de volgende keer komt.”
Naast de rol van de Orgelman is ook de regie in handen van Marcel. Een kombinatie die wat hem betreft prima te doen is zolang je niet de hoofdrol speelt. “Ook vind ik het prettig om uit eigen hand te ervaren waar de goede punten en eventuele knelpunten zitten in de voorstelling”.
Voor Marcel is de combinatie van spel en regie eigenlijk een logische stap in zijn carrière. “Ik heb veel podium ervaring in zowel musical als opera en operette. Daardoor zie je dingen om je heen waarvan je denkt ‘had daar nou niet beter over nagedacht kunnen worden?’ Belangrijk is dat je publiek op de rand van het podium weet te trekken, dan zit je goed. Je ziet vaak dat het maar momenten zijn dat men zo geboeid is en dat het na een paar minuten toch weer inzakt. Ik hoop met Roodkapje het stuk zo in elkaar te gaan zetten dat men de hele voorstelling geboeid blijft.”

De rol van Benjamin de Jager gaat gespeeld worden door Roy van den Akker. “Ook deze rol is wat aangepast”, volgens Roy. “Hij is geen oudere man zoals in het originele sprookje maar een ‘jonge god’ die heimelijk verliefd is op Roodkapje. Hij is het type grote mond, klein hartje en doet stoer maar is in weze behoorlijk onzeker omdat hij niet weet wat Roodkapje precies van hem vindt.”
De liefdeslijn tussen Roodkapje en Benjamin is ook nieuw toegevoegd in deze productie. “Speel je het verhaal sec zoals iedereen het kent, dan ben je al met 30 minuten klaar. Vandaar dat er een aantal aanpassingen en toevoegingen gedaan zijn die het verhaal interessanter, sterker en leuker om naar te kijken maakt. De producent wilde Roodkapje meer diepgang geven dan alleen het meisje wat met haar mandje vol koekjes naar oma gaat. De liefdeslijn is dus ook meer vanuit het oogpunt van Roodkapje dan vanuit Benjamin. Op de vraag op wie ze verliefd zou kunnen worden bleef eigenlijk alleen de jager over en toen is ook meteen de insteek voor de jonge jager gekomen”, aldus Roy.

De hoofdrol in deze musical is, zoals eerder al vermeld,  Maud Mulder.  Maud is niet de eerste kandidaat uit Idols die in het theater te zien zal zijn. Onder andere Jamai Loman, Jim Bakkum en Dewi Pechler gingen haar voor. “Musical is niet het eerste waar ik aan dacht na Idols. Maar ik werd voor deze rol benaderd en daar was ik wel door gevleid. Ik hou enorm van sprookjes dus het verhaal van Roodkapje trok me al meteen. Het feit dat ik na 4 jaar solo bezig te zijn geweest nu weer iets met een groep kan doen staat me ook heel erg aan. Samen iets creëeren voor theater waar mensen naar toe komen om echt naar je te kijken en luisteren en waarbij je hun volle aandacht hebt. Dat is toch een mooi gegeven”.
Speciaal voor deze voorstelling heeft Maud ook een nummer geschreven. “Ik ben bezig met mijn 2e eigen album wat na de zomer gaat uitkomen. Ik zat zo lekker in het schrijfproces dat ik gevraagd heb of ik ook voor de musical een bijdrage mocht leveren. Ik heb het nummer ‘Mijn Hart’ geschreven, een liefdesnummer voor Benjamin de Jager. Dit nummer gaat overigens ook uitgebracht worden als single.”

Het verhaal van Roodkapje is in de loop der eeuwen in diverse hoedanigheden verteld. Toch zal deze musical zich met name door de humor gaan onderscheiden. “De humor komt met name bij de wolven vandaan”, aldus Roy. “ Het is toch een geweldig idee dat je een mannelijke vegetarische wolf hebt die niet alleen bang onder de plak zit bij zijn vrouw maar ook nog eens bang is van zijn eigen spiegelbeeld.”
Roodkapje de Musical gaat op 11 oktober, als opening van het Sprookjes Festival, in Arnhem in première. In totaal zullen er zo’n 100 voorstellingen tot aan april 2009 gespeeld gaan worden. Voor de volledige speellijst ga naar http://www.roodkapjedemusical.nl

17 March 2008
N.v.t.
Ottoland
Het Huis van Oma
http://www.roodkapjedemusical.nl
roodkapje, maud mulder, idols, jamai, jim, marcel smid, ernst daniël smid, roy van den akker, joop van den ende, v&v entertainment, fame, les misérables