Musicalreport

Geheime Tuin, De

Al sinds 1998 brengt Greg & Baud Productions een kerstvoorstelling. De keuze voor dit jaar, het magische "De Geheime Tuin" leent zich prima voor dit seizoen. Het enthousiasme, fraaie teksten, een draaiend podium en individuele kwaliteiten zorgen voor een uitstekende show.

In 1909 schreef Frances Hodgson Burnett een kinderboek en daarmee een van haar beroemdste boeken, “The Secret Garden”. Het verhaal blijkt veel lezers enorm aan te spreken en tot op de dag van vandaag behoort het tot de veelgelezen literatuur. Het werd dan ook meermaals verfilmd, onder andere in 1949. 
Zo’n 90 jaar nadat het boek was geschreven verscheen “The Secret Garden"op Broadway. Lucy Simon, de minder bekende zus van Carly (“You’re so vain”, “It’s hard to be tender”),  schreef de muziek en de teksten werden geschreven door Marcy Norman. Dit jaar brengt Greg & Baud een Nederlandse vertaling van deze musical.

Het verhaal draait om Mary Lennox, een verwend meisje van Engelse origine dat al haar hele leven in India woont.  Zij is een van de weinige overlevenden uit haar dorpje dat is getroffen door cholera. Ook haar ouders zijn aan de ziekte bezweken en daarom wordt ze overgebracht naar het huis van haar oom, Misselthwaite Manor, een somber huis in Yorkshire, Engeland.
De oom, Archibald Craven, is een rijk man, maar leeft sinds het overlijden van zijn vrouw Lily in afzondering, gefrustreerd door zijn bochel en vol verdriet door het gemis van Lily. De komst van Mary maakt dit eigenlijk alleen maar erger, omdat hij in Mary veel van Lily terug ziet.
Mary maakt er kennis met de vriendelijke babbelkous Martha, die bediende is in het huis, en met haar vreemde broer Dickon. Hij kan spreken met roodborstjes en gaat op in de natuur. Zij maken Mary’s leven dragelijk.
Tussen de tuinen van Misselthwaite Manor bevindt zich ook een geheime tuin, ommuurd met een afgesloten deur, die door klimop zo overwoekerd is dat ze niet meer is terug te vinden. Mary vindt de sleutel en de toegang, maar is teleurgesteld in wat ze daar ziet; een dode tuin.
Op een stormachtige nacht komt Mary er achter dat het gehuil wat ze al vele malen hoorde niet van geesten kwam, maar dat het huis nog een bewoner heeft, de ziekelijke Colin. Hij wordt door zijn vader in zijn bed gehouden, en Mary werd ook zeker niet geacht hem te vinden. Het eerste contact tussen de twee kinderen is vijandig, maar toch ontstaat er een band. Zij weet de bedlegerige jongen naar buiten te krijgen, waardoor hij zienderogen opknapt.
Een bedenkelijke rol speelt Neville de broer van Archibald, die dokter is en voor Colin zorgt, wat vooral betekent dat hij in bed en vooral stil wordt gehouden. Als Archibald, gekweld door zijn frustraties naar Parijs vlucht om daar zijn innerlijke rust te vinden, wordt Neville de baas in huis. Hij probeert Mary richting een kostschool te sturen, iets wat van Archibald pertinent niet hoefde als zij het niet zou willen en wat in eerste instantie ook mislukt door het kordate optreden van Mary als de directrice op bezoek komt.
In de tussentijd werken Mary samen met vooral Dickon en tuinman Ben in de geheime tuin. Als Mary in nood een brief naar Archibald stuurt en Archibald ook nog eens een visioen van zijn vrouw krijgt die hem naar huis toe lijkt de dirigeren besluit hij inderdaad terug naar zijn huis in Yorkshire te gaan.
Uiteindelijk ontmoet daariedereen elkaar in de geheime tuin en ziet Archibald hoe zeer zijn zoon is opgeknapt. Een hoop ellende dat vele bewoners van het huis hebben meegemaakt lijkt voorgoed achter de rug.

Reguliere voorstelling
Zoetermeer
Kwadrant Theater
Greg & Baud Productions