Recensie

Het Is Weer Oorlog

In Mechelen is gisteren de voorstelling 14-18 hervat. Met veel van de oude castleden, een aantal nieuwe mensen in het ensemble, en extra effecten.

Al 120 voorstellingen gespeeld, maar het voelt weer als een première. Zo vatte regisseur en schrijver Frank van Laecke het voor de voorstelling samen. Want in de weken dat er niet is gespeeld is er hard gewerkt om de naam spektakel musical nog meer eer aan te doen. Meest opvallende toevoeging zijn stevige vuureffecten, die je de hitte van de strijd (in sommige delen van de zaal) ook doet voelen.

Nieuw in de cast is Mike Verdrengh, die de rol van generaal zal spelen, gedeeld met Jo de Meyere, die de rol vorig seizoen al vertolkte. Hij speelt de rol alsof hij nooit anders heeft gedaan. Hij weet zijn moment van emotie zelfs overtuigender over het voetlicht te brengen dan de Meyere dat bij zijn première deed. Ook de rol van Céline wordt vervangen, maar in afwachting van Marie Vinck wordt de rol nu gespeeld door understudy Jasmine Jaspers. De overige hoofdcast is gelijk aan degene die ook de vorige première speelde, en doet dat nog steeds vol enthousiasme. Bert Verbeke laat zien waar hij zijn Musicalworld Award aan te danken heeft: hij maakt van Albert een uniek karakter met een soort grappenmakerij, waar je van houdt of die je verafschuwt. Ook Lander de Poortere (Musicalworld Award nominatie) weet je weet tot tranen toe te roeren.

Ook de Musicalworld Awards voor beste ensemble (wederom valt op hoe gigantisch dat ensemble is, nog afgezien van de figuranten), en beste productie gingen dit jaar naar 14-18. Die productie staat nog steeds als een huis, met de toevoegingen zelfs nog wat steviger. Een plaats in het eerste blok is wel aan te raden om alles zo goed mogelijk te beleven. Ook daar zijn de afstanden soms al ver.

Natuurlijk hebben we geen musical nodig om ons de verschrikkingen van een oorlog te kunnen voorstellen. Wie een oorlogsbegraafplaats bezoekt met lange rijen kruizen heeft genoeg gezien, een beeld dat in iets andere vorm ook in deze musical wordt gebruikt. De zinloosheid van alle doden, het gevoel dat dit nooit meer mag gebeuren. Een gevoel dat mensen op veel plekken in de wereld nu al niet meer hebben, omdat ze er weer middenin zitten.

 

05 September 2014
Première
Mechelen
Nekkerhal
http://www.14-18.nu

Over de auteur

Jeroen schreef dit artikel voor jou

Jeroen

Jeroen is sinds 2005 redacteur van Musicalworld. Hoewel Jeroen al jong in aanraking kwam met theater, is zijn passie voor musical pas deze eeuw tot volle bloei gekomen. Hij was zeer onder de indruk van de eerste voorstelling van Cats, en de Nederlandse versie van Oliver uit 1999, op basis van de film al een van zijn favorieten, was de eerste voorstelling die hij meermaals zag. Toch waren deze bezoeken eerder sporadisch dan frequent. Sinds hij redacteur is van Musicalworld bezoekt hij meer dan 100 voorstellingen per jaar. Jeroen is de Musicalworld-specialist op het gebied van familievoorstellingen en kindervoorstellingen. Hij is tevens de correspondent voor Vlaanderen. Ook in Duitsland en Engeland (Londen) is hij regelmatig te vinden. Hij doet ook verslag van amateurvoorstellingen die voor neutrale toeschouwers de moeite waard zijn. Tot zijn favoriete musicals behoren naast Oliver! meer musicals met kinderen in de hoofdrol. "Billy Elliot" is zijn all-time favorite, maar daarnaast moeten zeker "Whistle down the Wind", "Matilda" en "The Secret Garden" worden genoemd. Daarnaast zijn Chicago, Come from Away, Spamalot en Soho Cinders voorstelling met een ongelofelijke aantrekkingskracht. Hoogtepunten in het jukebox-genre: Our House, Ich war noch niemals in New York en Ich Will Spass? (en voorganger Doe Maar). Favoriete Nederlandse producties zijn: Ganesha (een Perfecte God), Lelies, Wat zien ik? en Kuifje. Naast het bezoeken van musicals is hij een frequent bezoeker van attractieparken. Favoriete park in Europa is Europa Park (met een uitgebreid entertainment programma). Naast deze tijdverslindende hobby is Jeroen ook nog werkzaam in de ICT.

Meer van Jeroen

Meer artikelen van Jeroen

Delen