Perspresentatie

Heet als de zon in de repetitieruimte

In Dutch Studio’s was onlangs de perspresentatie van Miss Saigon. De zes hoofdrolspelers, waaronder Na-Young Jeon en Ton Sieben, maakten een passende entree per riksja. Inclusief gefilmde reportage van musicalworld.tv.

In tegenstelling tot de anderen is Kok-Hwa Lie geen nieuw talent. Sterker nog, hij heeft de rol van Thuy in de productie van 15 jaar terug ook gespeeld, hoewel hij toen understudy was. Toch blijkt het een dankbare taak te zijn geweest om understudy te zijn, hij speelde deze rol toen ongeveer 135 keer. In Zwitserland was hij wel eerste cast Thuy, maar nu is Nederland aan de beurt om kennis te maken met Kok’s eigen Thuy. “De rol van Thuy word ik nooit zat. Het is een ingewikkelde rol die ontzettend ver van mij af staat. Het vraagt nogal wat om elke avond een stap in het donker te zetten. Thuy is natuurlijk geen lieverdje, maar doordat ik de rol goed ken, zie ik wel dat de dingen die hij doet voor hem echt noodzakelijk zijn. Hij handelt naar wat hem ooit beloofd is en denkt echt het beste voor Kim te willen. Maar afgezien van de rol is het deze keer zo anders om hem te spelen. De show wordt anders dan de meeste mensen zullen verwachten. De regie, de staging en de choreografie zijn bijna niet te vergelijken met de eerdere versie. Natuurlijk is Miss Saigon nog steeds hetzelfde verhaal maar de invulling wordt anders. Miss Saigon is qua verhaal, maar misschien nog meer via muziek, zo onnoemelijk groots. De muziek en alles wat er om je heen gebeurt slepen je mee naar een bepaalde manier van spelen en van zingen. In deze versie spelen we daar tegenin, hoor je dramatische muziek dan is de neiging groot om er veel drama in te gooien, in deze versie zullen we dan juist een stap achteruit doen en kleiner spelen. Al met al wordt deze versie van Miss Saigon oprecht. Vergelijken gaat moeilijk worden, maar niemand hoeft te verwachten deze versie minder te vinden dan de ander. Ja, het is anders, maar als je zo onbevangen mogelijk in de zaal zit moet het goed komen.”

Met deze rol speelt Kok-Hwa zich meer in de kijker dan in de vorige producties waar hij in speelde. Zijn laatste rol, Ruud de Wolff in Petticoat, was dan ook totaal anders. “Weet je wat het is? De moeilijkheid daarvan is dat mensen weten wie je speelt; ze kennen de persoon. De eerste keer stond ik best met wat zenuwen op het toneel, hoewel de rol veel minder impact had dan de rol van Thuy heeft. Die rol van Ruud de Wolff is een tijdje voor Petticoat begon bedacht. Het is leuk dat die gekke dingetjes die voor je bedacht worden blijken te werken.” Wie op de website van Miss Saigon heeft gekeken ziet dat Kok-Hwa zich alweer iets geks op de hals gehaald heeft.. Een eigen kookrubriek: Koken met Kok-Hwa! “Hahahaha, ja dat begon als grapje. Ik zette altijd recepten op Facebook en Twitter en kreeg daar zoveel reacties op. Voor de website heb ik wel gezegd dat ik musical gerelateerd wil koken, anders komt het helemaal zo uit het niets..” Op de vraag of er een Freaky Pudding ( red. Freaky Pudding is de naam van een muzikaal project wat Kok-Hwa samen met Jasper Kerkhof bedacht) op komst is antwoordt hij lachend; “Hey! Dat is niet eens zo’n slecht idee.. Als ie er komt wordt het iets met Agar Agar en zal ik vermelden dat Musicalworld mijn inspiratie was!”
17 August 2011
Overig
Amsterdam
Dutch Studio's
http://www.musicals.nl/miss-saigon/
Miss Saigon, Stanley Burleson, Perspresentatie, Na-Young Jeon, Yves Adang, Kok-Hwa Lie, ton sieben, maria graciano, stephan mooijman, utrecht, beatrix theater