Recensie

I Love You, You’re Perfect, Now Change!

'LPC' is een dating feestje dat gaat over de waarheden en mythes in de woelige wereld die 'relatie' heet. Niets wordt overgeslagen; van het allereerste afspraakje tot aan het trouwen toe.

Geen enorm decor, geen enorme cast en ook geen bombastich orkest. Geen dramatisch verhaal of dansspectakel. Wat is ‘I love you, you’re perfect, now change!’ (LPC) dan wel? Het is een hilarische musical revue met een hommage aan hen die liefhebben en afgedankt zijn, aan hen die op hun gezicht zijn gegaan voor de liefdespoort.
Het idee om deze musical naar Nederland te halen kwam van Henk Dijkstra. Tijdens zijn studie aan de Frank Sanders Akademie kwam deze productie op zijn pad. Twee jaar na zijn afstuderen is hij begonnen om deze productie op touw te zetten.

‘LPC’ is een dating feestje dat gaat over de waarheden en mythes in de woelige wereld die ‘relatie’ heet. Niets wordt overgeslagen; van het allereerste afspraakje tot aan het trouwen toe. Van alle ergenissen met de schoonfamilie tot aan de kinderen die geboren worden. De musical bevat geen verbindend verhaal, maar korte sketches die elkaar in een rap tempo opvolgen. Op het eerste gezicht staan de sketches niet direct met elkaar in verbinding. Echter een ding hebben ze gemeen; het thema ‘relatie’.
Omdat alle sketches elkaar zo snel opvolgen betekent dit nogal wat voor de cast. Aan Henk Dijkstra, Marieke van der Sluis, Marc-Peter van der Maas en Marike Folles de taak om in 2 uur tijd ieder 13 typetjes neer te zetten. Niet alleen de snelle kledingwissels zijn hierbij noodzakelijk, maar ook de omschakeling van het ene typetje naar het andere. Iets wat de cast trouwens erg goed en makkelijk afgaat.

Ook met de vertaling, gedaan door Marc-Peter van der Maas, is rekening gehouden met de snelheid van de voorstelling. Er wordt gebruik gemaakt van komische, moderne en hippe taal. Er is eigenlijk maar 1 sketch die de snelheid uit de show haalt, en dat zijn de oudjes die elkaar ontmoeten bij een begrafenis. Marieke van der Sluis en Marc-Peter van der Maas nemen ons even mee naar de eenzame wereld van de bejaarde mens. Waar het wegvallen van familie en vrienden op hen een diepe indruk achter laat. Maar ook bejaarde mensen hebben behoefte aan gezelschap en middels een heuse tap-dans vindt er de versiertruc plaats.

Verder zijn er natuurlijk nog een aantal sketches die opvallen. Zoals ‘Het gezin dat in de auto zit’. We mogen meegenieten van een gezin dat ‘gezellig’ op visite gaat. Voordat er al een meter gereden is, is moeder al geirriteerd, dus dat belooft wat voor de rit. In een musical waar ‘relatie’ de rode draad is, mogen de dating-video’s natuurlijk niet ontbreken. Marieke van der Sluis kruipt in de huid van Roos Rits. Een pas gescheiden vrouw van begin 40 die gefrustreerd is omdat haar man haar voor een oudere vrouw heeft verlaten. Op het eerste gezicht kan ze haar woede nog onder controle houden, maar dit duurt niet lang.
In deze moderen tijden is het ook goed verdienen voor de relatie-advocaten. Is je relatie een saaie boel en worden gevoelens niet bevredigd, dan kun je deze inhuren. Met natuurlijk de ‘niet-bevredigd-geld-terug’ garantie.

Om een geheel van alle sketches te maken, is Michael Diederich benaderd voor de regie. ‘LPC’ is zoals gezegd een musical met een zeer hoog tempo. Om dat tempo ook duidelijk over te laten komen op het publiek ‘dat in combinatie met de zorg om van de productie ’ geheel te maken heb je gewoon de kwaliteiten nodig van een regisseur als Michael Diederich. Keer op keer laat hij zien op details te kunnen letten die de finishing touch geven zonder daarbij van de strak gespannen rode draad af te wijken. Ook nu drukt hij weer zijn persoonlijk stempel op deze productie en als je hebt genoten van de professionaliteit van het Hemelbed of Rocky over the Rainbow, dan zal je dat zeker ook bij ‘LPC’ doen.

De liedjes in deze productie worden ondersteund door Gerbrand van Kolck op de piano en Marieke Donker Kaat op de viool.
Helaas speelt de cast maar een tien-tal voorstellingen in het werktheater. Wat mij betreft mag deze show ‘on the road’ zodat mensen door het hele land zich een avondje kunnen wanen in de wereld die ‘relatie’ heet!
Wil je deze show nog zien, dan heb je tot zaterdag de tijd. Kaarten kun je reserveren bij de kassa van het werktheater. Telefoonnummer 020-3308832

Première
Amsterdam
Werktheater
Officiële website