Perspresentatie

Full Monty’s naakte waarheid

De afgelopen maanden dook the Full Monty al her en der op in het land, maar vandaag was er de officiële persdag om de cast en creatives van deze musical aan Nederland te presenteren.

Geen baan meer. Geen vrouw meer. Geen toekomst meer. En wat doe je dan, als je ineens een groot bedrag aan alimentatie moet op hoesten, om te voorkomen dat je straks ook geen kind meer hebt? Dan begin je een stripact. Met je vrienden. Die allemaal net zo werkloos zijn als jij.
Als Berry ziet hoe de vrouwen in zijn stad uit hun dak gaan bij een Chippendales-achtige voorstelling en uitrekent hoeveel geld die show heeft opgeleverd, bedenkt hij samen met 5 mede-werkelozen een stripact. Er is alleen één klein probleem: de vijf werkeloze mannen zijn niet bepaald de meest sexy jongens en niet in de wieg gelegd voor een striptease-act.
Er zit maar één ding op: de enige manier om deze act te laten slagen, is om vrouwen naar binnen te lokken door hen te beloven dat ze zich écht helemaal blootgeven en “Full Monty” te gaan!

Voor producenten Ruud de Graaf en Hans Cornelissen is deze voorstelling een belangrijke productie. “Deze titel staat al een aantal jaar op ons verlanglijstje. Zo’n 10 jaar geleden is The Full Monty met succes op Broadway opgevoerd en daarna is er een lange tijd een blokkade op de rechten geweest. Zo’n anderhalf jaar geleden kwamen de rechten plotseling weer vrij en besloten we deze meteen aan te kopen. Qua timing is het natuurlijk nu ook actueler dan ooit met alle economische ellende om ons heen”, aldus Ruud de Graaf.

Creatief producent Hans Cornelissen vindt dat ze met The Full Monty iets bijzonders in handen hebben. “Ondanks dat wij ons de laatste jaren een beetje gespecialiseerd hebben in het ontwikkelen en maken van nieuwe producties (Wat zien ik?!, Op Hoop van Zegen en volgend seizoen Het geheim van Volendam red.), zijn we trots dat we deze wereldhit als 1e in de Nederlandse theaters mogen brengen. Iedereen kent The Full Monty van de stripact, maar het is natuurlijk veel meer. Het verhaal zit vol humor, bevat ontroerende scènes en heeft zowel swingende nummers als hele mooie ballads”, aldus Hans.
Regisseur Paul van Ewijk voegt toe: “De stripact is inderdaad belangrijk, maar waar het in the Full Monty eigenlijk om draait is de Liefde en het gevecht om de Liefde. Bijvoorbeeld de liefde voor je kind en het gevecht om hem te mogen blijven zien.  Maar zoals in zoveel musicals overwint de Liefde gelukkig alles.”

Aangezien Musicalworld de afgelopen maanden uitgebreid aandacht heeft besteed aan de mannen binnen deze productie, besloten we vandaag ons eens te concentreren op de vrouwen in deze musical. Musicalworld sprak met Bettina Berger over haar 1e musicalrol.

Ondanks dat het toch voornamelijk om de mannen gaat in deze productie, zien we ook een aantal vrouwen op het podium. Kun je iets meer vertellen over de rol die je gaat spelen
Ik speel de rol van Janny van de Molen, zij is de vrouw van Sjon, een van de strippers. Janny is het type vrouw met een klein hartje maar een grote bek.
Zij werkt in de plaatselijke supermarkt en hij is werkeloos en daardoor erg gefrustreerd. Ondanks dat Janny hem regelmatig pushed om diverse baantjes aan te nemen, schiet het qua werk niet echt op. Daardoor zitten ze in een behoorlijke huwelijksdip. Zo erg zelfs dat ze al een jaar geen sex meer hebben gehad. 
Hoe is de rol van de vrouwen in deze voorstelling neergezet?
Het is best een behoorlijke aanpassing op de Broadway versie, het aantal vrouwen op het podium is bijvoorbeeld teruggebracht naar 4. Daardoor is de rol van de vrouwen compacter gehouden.  Maar het mooie aan deze productie is wel dat elk vrouwelijk karakter mooi uitgeschreven is waardoor je toch een bepaald type neer kunt zetten.

13 October 2009
N.v.t.
Amsterdam
Het Zonnehuis
http://www.fullmontymusical.nl
the full monty, ruud de graaf, hans cornelissen, charly luske, ellen evers, vincent de lucenet, bettina berger, ONM, BNN, musical, wat zien ik, volendam, op hoop van zegen, strippen